Kefalonija

Kefalonija je jedno od najlepših ostrva koje smo do sada posetili. Istorija, kuhinja, zadivljuća priroda, predivne plaže i pogled sa skoro svake tačke na ostrvu su samo neki od razloga zbog čega svi treba da joj posvete pažnju.

kefalonija

Do Kefalonije smo došli preko turističke agencije čarter letom. Pošto smo ovo ostrvo posetili pre dve godine cene su se verovatno promenile, zato će ovaj tekst da sadrži informacije koje to plaže i druge znamenitosti treba videti.

✈️ Potražite najbolje letove za Kefaloniju

 

 

Iznajmljivanje automobila

Da bi mogli da doživite pravu Kefaloniju potrebno je iznajmiti auto.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto na Kefaloniji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Smeštaj

Najpopularnija mesta za letovanje na Kefaloniji su Lasi i Skala. Mi smo bili smešteni u apartmanu Vila Marina 2 u Lasiju. Lokacija vile je super zbog toga što se nalazi na 15 minuta peške od jedne od najlepših plaža na Kefaloniji “Makris Gialos”. Takođe, blizu se nalazi i autobuska stanica koja vodi do glavnog grada Argostolia i drugih manjih gradskih plaža.

🛏️ Smeštaje u Lasiju možete pogledati na ovom linku.

🛏️ Smeštaje u Skali možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Plaže

“Makris Gialos” ili kako je još zovu “Costa Costa” zbog bara koji se tu nalazi, je plaža kojoj smo se često vraćali.

kefalonija

Plaža je peskovita, a voda je plava i beskrajno čista. Na plaži se nalazi bar sa suncobranima i ležaljkama, a možete i da postavite svoj peškir gde vam odgovara. Takođe, plaža je veoma prostrana i uređena sa svlačionicama, tuševima i toaletima. Ukoliko se dolazi kolima do te plaže, postoji borova šuma gde možete da parkirate auto.

– U blizini “Makris Gialos” -a se nalazi i manja plaža “Platis Gialos”. Za one malo aktivnije na ovoj plaži postoji veliki prostor za odbojku.

“Myrtos” plaža je najpopularnija plaža kako na Kefaloniji tako i u celoj Grčkoj. Sam pogled na nju je neverovatan. Plaža je šljunkovita sa belim kamenjem, a okružena je strmim liticama. Ukoliko je vetrovito Mirtos plaža nije sigurna za kupanje, zbog čega treba biti izuzetno oprezan. Mirtos je idealan kada je voda potpuno mirna, a to je najčešće u ranim jutarnjim časovima ili kasno popodne. Put do plaže je veoma krivudav tako da treba voziti sporije kako ne bi oštetili kola.

kefalonija

Petani plaža veoma podseća na Mirtos plažu. Ona je od grada Liksuri udaljena oko 13 kilometara. Prekrivena je šljunkom, i na njoj je često gužva. Ukoliko vam to smeta najbolje bi bilo da odete do stena. Zalazak sunca na ovom mestu je magičan. U blizini plaže se nalaze taverne koje nude raznovrsnu hranu i piće.

kefalonija

– Naš favorit je definitivno Antisamos plaža, koja se nalazi nekoliko kilometara od luke Sami. Na putu do zaliva možete da uživate u zadivljujućem pogledu, ali tu nije kraj.

kefalonija

Kada se spustite do plaže prizori oko nje su podjednako lepi. Brda koja je okružuju su toliko bujna i zelena da deluju kao da su nacrtana, a voda je toliko bistra da se može uživati u predivnom morskom svetu. Što se tiče plaže ona je uređena, ima par barova, kao i suncobrane i ležaljke. Inače, Antisamos plaža je stekla veliku slavu i zbog filma “Mandolina kapetana Korelija”.

– Najinteresantnija nam je bila “Xi” plaža. Ona je specifična zbog crvenkastog peska i sivih kamenih brežuljaka. Glina koja se tamo može naći prema naučnicima ima lekovita svojstva, koja mogu izlečiti poremećaje kože. Koristi se za detoksikaciju i mnoge druge poremećaje i povrede. Ova plaža je idealna za decu pošto je voda ovde poprilično plitka. Takođe, postoji veliki broj kafića i taverni sa dobrom hranom .

Skala se nalazi na južnom delu Kefalonije. Ona je poznata po peščanoj plaži koja je duga 3 kilometara i kristalno čistoj vodi.

Pored fenomenalnih plaža Kefalonija ima u ponudi i druge prirodne lepote. Melisani pećina je bila najveće iznenađenje na ovom putovanju. Ova pećina se nalazi u blizini grada Sami. Pre nekoliko hiljada godina ona se urušila u jednom delu stvarajući neverovatan prizor. U pećini se nalazi jezero koje sadrži mešavinu slane i slatke vode. Ulaz u pećinu košta 7 evra, što uključuje i vožnju čamcem. Iako deluje jako primaljivo zbog te neverovatne boje i čistine, ovde kupanje nije dozvoljeno. Prema legendi, pećina je dobila ime po nimfi Melisanti koja je izvršila samoubistvo, zbog neuzvraćene ljubavi boga Pana.

kefalonija

Drogarati pećina je takođe fenomenalna lokacija koju treba posetiti. Nalazi se blizu Melisani pećine, tako da mogu obe da se posete u istom danu. Drogarati pećina je stara preko 100 miliona godina i predstavlja retku geološku pojavu. To je pećina sa izuzetnim formacijama stalaktita i stalagmita. U njoj temperatura ne prelazi prijatnih 18 stepeni i poprilično je klizavo, zbog čega je najbolje da se tamo krećete u patikama. Cena ulaznice za odrasle je 5 evra, a za decu 3 evra.

Što se tiče glavnog grada Argostolia on je veoma sladak primorski gradić. U njegovom centru se nalaze brojne taverne, barovi, kafići, prodavnice suvenira, ali i Arheološki muzej. Takođe, jedno od lepših sela na Kefaloniji je i selo “Assos” koji se nalazi severno od plaže Mirtos. Na Asosu se nalazi i dvorac iz 14. veka koji je služio kao zaštita od pirata.

kefalonija

Sve što treba da znate o Kefaloniji je to da je ona ostrvo koje osvaja. Pripremite kupaće kostime, dobro raspoloženje i krenite u avanturu.

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture sa Kefalonije ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒