Madrid – Srce Španije

Glavni grad Španije, kraljevski Madrid, je ostavio na nas zaista pozitivan utisak. Malo smo očekivali, a dobili mnogo. Do Madrida smo došli preko turističke agencije “Filip Travel”. Leteli smo do Frankfurta, a zatim do Madrida. Postoji opcija da se do Madrida dođe i preko Temišvara za jako pristupačnu cenu.
U Madrid smo išli u aprilu 2017 god. Vreme je bilo idealno, temperatura nije prelazila 20 stepeni, tako da je za šetnju i razgledanje bilo super.
madrid
Postoji par destinacija koje se prosto moraju videti u Madridu.

1) ”Park Buen Retiro” – On se nalazio blizu našeg hotela, tako da nam je to bila prva destinacija koju smo posetili. To je najveći i najpopularniji park u Madridu. Napravio ga je Filip IV i u početku su samo članovi kraljevske porodice mogli da borave u njemu. Tek je u XIX veku otvoren za javnost. Građani u ovaj park dolaze kako bi uživali u veličanstvenoj prirodi, da šetaju, trče ili veslaju u prelepom veštačkom jezeru koje se nalazi na sredini parka. Inače sam naziv parka znači “mesto za odmor”, tako da se potrudite da se tamo zaista i odmorite od silnog razgledanja grada. Mislim da smo u ovom parku provodili najviše vremena. madrid
Unutar parka se nalazi i velika Kristalna palata (“Palacio de Cristal“) sa jezercetom gde se održavaju razne izložbe.

2) ”Puerta de Alcala“ se nalazi na Trgu nezavisnosti i predstavlja jedan od velikih simbola Madrida. Najlepše izgleda noću kada je obasjana svetlima. Ona se nalazi na prometnoj raskrsnici, tako da možete da joj se divite iz daljine.

3) ”Plaza de la Cibeles” – Ovaj trg spada u najužurbanije raskrsnice u Madridu. U prvom planu se nalazi statua Sibele (antička boginja plodnosti) i mermerna fontana oko nje. Ali takođe ne može, a da vas ne oduševi ogromna zgrada koja podseća na svadbenu tortu. Napravljena je kao zgrada Glavne pošte, a danas se tu nalazi Skupština grada Madrida.

4) Kapija sunca (Puerta de Sol”) i trg Sol– Neizbežno je da ćete ovim trgom proći više puta. Za mnoge Madriđane ovaj trg predstavlja pravu dušu grada. Na ovom trgu ćete videti čuveni spomenik medvedice koja se propinje na drvo madronje, koji je zaštitni znak ovog grada, a nalazi se i na grbu.

5) Od ”Puerta de Sol” jako brzo i jednostavno se može doći i do ulice „Gran Via“ koju još nazivaju i “evropski Brodvej”. To je najpoznatija ulica u Madridu gde se nalaze tržni centri, kafići, restorani i butici poznatih brendova, ali i bioskopi i pozorišta.madrid
Najslikanija zgrada u Madridu “Metropolis“ se nalazi baš na uglu te ulice i „Calle de Alcala“.

6) ”Plaza de Espana” – jedan od najlepših trgova i to zbog ogromnog spomenika Servantesu. Spomenik je takav da se u podnožju nalaze Don Kihot na konju i Sančo Pansa na magarcu, a iznad njih je čuveni pisac Servantes. Zanimljivo je da su Servantes i Šekspir umrli na isti dan 23. aprila 1616.

7) Kraljevska palata („Palacio Real“) se nalazi na Trgu Orijente. Ona je sagrađena na mestu gde je nekada bila muslimanska tvrđava.

madridKraljevska porodica više ne živi ovde, ali se nekada koristi u ceremonijalne svrhe. Jedan deo palate je pretvoren u muzej tako da se tu mogu naći dela Rubensa, Karavađa itd.

8) Veoma blizu Kraljevske palate se nalazi „Templo de Debod“. To je egipatski hram iz IV veka p.n.e., koji je podignut u slavu boga Amona. On je prebačen u Španiju, kao poklon egipatske vlade španskim arheolozima i inžinjerima, koji su spasili velika arheološka blaga za vreme poplava koje su nastale po završetku Asunske brane.

9) „Plaza Mayor“ – još jedan veoma popularan trg. On je pravougaonog oblika i okružen je crvenim zgradama. Ovaj trg je nekada bio mesto gde su se održavala pogubljenja, krunisanja i borbe bikova. Sada ovaj kaldmrisani trg predstavlja mesto gde ljudi vole da šetaju i uživaju u kafi.

10) Naravno, ne treba zaboraviti i muzej „Prado“. To je jedan od najznačajnijih muzeja na svetu gde se nalaze dela Franciska Goje, Velaskeza, Rubensa, Ticijana, Rembranta itd. Karte je najbolje rezervisati online zbog velikih redova.
Za kraj želimo samo da vam kažemo da ovaj kraljevski grad treba obići što više pešaka, jer na svakom koraku može da vas oduševi neki novi park, muzej ili građevina. Madrid je treći grad po veličini u Evropi, odmah posle Berlina i Londona, tako da stvarno može dosta toga da pruži, a vi ćete se u takvom gradu osećati kao kod kuće.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

  • madrid

Podeli :