Reka Jordan, Mrtvo more i planina Nebo – kako doći i šta videti

Ovaj tekst ćemo posvetiti reci Jordan, planini Nebo i Mrtvom moru

Ukoliko planirate da obilazite Jordan kolima onda su ove destinacije zaista vredne posete.

Reka Jordan

Kada smo bili u Izraelu bilo nam je žao što nismo uspeli da odemo do reke Jordan.

jordan

Ona se smatra veoma posebnom, zato što se veruje da je u samoj reci Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista.

Od Amana nam je kolima trebalo malo više od sat vremena vožnje. Obilazak lokaliteta se naplaćuje 12 jod (“Jordan pass” ovde ne važi) i u tu cenu je uključen obilazak sa vodičem i autobus koji vas vozi od vizitorskog centra do mesta krštenja. 

Mi smo ulaz platili 8 jod jer smo karte kupili zajedno sa Jordan pass-om online pa smo dobili popust.

Sve informacije vezane za “Jordan Pass” možete pročitati u našem prethodnom postu.

Kada dođete do vizitorskog centra, potrebno je da sačekate autobus koji će vas odvesti do same reke. Vožnja traje nekih 5 minuta. 

Kada smo stigli na lokaciju primetili smo da ima dosta vojnika. Razlog je taj što je sama reka Jordan prirodna granica između Jordana i Izraela.

Prvo mesto koje obilazite sa vodičem jeste tačno mesto za koje se veruje da je mesto krštenja.

jordan

Reka sada ne doseže do samog mesta krštenja jer je promenila tok i zbog toga što je godinama nivo reke opadao. Tu su takođe pronađeni i ostaci najmanje četiri crkve. 

Sledeće stanica je sama reka Jordan i grčka crkva koja je posvećena Jovanu Krstitelju. Prilaz reci je takođe čuvan od strane vojske. Ukoliko želite u njoj možete osvetiti brojanicu ili krst.

jordan

Topla preporuka za obilazak ovog svetog mesta.

Planina Nebo

Još jedno veoma interesantno mesto koje smo posetili je planina Nebo. Do ove planine se dolazi krivudavim putevima, ali usputni pejzaži su zaista neverovatni. 

jordan

Ulaz se naplaćuje 3 jod (“Jordan pass” ovde ne važi). Ukoliko dolazite kolima do ovog mesta, ispred ulaza se nalazi besplatan parking tako da oko toga ne morate da brinete.

Planina je visoka preko 800 metara i sa nje se pruža pogled na Mrtvo more i jordansku dolinu.

jordan

Takođe, ona je od velikog značaja za hrišćansku i jevrejsku religiju. 

Prema Starom Zavetu, Bog je rekao Mojsiju da će upravo sa ove planine videti “obećanu zemlju”.

Mojsije je na ovoj planini sahranjen u 120 godini, a mesto gde se danas nalazi njegov štap u obliku zmije, je mesto gde se veruje da je on izdahnuo.

jordan

Na mestu Mojsijeve grobnice sagrađen je manastir koji se od 1933. godine restaurira i iskopava. U manastiru se nalaze najimpresivniji i najbolje čuvani mozaici u Jordanu. 

jordan

Nekada je našim očima neverovatno šta vidimo. 

Ukoliko imate vremena savet je da posetite i grad Madabu, koji nije previše udaljen od planine Nebo. U njoj obavezno posetite grčku crkvu Svetog Đorđa, u kojoj se nalazi najstarija i najpreciznija mozaična mapa Svete zemlje iz 6. veka

Mrtvo more

Mesto koje smo uz Petru i Vadi Ram pustinju jako želeli da obiđemo jeste Mrtvo more. Najniža prirodna tačka na planeti Zemlji i prirodna granica između Jordana i Izraela

mrtvo more

Mrtvo more je u stvari jezero i spada u tri najslanija jezera na svetu. Njegov salinitet je oko 33%, dok je Sredozemnog mora oko 3%. Zbog toga je nemoguće potonuti u njemu i zbog čega u njemu možete samo plutati. 

Sam naziv “Mrtvo more” jeste zbog toga što zbog velike količine soli, u njemu nema ribe niti drugih vodenih organizama.

jordan

Nivo vode u jezeru je svake godine sve niži. Smatra se da će zbog klimatskih promena u narednih 50 godina ovo jezero totalno nestati

Ukoliko dolazite kolima do Mrtvog mora uživaćete u prelepom pogledu. Mi nismo mogli da prestanemo da se divimo. Pauza da uživamo u pogledu je bila obavezna. Samo vodite računa kada obilazite divlje plaže gde parkirate auto. Na nekim improvizovanim parkinzima, dosta je oštro kamenje pa možete da probušite gumu na autu.

mrtvo more

Ukoliko želite da PLUTATE u Mrtvom moru, to možete da uradite na dva načina:

1. Možete da se kupate na divljim i mnogo lepšim plažama. Međutim, ovde nema tuševa i morate da ponesete svoju vodu kako biste uspeli da skinete veći deo soli. Na nekim mestima postoje improvizovani tuševi, gde lokalci koriste svoju vodu i naplaćuju vam tuširanje oko 2 jod-a. Takođe, nemojte da se brijete na dan kupanja ili ukoliko imate neke rane. So izuzetno peče!

Neverovatno koliko nam je so na ovim plažama delovala kao led i sneg. Stalno smo imali utisak da ćemo da se okliznemo. Međutim, so je toliko oštra na tim plažama da lako možete da se posečete.

mrtvo more

2. Možete da odete u neki od brojnih rizortova, gde imate jednostavan ulaz u more i tuševe.

Takođe, tu se možete mazati blatom. Slana voda i blato na obali Mrtvog mora sadrže mnogo minerala za koje se smatra da su medicinski korisni. Ulaznice se kreću od 20€. Ukoliko nemate svoj peškir možete da ga iznajmite za oko 3 jod-a u rizortu.

Mi smo išli u rizort “Dead Sea Spa Resort” i iskreno malo smo bili razočarani. Voda je delova kao bara i dosta je bila prljava. Zbog toga su nama možda bolje divlje plaže.

mrtvo more

Postoji mnogo lepih rizortova kod Mrtvog mora ukoliko želite da prenoćite tamo i dočekate zalazak sunca. 

Neki od najpopularnijih su: “Kempinski Hotel Ishtar Dead Sea” i “Movenpick Resort and Spa”.

🛏️ Još neke smeštaje blizu Mrtvog mora možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

U vodi nemojte da se zadržavate više od 15 min i nikako ne dozvolite da vam voda uđe u oči ili usta. Ukoliko se to desi obavezno oči isperite flaširanom vodom, sve dok bol ne prestane. Zbog toga je najbolje da plutate samo na leđima.

mrtvo more

Reku Jordan, planinu Nebo i Mrtvo more možete zajedno da posetite u jednom danu. Ovo su zaista fantastične lokacije koje treba da posetite ukoliko dolazite u Jordan.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Jordanu ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒