Vikend u Veneciji

Nekada samo želite da pobegnete za vikend. U junu prošle godine mi smo odlučili da se pokupimo i odemo u Veneciju na jedan dan. Odmah da vam kažemo da jeste bilo naporno, jer nigde nismo noćili, ali vredelo je.
Do Venecije iz Beograda vam treba nekih 12 sati autobusom.

venecijaPrvo pravilo što se tiče Venecije jeste da se potrudite da se izgubite u svim tim malim ulicama iz Srednjeg veka. U Veneciji ima toliko lepih zgrada, ulica i kanala, da zaista možete ostati bez teksta. Interesantno je da su kuće u Veneciji numerisane po okruzima, a ne ulicama, što otežava pronalaženje adresa, pa čak i poštarima. Pravilo je da se traži spomenik, radnja ili neki drugi orijentir u neposrednoj blizini.
Kada stignete, prvo obiđite trg Sv. Marka, glavni trg u Veneciji. Njega je Napoleon nazvao najboljim mestom za večeru u Evropi. Na trgu se nalazi i prelepa Bazilika Sv. Marka, koja je prvobitno sagrađena kao grobnica za mošti Sv. Marka, a kasnije je postala kapela Palate duždeva. Palatu duždeva još nazivaju i “svadbena torta” i zaista je prelepa baš zbog tog roze mermera kojim je prekrivena.

venecijaNa ovim mestima su jako velike gužve tako da, čim uslikate sve što vas zanima, polako se uputite ka unutrašnjosti grada. Tamo nema šta nema. Od prodavnica suvenira do prodavnica sa ručno rađenim maskama. Naravno da smo morali jednu za nas da kupimo. Želeli smo da uđemo u svaku prodavnicu, gde se kupuju maske, i da ih isprobavamo. Sve je to razlog zbog kojeg nas je Venecija oduševila, kao i prelepi sladoledi.
Šetajući, naleteli smo na bezbroj kanala, kojima su plovile gondole sa gondolijerima koji vam pevaju. Zaista vam sve to pruža neki filmski ugođaj. Ako imate para i vremena da se vozite, topla preporuka. A ukoliko nađete još nekoga da vam se pridruži, još bolje, jer ćete tako dosta uštedeti. Neke od cena možete pogledati ovde.

venecijaProfesija gondolijera se vekovima prenosila sa oca na sina, a sada za to postoji kurs. Međutim, godišnje se dobiju samo dve ili tri licence. Kurs obuhvata 400 sati obuke za učenje potrebnih veština za upravljanje gondolom. Kandidati, takođe moraju da studiraju i polažu ispit o venecijanskoj istoriji i znamenitostima. Gondole su sačinjene od 280 delova, od devet vrsta drveta.

Veoma interesantna stvar je da su u Veneciji bicikle, skejtbordovi i roleri zabranjeni. Iako ne vidimo kako bi oni bilo kome pomogli s obzirom na veliku gužvu i uske ulice. Postoje velike novčane kazne ukoliko vas uhvate da koristite taj vid transporta.

Venecija je poznata po svojim mostovima. Ima ih 417, od kojih su 72 privatna. Većina mostova nema stepenice jer su izgrađeni kada su konji korišćeni za prevoz. Jedan od najpopularnijih mostova je “Rialto”, koji je sada renoviran. On je nekada bio jedini most preko koga se moglo preći na drugu stranu kanala “Grande”. Blizu njega se nalazi i riblja pijaca kao i čuvena skulptura ruku koje izlaze iz vode. Pored ovog mosta, obišli smo i Most Uzdaha, koji se nalazi kod Palate duždeva. Ovaj most je sagrađen kako bi se spojili stari i novi zatvor. Prema Lordu Bajronu, šetnja tim mostom je bila poslednji pogled na slobodu zatvorenicima koji su išli na pogubljenje, te bi uzdisali kada bi ugledali spoljni svet. Postoje dve kopije ovog mosta i obe se nalaze u Engleskoj.

A za kraj prelepa crkva “Santa Maria della Salute”. Venecijom je u XVII veku harala kuga i Senat je odlučio da sagradi crkvu Devici Mariji ukoliko se kuga povuče. Tako je na kraju i bilo. To je zaista jedna od lepših crkava koje smo videli i koja nikoga ne može da ostavi ravnodušnim.

venecijaNajbolji period za posetu Venecije je proleće. Nije previše toplo, a cveće je svuda. Neki kažu da kada je leto, tamo dosta smrdi, tako da uzmite i to u obzir.

Naravno, pravi doživljaj je doći u Veneciju i za vreme karnevala. Karneval traje 18 dana i organizuje se jednom godišnje. Tokom njegovog trajanja možete da uživate u prelepim maskama i kostimima. Ranije je nošenje maski bilo dozvoljeno samo za vreme karnevala. Oni koji su prekršili zakon kažnjeni su od dve godine zatvora, do vezivanja na stub srama. Datum održavanja karnevala možete pogledati ovde.

Putovanje u Veneciju je bilo kratko, uzbudljivo i veoma čarobno. Ukoliko želite da pobegnete iz grada, Venecija može da bude pravi izbor za vas.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

Podeli :