Crvena Moskva

Moskva i St. Petersburg su gradovi koje smo posetili za medeni mesec. Odlučili smo da odemo do njih preko turističke agencije „Putnik“ direktnim avioletom. Putovali smo krajem septembra i moram vam priznati da nas je vreme baš poslužilo. U Moskvi je sve vreme bilo sunčano i toplo, kao da je proleće.
Moskva je glavni grad velike Rusije i jedan od najstarijih gradova u Evropi. Ona u XV veku postaje prestonica ruske države, a zatim njeno mesto preuzima St.Petersburg. U Moskvi smo bili četiri dana i trudili smo se da iskoristimo svaki sat.

Kako doći do Moskve

✈️ Potražite najbolje letove za Moskvu

moskva

Prve destinacije su nam bile Crveni trg, Kremlj i crkva Vasilija Blaženog, koja je na nas ostavila najjači utisak. Da smo samo tu crkvu videli u celoj Moskvi, bilo bi nam dovoljno. Postoji legenda koja kaže da je Ivan Grozni, kada je crkva završena, naredio da se oslepi arhitekta, kako na svetu ne bi postojala nijedna crkva kao ova.

Crveni trg se prvi put pominje u 15. veku, kada je Ivan II naredio da se sruše sve građevine koje su napravljene od drveta u okolini Kremlja. On je želeo na tom mestu da se napravi pijaca, zbog čega se ovaj trg prvenstveno zvao Trgovački trg.
Na Crvenom trgu se pored crkve nalazi i Lenjinov mauzolej, gde je sahranjen Vladimir Lenjin. Takođe, odatle se može videti i jedna strana Kremlja.
Što se tiče Kremlja, zaista je grandiozan, zbog čega se i nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. On je okružen Crvenim trgom, rekom Moskvom i Aleksandrovim parkom. Sastoji se od dvadeset kula, od kojih je najlepša Spaska, koja je prepoznatljiva po velikom satu, čiji prečnik iznosi 6 metara.
Jedna od zanimljivijih građevina na Crvenom trgu jeste i robna kuća „GUM“.

Ona, pored „Harrolds Department“ prodavnice u Londonu, spada u najpoznatije robne kuće u svetu. Ima oko 1200 radnji i uvek je zanimljivo ukrašena. S obzirom da smo mi bili u septembru, sve je bilo ukrašeno u jesenjem stilu. Zaista predivno.

Najviše smo voleli da šetamo pored reke Moskve i uživamo u pogledu. Šetajući ne možete da promašite i najveći pravoslavni hram u Evropi, Hram Hrista Spasitelja. Ovaj hram je izgrađen 1997. godine, na mestu gde se nekada nalazila istoimena crkva koja je srušena za vreme Staljina. Stanovnici Moskve skupili su sredstva za njegovu obnovu.

Na svakom koraku nailazili smo na spomenike raznih pisaca, od kojih se najviše ističe Puškin. Rusi mnogo vole da čitaju. U metrou se to najviše vidi. Nije važno koliko godina imaju, važno je da ljudi čitaju. Kad smo već kod metroa, to se ne može rečima opisati.
Jedva smo čekali da vidimo kako to izgleda, pošto smo toliko toga čuli o njemu. Svaka metro stanica je drugačija. Ili ima divne statue, ili ima mozaike, pa čak i lustere. Na trenutak pomislite da se nalazite u nekom muzeju, a ne na stanici. Na nas je najviše ostavila utisak Kijevska. Mada, svaka je posebna na svoj način.

Jedan dan smo poželeli da malo pobegnemo od gužve i to smo uradili tako sto smo otišli u Gorki park. Gorki park je dobio ime po Maksimu Gorkom i tu građani dolaze da se opuste i uživaju u tišini. Takođe, ovde se jako često organizuju koncerti i festivali. Taj dan smo odlučili da odemo i do Novodevičij manastira, koji je malo udaljen od centra. Ovaj manastir iz XVI veka još nazivaju i “Kremlj u malom” i spada u najočuvaniji istorijski kompleks u Moskvi. U početku su ovde živele samo ugledne žene, koje su prilikom monašenja morale da daju manastiru svoju imovinu. Ovaj manastir se često spominje i u ruskoj literaturi, kao što su “Ana Karanjena” i “Rat i mir”. U njegovoj blizini se nalazi i groblje, gde su sahranjeni Čehov, Bulgakov, Gogolj itd.

Jedan od najstarijih i najvećih univerziteta u Rusiji je univerzitet Lomonosov u Moskvi. Ima 36 spratova i 5000 soba. Postoji priča da kada bi se dete rodilo u jednoj od soba i svaki dan menjalo sobu, imalo bi šezdeset i nešto godina pre nego što bi ugledalo svetlost dana. Unutar univerziteta vam se nalaze: biblioteka, pošta, policijska stanica, muzej, pozorište, bazen itd.

moskva

Veoma slične zgradi Lomonosov univerziteta su i soliteri “Sedam sestara”, koji su sagrađeni za vreme Staljina. One se mogu videti sa svakog uzvišenja u centralnoj Moskvi.
Moskva ima preko trideset pozorišta, Balet i Operu, među kojima je najpoznatiji Boljšoj teatar. Iskreno, spolja nam nije ništa specialno, verovatno zbog toga što ima mnogo lepših građevina u Moskvi. Smatra se da je ovo pozorište drugo po veličini u Evropi, odmah posle Milanske Skale.

Što se tiče kupovine suvenira i super kafića, nikako ne treba zaobići ulice kao što su Novi i Stari Arbat. Tamo bukvalno možete naći sve što vam treba i sve što vas interesuje. Tu se krije pravi duh Moskve.
U Moskvi je skuplje nego kod nas, od hrane do odeće. Mi smo imali super vodiča, tako da smo znali gde da jedemo. U pitanju je lanac Mu-Mu i zaista su cene pristupačne, a hrana je lepa. Ima ih na više lokacija tako da ćete ih sigurno naći.
Ukoliko želite da doživite nešto nesvakidašnje i drugačije, Moskva je pravi grad za vas.

🛏️ Smeštaje u Moskvi možete videti na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒