Grad lala – Amsterdam

Dobro došli u grad lala – Amsterdam!

Kako doći do Amsterdama

Do Amsterdama iz Srbije je najlakše doći aviokompanijom „Transavia“. Povratna karta vas može koštati 80 evra ukoliko rezervišete par meseci ranije i ukoliko putujete samo sa ručnim prtljagom. Slećete na aerodrom „Schiphol“, koji je jedan od najprometnijih aerodroma u Evropi. Ispred aerodroma su autobuske i taksi stanice.

✈️ Potražite najbolje letove za Amsterdam

 

 

amsterdam

Prevoz

Bitno je naglasiti da se u autobusima može platiti karta samo karticom. Karte za tramvaje i metro možete kupiti na apratima koji se nalaze u blizini stanice. Prilikom ulaska i izlaska iz metroa ili tramvaja morate overiti vašu karticu.

amsterdam


Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Amsterdamu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

amsterdam

Šta posetiti u Amsterdamu

Uvek kada dolazimo u neki grad logično nam je da prvo krenemo od centra grada. Od hotela smo imali direktnu metro liniju koja je vodila do glavne železničke stanice sa koje smo kasnije kretali za Harlam i Hag. Ukoliko želite da pravo sa aerodroma dođete do centra grada, možete da uhvatite voz koji povezuje aerodrom i glavnu železničku stanicu.  Moramo vam priznati da je Amsterdam zaista jedan Instagram „friendly“ grad. Sve te zgrade u centru asocirale su nas na nekakve kolačiće. Te zgrade su jako dobro očuvane, a i one koje su malo oštećene, bile su u fazi sređivanja.

amsterdam

Sledeća destinacija bila nam je Kraljevska palata („Royal Palace of Amsterdam“), koja se nalazi na trgu Dam. Sa desne strane palate je čuveni muzej voštanih figura „Madame Tussauds“. Od tog trga imate uličice koje će vas odvesti do čuvenih kanala. Ne zna se koji je lepši, pogotovo ako idete u prolećnom periodu kada lala i drugog cveća ima na svakom ćosku.

Kada krenete da se polago gubite u celom tom ludilu od kanala odjednom ćete naići na „Flower Market“ ili „Bloemenmarkt“. U tom marketu možete pronaći sve što želite, od suvenira do cveća. Možete kupiti prirodno ili veštačko cveće, ali čak i lukovice.

amsterdam

Za osobe koje planiraju da iznajme bicikle, bitna informacija je da bicikle ostavljate na parkingu za bicikle, inače možete dobiti kaznu. Iznajmljivanje na jedan dan košta oko 10-11 evra.

amsterdam

Sledeća destinacija nam je bila kuća Ane Frank. Soba u kojoj je Ana živela pretvorena je u muzej, u kome se nalazi originalni dnevnik. Oko 500.000 posetilaca godišnje prođe kroz prostorije koje je Ana opisivala u svom dnevniku. Njena želja je bila da živi i posle smrti. Ta želja joj se i ostvarila. Iz njene porodice jedino je otac ostao živ koji je kasnije objavio Anin dnevnik pod nazivom “Tajno krilo”. Cena ulaznice online je 10.50 evra za odraslu osobu.

amsterdam

Dalje smo se uputili ka muzejskoj četvrti. Prvi na listi nam je bio „Rijksmuseum“, u kome se nalazi Rembrantova slika ”Noćna straža”. U blizini se nalazi i Van Gogov muzej. Takođe, ljubitelje nakita može zanimati „Coster“ fabrika dijamanata gde je ulaz je besplatan.

amsterdam

Kada poželite da se malo odmorite, uvek možete da se opustite uz kaficu u nekom od bezbroj malih i slatkih kafića koji se nalaze uz kanale. Cena kapućina je oko 3-4 evra.

Dalje nas je put odveo u „Vondelpark“. To je veoma popularno mesto za one koji vole da uživaju u prirodi, sunčaju se, voze rolere ili bicikle. To je najveći park u Amsterdamu.
Malo dalje od centra grada možete videti i čuvenu De Gooyer“ vetrenjaču, koja je najviša vetrenjača u Holandiji. A odmah do nje se nalazi i poznata pivnica gde možete da uživate u najboljim pivima Amsterdama.

Ne treba zaboraviti i na kvart Crvenih fenjera. Tu vam se pored brojnih lokala, u kojima se nalaze prostitutke, nalazi se i Muzej hašiša, konoplje i marihuane. Prostitutke se ne smeju fotografisati, a ukoliko to uradite one počinju histerično da lupaju o staklo i povlače zavesu.

Ovde treba voditi računa pošto ima dosta džeparoša, pa ne bi bilo poželjeno da zalazite u male sporedne ulice koje nisu osvetljene. Preko dana Amsterdam je divan, veseo i društven grad, ali kako padne noć taj grad nekako nestane. Odjednom se ne osećate sigurno. Barem se mi nismo osećali. Trebate biti obazrivi, jer je to ipak slobodan grad, gde je dozvoljena većina stvari koje nisu dozvoljene u drugim državama.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Holandiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Kada smo na kraju dana sabrali utiske, shvatili smo da je Amsterdam jedan od lepših gradova koje smo videli. Prema našem mišljenju treba da spada u top deset mesta koje treba posetiti.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Amsterdama ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒