Taormina – Dragulj Sicilije

Taormina je bila iznenađenje za nas. Kada smo odlučili da leto provedemo na Siciliji, nismo verovali da ćemo poželeti da se tamo vratimo. Mi smo letovali u “Giardini Naxos“– u, ali je Taormina bila nezaobilazna destinacija za nas.taormina
Taormina je mali grad koji se nalazi na brdu iznad “Giardini Naxos”-a i “Letojanni” – a, iznad Jonskog mora. Do Taormine je najlakše doći autobusom, ukoliko letujete u nekom od tih gradova. Karte se kupuju kod vozača i cena povratne karte je oko 3 evra. Dok se vozite autobusom do Taormine, uživajte u pogledu. Jesu poprilično strme serpentine, ali sve se to izdrži zbog tog ušuškanog grada. Glavna autobuska stanica nalazi se blizu centra, tako da nećete morati puno da pešačite, a turistički centar se nalazi na samom ulazu u ulicu “Corso Umberto I”.
Naša preporuka je da Taorminu posetite i preko dana i uveče. Preko dana ćete je doživeti kao sladak i romantičan gradić, a uveče kao italijanski „Monte Carlo”.
Ovaj grad je poznat i kao letovalište velikih glumaca poput Robert De Nira i Elizabet Tejlor.
Što se tiče znamenitosti, sve se vrti oko jedne ulice – “Corso Umberto I”. Na jednom kraju ulice je kapija za ulazak u grad “Porta Messina”, a na drugom je kapija “Porta Catania”.taormina
U njoj se nalazi jako puno trgova, kafića na otvorenom, koji vas zovu da probate poznate italijanske specijalitete, a iznad vas su divne terase, koje su pune cveća i keramičkih saksija. Cela Sicilija je poznata po keramici, tako da ćete se kući sigurno vratiti sa nekom zanimljivom činijom, šoljom ili možda saksijom.
Ono što smo mi poneli sa sobom bio je keramički simbol Sicilije, žena sa tri noge. U antičko doba Sicilija se zvala “Trinacria”. Taj naziv je simbol za tri ženske noge, tri rta Sicilije, tri mora, tri kulture i vere.
Trg IX April (Piazza IX Aprile”) predstavlja srce Taormine. Odatle je divan pogled na more i Etnu. Ovaj trg se nalazi na mestu gde počinje stari deo grada. Takođe, ovaj trg krase prelepe crkve koje ćete sigurno videti na svakoj razglednici. U pitanju su “San Giorgio” i “San Giuseppe”.
taorminaNikako ne treba zaboraviti i grčki amfiteatar (“Teatro Greco”).  Ulaznice su se kupovale na ulazu u amfiteatar i koštale su oko 10 evra. “Teatro Greco” je drugi najveći antički teatar, posle onog u Sirakuzi. Njega su napravili Grci, ali su ga kasnije potpuno rekonstruisali Rimljani. Za vreme Rimljana on je korišćen za gladijatorske borbe, a sada se tu održavaju velike pozorišne predstave, opere i koncerti. Međutim, kada tamo odete prvo što ćete primetiti je pogled koji se pruža na Etnu.

Mnogo manji od grčkog amfiteatra je Rimski Odeon ili “malo pozorište”. Njega su sagradili Rimljani i služilo je kao pozornica za muzičke i književne prezentacije, koje su izvođene samo za gradsku elitu.

Malo mirnija atmosfera se može pronaći u divnim javnim vrtovima, koji se nalaze par minuta hoda od grčkog amfiteatra. Vrtovi su jako lepo uređeni sa divnim skulpturama i klupicama gde smo sedeli i uživali u tišini i prirodi. Pogled na palme, kaktuse i raznoliko cveće je upravo bilo ono što nam je trebalo nakog dugog lutanja ulicama Taormine.

Sa Taormine se možete spustiti žičarom do poznatih plaža, kao što su “Mazzaro” ili “Isola Bella”. Žičara ide na svekih 15 minuta, a u kabine može da stane do 6 ljudi.
taorminaNa plaži “Mazzaro” nismo bili, ali do “Isola Belle” jesmo. Što se tiče ove plaže moramo vam priznati da nismo nešto oduševljeni. Ona ima jako puno krupnog kamenja zbog kojeg ne možete lepo da uđete u vodu, a kada se sunčate, to kamenje vas žulja. Vizuelno plaža i ostrvo zaista lepo izgledaju. U zavisnosti od godišnjeg doba deo peska je prekriven morem ili se formira mali put koji se može preći peške. Udaljenost između ostrva i plaže je par metara. Inače “Isola Bella” u prevodu znači “prelepo ostrvo”.

Cela Sicilija je izuzetno skupa, od odeće, hrane, pa do suncobrana i ležaljki. Što se tiče hrane,obavezno probajte:
“Cannoli” – divne rolnice koje mogu da budu ispunjene raznim kremovima,
sladoled, jedan od najlepših koji smo do sada probali,
“Arrancini” – podsećaju po izgledu na naše knedle, ali su napravljeni od pirinča i punjeni mocarelom, graškom i ostalim prilozima.
Nadamo se da će vam se dopasti Taormina, odnosno cela Sicilija koliko i nama. I da ćete sa sobom poneti puno magičnih i nezaboravnih trenutaka.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

  • taormina
    Letojani plaža
Podeli :