Harlem i Hag

Harlem i Hag su dva interesantna grada koja smo posetili dok smo bili u Holandiji. I jednom i drugom gradu smo posvetili po jedan dan, ali je to bilo dovoljno da se u njih zaljubimo.

✈️ Potražite najbolje letove za Harlem i Hag

 

 

Harlem

Na samo 15 minuta vozom od Amsterdama nalazi se šarmantan grad prelepe arhitekture i zanimljive istorije. Do Harlema se može doći sa glavne železničke stanice u Amsterdamu, odakle vozovi kreću na svakih 10 minuta. Povratna karta je bila oko 10 evra.

harlem

Prva zanimljivost koju smo saznali za ovaj grad jeste ta da je Harlem u Njujorku dobio naziv po ovom gradu. Pošto se nekada Njujork zvao “New Amsterdam”, ljudi iz holandskog Harlema koji su se tamo preselili, nazvali su svoj kvart po njihovom rodnom mestu.  

Na putu do Harlema uživali smo u jedinstvenom pogledu na holandske kućice, kao i polja lala. Kada dođete u grad prvo što primetite je koliko manje turista ima u odnosu na Amsterdam. Železnička stanica se nalazi blizu centra grada tako da smo se lako snašli. Zanimljivo je da je železnička stanica u Harlemu jedna od najstarijih stanica u Holandiji, koja je izgrađena u stilu “Art Deco”.

harlem

Na putu do centra grada prošli smo ulicom koja je bila prepuna kafića i malih prodavnica, ali i pored jednog od najlepših pogleda na kanal u Harlemu.

Šta posetiti u Harlemu

Kako smo se približavali centru bili smo sve uzbuđeniji. Glavni trg se naziva kao i u drugim holandskim gradovima “Grote Markt”. Ono što je nas oduševilo, jesu zgrade koje ga okružuju. U centru pažnje je definitivno crkva “St. Bavo”. Ova crkva je nekada bila katedrala, ali je kasnije pretvorena u protestantsku crkvu. Katedrala “St. Bavo” se nalazi u drugom delu grada. Na ovom trgu se takođe nalazi i najstarija zgrada u Harlemu iz 13. veka, kao i interesantna “Vleeshal” zgrada, koja je nekada bila jedino mesto gde se moglo kupiti sveže meso u gradu. Sada je to Arheološki muzej.

harlem

Kada smo završili sa centralnim delom grada odlučili smo se za šetnju pored reke Sparne. U ovom delu grada je nekada živeo bogat sloj ljudi, zbog čega se ovde mogu videti prelepe građevine. Neke zgrade su nam čak lepše nego u Amsterdamu. 

Prilikom šetnje primetili smo prelepu staru kapiju Harlema, “Amsterdamse Poorte”, koja je jedina preostala od prvobitnih 12 gradskih kapija. Mi smo očarani njenim izgledom.

harlem

Sledeća destinacija nam je bila vetrenjača, “Molen de Adriaan”. U njoj se sada nalaze muzej i lep restoran sa pogledom na reku.

Ukoliko niste veliki ljubitelji pešačenja, ovde takođe postoji mogućnost krstarenja kanalom. Cene možete pogledati ovde.

Nismo mogli da provedemo mnogo vremena u ovom gradu. Međutim, sledeći put kada budemo dolazili u Holandiju, Harlem će ponovo biti na našoj listi.

Smeštaj u Harlemu

🛏️ Smeštaje u Harlemu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Hag

Od glavne železničke stanice u Amsterdamu do Haga se vozom stiže za manje od sat vremena. Cena povratne karte je bila oko 20 evra.
Hag ili “Den Haag” na holandskom, je potpuno drugačiji grad od Amsterdama ili Harlema. Kada smo stigli u grad bili smo malo zbunjeni jer nismo navikli na takvu Holandiju.

hag

Hag je treći grad po veličini, dok su ispred njega Amsterdam i Roterdam. Iako je Amsterdam glavni grad Holandije, u Hagu se nalazi sedište vlade i Međunarodni krivični sud. Pored međunarodnih sudova, zanimljivo je da i njihova kraljica živi ovde, u palati “Noordeinde” koja se nalazi u centru grada.

Pošto smo u Hagu imali samo jedan dan, trudili smo se da ga iskoristimo maksimalno.

hag

Šta posetiti u Hagu

Palata “Binenhof” je definitivno najimpozantnija građevina u Hagu. Ona je nekada bila dvorac, a sada je to sedište holandskog parlamenta.

“Mauritshuis” je muzej umetnosti koji spada u najbitnije muzeje u Holandiji. Najpoznatija slika koja se nalazi u ovom muzeju je slika “Devojke sa bisernom minđušom” Johanesa Vermera.

Nakon ovog muzeja krenuli smo ulicom “Lange Voorhout” do centra grada. U centru se nalaze brojne prodavnice i lokali, a takođe možete uživati u brojnim kafićima i restoranima.

hag

Sledeća stanica je Palata mira (“Peace Palace”). Ova palata je sedište Međunarodnog suda pravde i bukvalno izgleda kao dvorac. Sve vezano za obilazak palate možete pogledati ovde.

Hag se nalazi na obali Severnog mora. Nismo mogli, a da ne odemo do najpoznatijeg letovališta u Holandiji “Scheveningen”. Šetali smo obalom i uživali u prelepom pogledu.

hag

Pre nego što je postalo poznato letovalište “Scheveningen” je bio ribarsko selo. Ukoliko volite vidikovce, veliki točak je pravo mesto za vas. Kabine su veoma lepo sređene tako da ćete sigurno uživati. U ovom mestu se nalaze brojni kafići, ali je za nas bio najbolji onaj kafić koji se nalazio baš na plaži. Tu smo sedeli i uživali u toploj čokoladi oko sat vremena i onda krenuli nazad, ka železničkoj stanici.

Smeštaj u Hagu

🛏️ Smeštaje u Hagu možete videti na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Ako imate vremena i želite da pobegnete od gužve u Amsterdamu, ova dva grada su naša preporuka. Iako ne sumnjamo da ima još nekih jednako lepih gradova koji se nalaze u blizini.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Holandiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Harlema, Haga ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒