Strazbur

Nakon Kolmara nezaobilazna stanica je Strazbur.

Moramo biti iskreni sa vama. Nismo bili sigurni da li će nam se dopasti ovaj grad nakon Kolmara i smatrali smo da su možda i previše slični. Međutim, koliko smo samo POGREŠILI!

Ovo je jedan izuzetno šarmantan, poseban i topao grad. Možemo samo da zamislimo kako izgleda za vreme božićnih praznika. Mi smo se oduševili i jedva čekamo da mu se vratimo.

strazbur

Put do Strazbura 

Od Kolmara do Strazbura smo došli brzim vozom, a povratna karta je koštala oko 30 evra po osobi. Vožnja je trajala nekih pola sata. Karte možete kupiti na ovom linku.

Ukoliko vam je glavna destinacija Strazbur, onda možete avionom da letite do Bazela u Švajcarskoj ili do Baden-Badena u Nemačkoj, pa odatle da uzmete voz. Za obe opcije imate letove iz Beograda preko “Wizz aira”.

✈️ Potražite najbolje letove za Strazbur

 

Glavna železnička stanica se nalazi blizu centra grada, tako da ne morate da brinete oko toga.

strazbur

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Strazburu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti u Strazburu za jedan dan

“Mala Francuska”

“Mala Francuska” je najšarmantniji deo starog Strazbura i spada u deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. U njemu su nekada živeli ribari, proizvođači brašna i kožari i to u kućicama sagrađenim iznad vode. Međutim ovaj deo grada se nekada izbegavao. U 16. veku na ovom mestu se nalazila bolnica za lečenje i karantin za pacijente sa sifilisom. Pošto se ova bolest u to vreme uglavnom smatrala “francuskom bolešću”, ovo područje je ubrzo dobilo nadimak “Mala Francuska”. Sada je ovo divan deo grada za šetnju, pošto ovde nisu dozvoljeni automobili. 

strazbur

“Barrage Vauban”

U blizini “Male Francuske” nalazi se “Barrage Vauban”, kroz koji protiče reka Il. Ova građevina je sagrađena u 17. veku, a sa nje se pruža fantastičan pogled na “Ponts Couverts de Strasbourg”, tri povezana mosta sa kulama. Da biste došli do vidikovca potrebno je da odete do prolaza “Georges Frankhauser” i da se popnete na terasu. Radno vreme joj je od novembra do februara od 8.30h do 16h, tokom marta, aprila, septembra i oktobra od 8h do 19h, a od maja do avgusta od 7h do 21h.

strazbur

Katedrala “Notre Dame”

Najzanimljivija i najpoznatija građevina u Strazburu jeste katedrala “Notre Dame”. Katedrala je neverovatno impozantna i smatra se jednim od najlepših spomenika zapadne arhitekture. Ona predstavlja najvišu građevinu u gradu i može da se vidi iz skoro svakog dela grada. Zanimljivo je da ona ima samo jedan toranj, jer im je za izgradnju drugog ponestalo novca. U katedrali se nalazi i astronomski sat koji možete videti. Ulaz je besplatan, ali se plaća uspon na vrh tornja oko 8 evra.

strazbur

“Maison Kammerzell”

U blizini katedrale se nalazi “Maison Kammerzell” koja predstavlja najbolje očuvanu srednjevekovnu zgradu. Sada se u njoj nalazi restoran, ali nekada je služila kao mesto gde su trgovci prodavali svoju robu.

strazbur

Palata Rohan

Takođe, obratite pažnju i na grandioznu palatu Rohan iz 18. veka. Ona je nekada bila rezidencija biskupskih prinčeva. Sada se tu nalaze tri muzeja: Muzej likovnih umetnosti, Muzej dekorativne umetnosti i Arheološki muzej.

“Place Glutenberg” i “Place Kléber”

Dva najbitnija trga u gradu su “Place Glutenberg” i “Place Kléber”.

“Place Glutenberg” je dobio naziv po pronalazaču štamparske mašine, a za vreme božićnih praznika je tu održavaju marketi.

strazbur

“Place Kléber” je najveći trg u centru grada i tu se za vreme praznika nalazi velika jelka. Upravo kod ovog trga se nalazi i poslastičarnica koju bi preporučili. Zove se “Patisserie Christian”. Tu pored slatkiša ima i raznih slaniša.

Park “de l’Orangerie”

Park “de l’Orangerie” je najstariji i najlepši park u Strazburu. On je od centra grada udaljen pola sata šetnje. Park se prostire na 25 hektara, a unutra se mogu naći mini zoo vrt, mini farma, ograđeni prostor za uzgoj roda, nekoliko igrališta i veštačko jezero. 

Ono što je najzanimljivije kod njega jeste što se u njemu mogu videti rode u bilo koje doba godine. Nekada je rodama pretilo izumiranje, ali 1971. godine ovde je rođeno više od 800 mladih roda. 

strazbur

Šetalište pored reke

Pored sviih ovih divnih lokacija moramo da izdvojimo i šetalište pored reke. Tamo nam je bilo najmirnije i uživali smo u arhitekturi grada.

Na šetalištu blizu katedrale se nalazi i pristanište za brodove, odakle možete krstariti rekom. Ture uglavnom traju oko sat vremena.

strazbur

To bi bilo to iz Strazbura, prestonice Božića. Ovo je bio jedan kratak ali zaista jako lep izlet. Šetali smo i uživali. Dovoljno je da vam kažem da je Ivan rekao da bi mogao da živi u ovom gradu. Toliko mu se dopao. Regija Alzas je zaista specifična i jedva čekamo da joj se vratimo.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Strazbura ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒