Jednodnevni izlet u Mec

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo izabrali Luksemburg kao destinaciju je i to što smo prilikom njegove posete mogli da obilazimo i druge gradove i države.

mec

Mi smo se ovaj put odlučili da jedan dan posvetimo Mecu, simpatičnom gradu na severu Francuske. 

Povratne karte smo kupili dva dana unapred i koštale su nas oko 35 evra po osobi. Od glavne železničke stanice u Luksemburgu do Meca nam je trebalo manje od sat vremena vožnje.

Moramo da skrenemo pažnju da smo mi ovaj grad posetili za vreme državnog praznika, tako da nije bilo puno ljudi na ulicama i uglavnom su sve radnje, kafići i restorani bili zatvoreni. To je malo kvarilo sliku grada, ali opet je na neki način i prijalo da se ne guramo sa ljudima na ulici i da lepo uživamo u šetnji.

Jedan dan u ovom gradu je za nas bio sasvim dovoljan, a ukoliko i vi planirate da napravite izlet do Meca mi vam preporučujemo da posetite sledeće destinacije.

✈️ Potražite najbolje letove za Mec

 

 

“Porte de Allemands”

“Porte de Allemands” ili kako ih još zovu “vrata Nemaca” je bila prva znamenitost koju smo posetili.

nemačka kapija

Dok smo prilazili građevini imali smo utisak kao da prilazimo nekom dvorcu. Međutim, to je nekada bila kapija koja je bila deo bedema koji su okruživali Mec i koja je čuvala istočne ulaze u grad iz pravca Nemačke. Šetajući osećali smo se kao da se nalazimo u nekoj viteškoj priči. Ova kapija je dobila ime po vitezu koji je vodio bolnicu u blizini ulice “Rue des Allemands”.

“Place d’ Armes”

Jedan od najpoznatijih trgova u gradu je “Place d’ Armes”, koji se nalazi u starom gradu. Trg je specifičan zbog toga što je sa jedne strane okružen katedralom, dok se sa druge strane nalazi gradska kuća. Na trgu se takođe nalazi i velika zgrada Turističkog centra. Za vreme Božićnih praznika na ovom mestu se održava i veliki vašar. 

Mec katedrala (“The Saint Etienne de Metz”)

Posebnu pažnju bi posvetili jednoj od najlepših katedrala koje smo do sada videli.

mec

Katedrala svojom grandioznošću i finoćom predstavlja remek-delo gotičke arhitekture u Francuskoj. Ona je treća najviša katedrala u Francuskoj i deseta u Evropi. Međutim, najpoznatija je po tome što ima najveću površinu pod vitražima u Francuskoj (6.500 kvadratnih metara). Pošto smo bili oduševljeni fasadom, morali smo da vidimo kako izgleda njena unutrašnjost. Visoki plafoni, vitraži i gotički stubovi ostavili su nas bez teksta. Prelamanje svetlosti, koju stvaraju vitraži je nešto što se mora doživeti. Ulaz je besplatan.

Stari grad

Što se tiče starog grada, on je poprilično mali tako da nam nije trebalo previše vremena da ga obiđemo.

mec

Prvo što smo primetili je to da su zgrade uglavnom žute boje. Nakon istraživanja, otkrili smo da su koristili “pierre de Jaumont”, lokalni kreč, koji celom gradu daje veoma zanimljivu žutu boju. Takođe smo primetili da se na skoro svakom ćošku nalazi neki interesantan kafić ili restoran koji vas prosto mami da uđete i naručite čašu francuskog vina. 

Od trgova takođe treba posetiti “Place Saint Luois”, koji potiče iz srednjeg veka i “Place Saint Jackues”.

Hram Neuf (“Temple Neuf”)

Kada smo pre putovanja gledali na internetu slike iz Meca, odmah smo primetili ovaj prelepi hram, koja je u stvari novi protestantski hram. Ono što daje posebnu lepotu ovom mestu je njegova lokacija.

mec

Hram se nalazi na ostrvu “Les Iles” i okružen je rekom Mozel, što mu daje još magičniji izgled. Da cela situacija bude još romantičnija, hram je okružen “baštom ljubavi” (“Jardin d’Armour”)

Takođe, obratite pažnju i na najstariju operu u Francuskoj koja je u funkciji, a spada i u najstarije u Evropi (“Opera Theatre de Metz”). Ona se nalazi u blizini hrama tako da ne možete da je promašite.

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Mecu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Izlete, koje pravimo dok smo na putovanju postali su nam omiljeni deo puta. Ne znamo zbog čega je tako, ali ono što znamo jeste to da volimo da istražujemo i mesta koja su manje poznata. Mec je definitivno bio pravi izbor, mada bi vam mi svakako preporučili da ga obiđete na proleće i ako možete da izbegnete posetu za vreme državnog praznika.

Još fotografija vas očekuje na našem instagram profilu – Putujući ranac.
Vidimo se tamo! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒