Firenca

Jedan od najlepših i najromantičnijih gradova u Italiji je Firenca. Ovaj renesansni grad je osvojio naša srca sa svojom energijom i šarmom. Kada bi nas neko pitao da opišemo Firencu u tri reči, to bi definitivno bile: umetnost, romantika i hrana

firenca

Put do Firence

Kada smo se već odlučili da jedan vikend provedemo u Bolonji zašto ne bismo „skoknuli“ i do Firence koja je od Bolonje udaljena svega 40 minuta vožnje vozom.

Od Bolonje do Firence smo došli vozom, a karte smo kupili online preko aplikacije Omio. Dve povratne karte su nas koštale oko 80 evra. Na sajtu smo primetili da voz ide do Firence nekoliko puta dnevno, međutim mi smo se odlučili da odemo što ranije kako bi uživali što više u ovom divnom gradu.

Voz nas je ostavio na železničkoj stanici „Santa Maria Novella“, koja je od centra grada udaljena 10 minuta pešačenja.

✈️ Potražite najbolje letove za Firencu

 

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Firenci, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Smeštaj 

U Firenci smo noćili jednu noć i to u hotelu „Plus Florence“ koji je je u tom momentu imao najpristupačniju cenu, a lokacija je bila fantastična. Pogled sa njihove terase na katedralu „Santa Maria del Fiore“ je samo jedan od razloga zašto je ovaj hotel baš po našoj meri. 

🛏️ Smeštaje u Firenci možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Da biste se skroz prepustili čarima Firence definitivno treba ostati barem 4 dana, pogotovo ukoliko planirate da posetite muzeje. 

florence plus hotel

U nastavku teksta napisaćemo šta preporučujemo da obiđete u Firenci:

– Trg Duomo („Piazza del Duomo“) je najpoznatiji trg u Firenci. Ukoliko želite da uživate u miru i tišini potrebno je da tamo dođete što ranije, kako biste izbegli brojne turiste. 

Ovim trgom dominira prelepa katedrala „Santa Maria del Fiore“, koja je jedna od najpoznatijih katedrala u svetu. Njena izgradnja je započeta u 13. veku, a završena je dva veka kasnije. Ulaz u nju je besplatan ali se plaća ulaznica za vidikovac koji se nalazi na kupoli (18 evra). Do kupole postoji 463 stepenika, a lift ne postoji. 

katedrala

Pored katedrale na trgu se nalazi krstionica Sv. Jovana i Đotov zvonik. 

Trg Sinjoria „Piazza della Signoria“ je još jedan trg u Firenci koji je itekako vredan posete. Ono što ga čini posebnim jeste što se tu nalazi i najlepša galerija na otvorenom – „Loggia dei Lanzi“. Ovde ćete imati prilike da vidite i repliku čuvenog Davida. Pored njega tu se nalaze i brojne druge veličanstvene statue. Ovo je super pogotovo ukoliko nemate vremena da posetite neku od galerija gde se nalaze originali kao što su galerija Ufici ili Akademija.

muzej na otvorenom

– Na Trgu Sinjoria nalazi se i galerija Ufici. Ovde možete uživati u neverovatnim umetničkim delima Leonarda, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana i mnogih drugih umetnika. Najpoznatijje delo koje se nalazi u ovoj galeriji je „Rađanje Venere“ od Botičelija. Karte obavezno kupite online. Cene ulaznica možete pogledati na ovom linku

galerija ufici

Muzej Akademia je još jedan muzej koji sadrži umetnička dela brojnih firentnskih umetnika, među kojima je najpoznatiji Mikelanđelov David. Ulaznice možete kupiti na ovom linku.

– Ukoliko tražite najlepši pogled na grad i mesto odakle želite da posmatrate zalazak sunca, onda definitivno morate da odete do „Mikelanđelove terase“. Ovaj vidikovac se nalazi malo dalje od centra i trebaćete malo da se „pomučite“ da odete do njega ali verujte nam da vredi.

mikelanđelova terasa

– Jedan od najpoznatijih simbola Firence jeste upravo stari most „Ponte Vecchio“

Bez obzira sa koje strane ga posmatrate i u koje doba dana, prosto ne možete da budete ravnodušni. Ovo je jedini lučni most koji se proteže preko reke Arno i jedini je koji je preživeo Drugi svetski rat.

U 13. veku na ovom mostu su svoje domove imali mesari i ribari, a nakon njih su došli zlatari. Danas se ovde može naći veliki broj zlatara, od kojih neke od njih imaju prozorčiće koji gledaju na reku.

Zapamtite da su ovde uvek velike gužve, pa što pre dođete to bolje.

Ponte vechio

– Obavezno se fotografišite u nekom od starinskih foto automata – „Fotoautomatica“. Ima ih na par lokacija u gradu, a 4 male fotografije platite samo 2 evra. Posebno je zanimljivo što su fotografije crno bele, pa je onda još nekako slađe. Njih možete pronaći na sledećim lokacijama: „Via dell’Agnolo“, „Via del Proconsolo“, „Piazza Stazione“, „Largo Fratelli Alinari“,  „Via Santa Monaca“, „The Student Hotel“. 

firenca

– Ukoliko tražite mesto sa dobrom i raznovrsnom hranom, onda je to definitivno „Central Market“. Tu možete da probate razne testenine, hamburgere, pice, pa čak i domaće pivo.

pijaca

Odmah ispred ovog marketa se nalazi i pijaca sa kožnim proizvodima. Tu se mogu naći kožne torbe, kaiševi i slično.

– Kada smo već kod hrane moramo da spomenemo i najpoznatije mesto za klopu „All antico Vinaio“. Ovde se navodno prodaju najbolji sendviči ne samo u Italiji nego i u svetu. Mi nismo stigli da ih probamo jer su bili jako veliki redovi ali mnogi koji su probali rekli su da su savršeni. Nama lično su delovali kao sendviči koje smo probali u Bolonji

firenca

„Fontana del porcellino“ je veoma zanimljiva fontana vepra koja se nalazi na pijaci „Mercado Nuovo“. Prema verovanju onaj ko pomiluje Porcelina po njušci, a zatim mu stavi novčić u usta i ako novčić upadne između rešetki pratiće ga sreća. Novac koji se sakupi u fontani se daje u dobrotvorne svrhe.

porcelino

– Najstarija parfimerija u Firenci je jedna od najzanimljivijih lokacija koje smo imali prilike da posetimo u Firenci. U pitanju je apoteka-parfimerija „Santa Maria Novella“. Za Katarinu Mediči ova apoteka je napravila prvi parfem sa alkoholom „Kraljičina voda“ koji se i dan danas prodaje. Ceo ambijent je neverovatan, a ne moramo da vam pričamo i da cela apoteka fantastično miriše. Ulaz je besplatan ali vi svakako probajte da je posetite što ranije.

parfimerija

– Dok ste u Firenci obratite pažnju na neobične saobraćajne znake koji se mogu videti po gradu. Iza ove ideje se nalazi umetnik Klet, koji od 2010. god. krišom lepi nalepnice na već postojeće znakove. Zaista su sada jako kreativni.

saobraćajni znaci

– Obavezno svratite do predivne bazilike „Santa Croce“. U njoj se nalaze grobnice Mikelanđela, Makijavelija i Galilea.

bazilika santa croce

– Što se tiče „gelata“ u Firenci, topla preporuka je da posetite đelateriu „La Carraia“. Savršenstvo ukusa. Vraćali smo više puta, pa vi vidite koliko nam se dopalo. 

đelato

– Verovali ili ne ali u Firenci postoje vinski prozori koje Firentinci nazivaju „Le buchette del vino“. Oni su nastali u 17. veku tokom epidemije kuge, kako bi bili smanjeni kontakti između prodavaca i kupaca. Nekada ih je bilo hiljadu, a sada ih ima preko stotinak. Vinski prozori se nalaze na zidovima nekadašnjih vinskih podruma. Za vreme korone restorani u Firenci su napravili svoje sopstvene vinske prozore. Potrebno je da se kucne na prozorče naručite vino ili Aperol Špric. Fenomenalan doživljaj!

vinski prozori

Na ovom linku možete pogledati lokacije gde ih sve možete pronaći. 

Toliko od nas iz Firence. Dok ste u Firenci najbitnije je da lutate i lutate. Mi smo vam dali neke smernice ali u ovakvom gradu gde god da odete nećete pogrešiti. 

Ukoliko imate bilo kakva pitanja tu smo da vam pomognemo.

Do neke sledeće avanture.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Firence ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒