Bolonja

Bolonja je definitivno grad koji nas je najviše iznenadio ove godine

Ona je vesela, “živa”, harizmatična i neverovatno energičana.

Jesen nam se činila kao prava destinacija za Italiju, zbog toga smo se odlučili da Bolonja bude naša prva stanica.

bolonja

Put do Temišvara i Bolonje 

Do Bolonje smo došli direktnim letom “Wizz Aira” iz Temišvara. Karte su kupljene tri meseca pred put i platili smo ih sve ukupno oko 6.000 dinara sa ručnim prtljagom.

Do Temišvara smo išli kolima jer nam se tako najviše isplatilo. Iz Pančeva do aerodroma u Temišvaru nam je trebalo oko 2.5h vožnje. Gužve na granicama nije bilo. Potrebno je samo da kupite online vinjetu za Rumuniju koja košta 3€ za 7 dana.

Vinjetu takođe možete kupiti i na benzinskim stanicama kada pređete granicu, ali naš savet je da to ipak uradite online.

Parking kod aerodroma smo rezervisali preko agencije “Tera park” i za 4 dana nas je izašao oko 10€. Sajt možete naći na ovom linku.  

Agencija ima organizovan kombi koji vas vozi do aerodroma, a posle vas i sačeka kada se vratite.

Od aerodroma u Bolonji do centra grada postoji brzi voz “Marconi Express” (povratna karta je 17€). U momentu kada smo mi bili voz nije radio ali je postojao autobus koji je kretao na svakih 15 min i cena je bila 9,20 € po pravcu. Autobus ili voz vas ostavlja kod glavne stanice “Bologna Centrale”.

✈️ Potražite najbolje letove za Bolonju

Smeštaj u Bolonji

U Bolonji smo smeštaj menjali dva puta i oba su bila super.

Jedan se nalazi blizu centra grada i zove se “B&B Chez Moi”, dok je drugi “Four Rooms” bio malo udaljen od centra ali svakako za svaku preporuku.

🛏️ Smeštaje u Bolonji možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Bolonja

Bolonja je glavni grad pokrajne Emilija- Romania i sedmi najveći grad u Italiji. 

Za nju kažu da je pametna, crvena i masna (“La grassa”).

“Pametna” je nazivaju zato što se ovde nalazi najstariji aktivni univerzitet u Evropi. Čini ga 23 fakulteta sa preko 100.000 studenata.

“Crvena” zato što su zgrade uglavnom crvene i narandžaste boje.

“La Grassa” (debela ili masna) zato što je ovde bogata i kvalitetna kuhinja.

bolonja

Bolonja ima najveću sačuvanu staru četvrt u Italiji. Poznata je po svojim tornjevima, crkvama, natkrivenim lukovima (“portico”) i industriji testenine.

Sve najbitnije u Bolonji može da se obiđe peške. Ukoliko ste udaljeni od grada postoje gradski autobusi gde je cena karte 1,30 evra ukoliko je kupite na kiosku ili 1,50 evra ukoliko je kupite u samom autobusu.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Bolonji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti dok ste u Bolonji?

-Bolonju često nazivaju Gradom tornjeva ili Menhetnom srednjeg veka. Bogate porodice su se takmičile koja će imati lepši i viši toranj. Nekada ih je u gradu bilo preko 100, a danas ih je u gradu ostalo 22. Najpoznatija su “Dva tornja” (Azineli i Garisend) i oni predstavljaju simbol Bolonje. Kažu da su ova dva tornja inspirisala američkog arhitektu prilikom dizajniranja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Na toranj Azineli je moguće da se popnete, ali ne preporučujemo da to rade studenti. Prema legendi student koji se popne na vrh tornja neće završiti fakultet.

“Piazza Maggiore” predstavlja glavni trg u gradu koji je okružen grandioznim zgradama iz srednjeg veka, kao što su Gradska većnica i bazilika Sv. Petronija.

-Nezavršena bazilika Sv. Petronija je najveća gotička crkva na svetu izgrađena od cigle. Zanimljivo je da su pokušana dva teroristička napada na baziliku. Razlog je taj što je na jednoj od freski iz 15-og veka prikazan muslimanski prorok Muhamed gde ga demoni proždiru i vuku u pakao.


-Pored ovog trga se nalazi i Neptunova fontana iz 16. veka. Ova fontana predstavlja i simbol papske moći. Veruje se da je papa vladao neprikosnoveno, kao što je Neptun vladao morem. U podnožju fontane se nalaze četiri anđela koja predstavljaju reke Gang, Nil, Amazon i Dunav.

bolonja

-Prvo sedište Bolonjskog univerziteta je “Palazzo dell’ Archiginnasio” koje je sagrađeno u 16. veku. Ovde su bile smeštene sale u kojima su se držala predavanja iz prava i umetnosti. Sada se tu nalazi i najveća biblioteka pokrajine. Posebnu pažnju treba posvetiti Anatomskoj sali “Teatro Anatomico”. Sala je mala i cela napravljena od drveta. U sredini se nalazi mermerni anatomski sto za kojim su učenici učili o ljudskom telu. Iznad stola se nalaze dve drvene ljudske figure bez kože, sa fantastično izrezbarenom muskulaturom. To su poznate statue Erkole Lelija – “Spellati” (bez kože). Jedino se naplaćuje ulaznica za ovu salu i to 3 evra, dok je za decu ulaz besplatan. Karte možete kupiti na ulazu u salu.

“Findestrella di Via Piella” je deo grada gde se nalaze podzemni vodeni tokovi koji su do pre dva veka bili otvoreni kanali, a sada se na samo nekoliko mesta može videti kako voda protiče između kuća. Tu se nalazi instagramični mali prozor (tzv. prozor male Venecije), koji pruža pogled na kanal i mostić preko njega. Zato mnoge ovaj deo asocira na Veneciju.

bolonja

Dok ste u Bolonji ne možete da ne primetite koliko ovaj grad ima lukova koji se zovu portiko.

U 13. veku je u gradu donet zakon gde je gradnja lukova bila obavezna. Zbog toga ukoliko pada kiša ili ukoliko je napolju jako toplo uvek imate gde da se sakrijete. Možete šetati zaštićeni čak 38 km.

bolonja

Hrana

Posebnu pažnju moramo da skrenemo na hranu u Bolonji

Bolonja je u srednjem veku bila veoma bogata i imućne porodice su imale kuvare iz raznih zemalja zbog čega je došlo do kombinovane kuhinje, koja je fantastična. Lepšu i ukusniju hranu u Italiji nismo jeli. 

Prva stvar koju smo uradili kada smo stigli u Bolonju jeste odlazak do najpoznatijeg lokala gde se prave neverovatni sendviči od mortadele. U pitanju je “Mortadella Lab”. Mi smo tamo išli u toku radnog dana pa nije bila velika gužva, međutim kada smo hteli da odemo tamo u toku vikenda, red je bio neverovatno dug. Svakako taj red se brzo pomera jer im ne treba puno vremena da naprave sendviče. 

bolonja

Kada ste u Bolonji morate da probate: tortelini, lazanje, taljatele, mortadelu i bolonjez sos

Ne možemo da preporučimo jedno posebno mesto za ručak ili večeru. Gde god da jedete u Bolonji sigurno nećete pogrešiti. 

O tome koliko je hrana fantastična govori i to da postoje brojne ture gde možete “okusiti” pravu Bolonju.

Nadamo se da smo uspeli da vam prikažemo barem malo kako izgleda Bolonja i šta sve možete da očekujete od nje. Sada krećemo da vam pišemo o narednoj avanturi na koju smo se uputili iz Bolonje. 

Čujemo se uskoro. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Bolonji ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒