Haifa i Bahajski vrtovi

Posle Tel Aviva i Jerusalima, odlučili smo se da jedan dan provedemo u Haifi. Haifa je treći grad po veličini u Izraelu i jedan od najposećenijih. Ona je najveća luka u zemlji, zbog koje je mnogi nazivaju i “kapijom Izraela”. Veoma je interesantna zbog toga što se nalazi i na brdu i na moru, a nastala je spajanjem nekoliko manjih naselja. 

haifa

Do Haife smo se uputili iz Tel Aviva, tako što smo uzeli voz koji je polazio sa železničke stanice “HaShalom” i put je trajao oko sat vremena. Povratna karta je koštala 45 šekela (oko 12 evra). U Haifi smo sišli na stanici  “Haifa Center HaShmona” i odmah smo primetili jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo došli u Haifu – Bahajske vrtove. 

Pre naše avanture u Izrael nismo bili upućeni u bahajsku religiju, ali upravo je cilj putovanja da saznate nešto novo.

Bahajska religija veruje da su sve svetske religije potekle od istog Boga, da su u međusobnoj harmoniji, i da nose istu poruku ljubavi, mira, nenasilja i tolerancije. 

Bahajski vrtovi

Bahajski vrtovi su simetrične bašte koje se nalaze na brdu Karmel odakle se pruža neverovatan pogled na grad i luku. Vrtovi se sastoje od 19 terasa koje se stepenasto spuštaju, a u čijem centru se nalazi Hram Baba. Ulaz je moguć svakog dana od 9 – 17h, dok se središnji deo zatvara u 12h. Do vrha se može doći peške, ali je veoma naporno i dugo traje. Najbolje je otići autobusom broj 23 koji polazi sa stanice u četvrti Nemačke kolonije. Autobus ide okolnim putem pa je najbolje da kažete vozaču gde želite da siđete. Interesantno je da se u vrtovima nalazi preko 450 vrsta biljka, i da se vrtovi finansiraju isključivo od dobrovoljnih prihoda samih Bahajaca. Ukoliko niste vernik nije moguće dati dobrovoljni prilog. 

haifa

U podnožju Bahajskih vrtova, u pravcu mora, se nalazi četvrt koja se zove Nemačka kolonija. Nemačka kolonija je najlepša četvrt Haife. Arhitektura je veoma interesantna, a tu se nalazi i veliki broj kafića i restorana. Mi smo odlučili da pauzu za ručak napravimo upravo u ovoj četvrti, u restoranu koji se zove “Fattoush”. Najpoznatiji je bulevar Ben Gurion, koji vodi pravo na Bahajske vrtove. U ovom bulevaru se nalazi i Turistički informativni centar, gde možete da pitate sve što vas zanima.

haifa

U Haifi se nalazi i manastir “Stella Maris”, koji je jedan od najvećih i najznačajnijih manastira za Karmelićane. Karmelićani su jedini kataolički red koji je osnovan u Svetoj zemlji u 12 veku. Takođe, treba posetiti i Ilijinu pećinu koja se nalazi u blizini. Prema verovanju ova pećina je bila dom Svetom Iliji. Isto tako, postoji legenda koja kaže da su Marija, Isus i Josip našli utočište u ovoj pećini po povratku iz Egipta. 

haifa

U blizini manastira se nalazi istoimena žičara koja vodi do šetališta i plaže “Bat Galim” što na hebrejskom znači “ćerka talasa”. Odavde možete da uživate u velikom izboru kafića i restorana, dok slušate kako talasi udaraju o obalu. Cena za žičaru je bila oko 6 evra.

Mi smo se odlučili da se do obale spustimo okolnim putevima kroz poljanu i šumu. Moramo vam priznati da je to najbolja odluka koju smo doneli na ovom putovanju. Pogled koji smo doživeli tamo je možda najlepši koji smo videli. Imali smo utisak kao da se nalazimo na vrhu sveta. 

haifa

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Haifi možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Verujemo da su i ostali gradovi u Izraelu veoma interesantni i zanimljivi, ali nama je drago što smo se odlučili da pored Tel Aviva i Jerusalima, vidimo i Haifu. Postoji izreka koja kaže: “Ukoliko dolaziš u Izrael da bi se molio idi u Jerusalim, ukoliko dolaziš da bi se provodio idi u Tel Aviv, a ukoliko dolaziš da bi radio idi u Haifu.” Mi smo bili u ovim gradovima i moramo vam priznati da izreka na prvi pogled deluje istinito. Sada je na vas red da procenite da li je izreka tačna.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Izraelu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Haife ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒