Trodnevno putovanje Albanijom

Na trodnevno putovanje Albanijom smo krenuli zahvaljujući Turističkoj organizaciji Srbije i Turističkoj organizaciji Albanije. Oni su prepoznali našu ljubav prema putovanjima i želeli su da našim pratiocima na Instagramu i čitaocima na blogu prikažemo neke od najlepših delova Albanije.

U okviru ove ture smo posetili: Tiranu, Berat, Valonu i Đirokastru.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Albaniji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Tirana

Tirana je glavni grad Albanije i nas je lično podsetila na neke primorske gradove. Iako nema izlaz na more imali smo utisak kao da ga možemo ugledati u svakom momentu.

✈️ Potražite najbolje letove za Tiranu

Tirana predstavlja najvažniji ekonomski, društveni i kulturni centar države.

Prva tačka obilaska nam je bio Skenderbegov trg. Ovaj trg je glavno mesto okupljanja građana i moramo vam priznati da je zaista jako veliki. On se prostire na oko 40.000 kvadratnih metara. 

albanija

U okolini treba posetiti i džamiju Ethema Beja, divnu Sabornu crkvu Vaskrsenja Hristovog, Muzej nacionalne istorije i Operu

Glavno naselje gde se nalazi veliki broj kafića i restorana je „Blloku“. Ovo naselje je nekada bilo ograničeno samo za političku elitu, ali kada je komunizam pao, ovo naselje je postalo pristupačno za sve.

Jedno veče smo izašli u restoran u ovom delu grada i iskreno baš smo se oduševili koliko je sve nekako živo i veselo. To je definitivno mesto koje trebate posetiti dok ste u Tirani. Takođe, cene su slične kao u Srbiji, a negde i jeftinije. 

Interesantno mesto koje treba posetiti je i stari zamak Tirane, koji je pretvoren u mali bazar za posetioce. On je takođe pun barova i restorana i potpuno je drugačiji od ostalih mesta u gradu. Takođe, tu se mogu videti i male galerije, prodavnice suvenira i izložbeni prostor.

Albanija je poznata po svojim bunkerima koji su bili izgrađeni pod komunističkim režimom diktatora Envera Hodže. Više od 173.000 bunkera različitih veličina izgrađeno je u celoj zemlji.

Neki od većih bunkera se nalaze baš u Tirani i mnogi imaju funkciju muzeja, restorana i sl.

Najpoznatiji bunkeri u Tirani su „BunkArt“ i „BunkArt2“ koji su sada muzeji.

Jedan savet imamo za vas kada je u pitanju Tirana. Potrudite se da ne idete tamo u letnjim mesecima. Mi smo je posetili u julu i bilo je preko 40 stepeni. Idealno vreme za posetu su proleće i jesen. 

Smeštaj u Tirani

🛏️ Smeštaje u Tirani možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Berat

Drugi dan u Albaniji smo proveli u Beratu koji se nalazi u južnom delu Albanije, a od Tirana je udaljen skoro 120 kilometara.

Kada smo stigli u grad prvo što se primeti jesu stare kuće i njihovi mnogobrojni prozori, zbog čega se Berat još naziva i „grad sa hiljadu prozora“

albanija

Zanimljivo je da je Berat jedan od najstarijih naselja u Albaniji jer najstariji tragovi života nađeni u gradu datiraju još iz perioda od 2600 do 1800 godina p.n.e.

Ovde se nalazi 40 vizantijskih crkava i 30 džamija zbog čega je prvo proglašen albanskim gradom-muzejem da bi 2008. godine, bio upisan na UNESCO-vu listu evropske kulturne baštine. 

albanija

Tvrđava u Beratu je stara preko 2500 godina i predstavlja jednu od najstarijih na Balkanu. Do nje se može doći pešaka ili taksijem.

U delu grada koji se zove Mangalem se nalaze i dve pravoslavne crkve „Crkva sv. Spiridona“ i „Crkva sv. Tome“.

Pošto mi obožavamo mesta koja su okružena planinama, Berat nam se još više dopao jer se nalazi na obroncima planine Tomori. Ambijent grada je predivan i bajkovit.

albanija

Berat je jedan od najtoplijih gradova u Albaniji. Zbog prijatne klime ovde se može probati najukusnije voće i povrće. Masline i maslinovo ulje je takođe veoma popularno. 

albanija

Naša preporuka je da ukoliko se nađete u ovom gradu ne zaboravite da probate kolač KASATA koji se ovde sprema od mleka iz Berata (veoma je osvežavajuće, a slično je sladoledu).

Smeštaj u Beratu

🛏️ Smeštaje u Beratu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Valona

Nakon Berata drugi dan smo završili obilaženjem Valone. Valona je jedno od najpoznatijih letovališta u Albaniji, a na kratko je bila i glavni grad Albanije. U ovom gradu je proglašena nezavisnost zemlje od Otomanskog carstva početkom 20. veka.

albanija

Dok smo stizali u Valonu primetili smo veliki broj hotela i apartmana. Plaže su bile pune i koliko smo mogli da primetimo bile su dosta uređene.

Valona se inače nalazi na mestu gde se susreću Jadransko i Jonsko more

Ono što možemo da potvrdimo jeste da su boja mora i čistoća neverovatne. Bilo je to naše prvo kupanje u moru ove godine i iskreno baš smo se lepo opustili i uživali u atmosferi. 

albanija

Kratko popodne u ovom gradu je bilo fenomenalno. Divna ideja za neko buduće letovanje.

Smeštaj u Valoni

🛏️ Smeštaje u Valoni možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

„Cold water of Tepelena“

Treći dan je bio rezervisan za Đirokastru. Međutim, na putu do nje svratili smo do još jednog predivnog mesta. Radi se o turističkom području „Cold water of Tepelena“, koje se nalazi oko 8 km od grada Tepelena.

Ovaj deo se tako zove jer ovim područjem dominiraju prirodni izvori gde je voda uvek sveža i čista.

albanija

Nekoliko izvora se nalazi pored autoputa južno od Tepelene na putu do Đirokastre.

Tu smo uspeli da napravimo kratku pauzu i da uživamo u pogledu. Baš na toj lokaciji se nalazi restoran i odmaralište koji nudi tradicionalnu hranu i svežu vodu sa izvora. Idealno mesto za odmor što se nas tiče.

Đirokastra

Nakon Valone i Tepelene put nas dalje vodi ka gradu koji je od 2005. godine stavljan pod zaštitu UNESCO.

U pitanju je Đirokastra, koja nam se pored Berata takođe veoma dopala. 

Ovaj grad iz osmanskog perioda je veoma specifičan zbog toga što je izgrađen od kamena. Kaldrmisane ulice, kuće prekrivene ogromnim kamenjem su razlog zbog čega se Đirokastra još naziva i „Grad kamena“

albanija

Glavne atrakcije ovog grada su tvrđava (koja važi za najlepšu u Albaniji), kao i šarmantni bazar, koji je izgrađen u 17. veku.

Kada smo zakoračili u stari deo grada gde se nalazi bazar, shvatili smo zbog čega se Đirokastra smatra najlepšim gradom u Albaniji. Ovde se nalaze brojne suvenirnice, kafane, kafići, prodavnice tepiha, tako da se kući sigurno nećete vratiti praznih ruku.

albanija

Pored svoje lepote, ovaj grad nazivaju i kulturnim gradom, jer je ovde rođen pisac Ismail Kadare, koji je u mnogim svojim delima pisao upravo o Đirokastri.

Mi smo pokušali da uđemo u njegovu kuću koja je sada muzej, međutim sada je u fazi renoviranja. 

Smeštaj u Đirokastri

🛏️ Smeštaje u Đirokastri možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Od svih ovih mesta koje smo posetili u Albaniji, svaki nam se dopao na svoj način. Ukoliko planirate uskoro da idete u ove krajeve nadamo se da smo vam dali predlog za neku zanimljivu destinaciju.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Albaniji ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Više priča i fotografija možete pronaći na našem Instagram profilu. Vidimo se tamo.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒