Bitni saveti za putovanje u Jordan i Aman

Konačno Jordan. Zemlja o kojoj smo toliko pričali i maštali. Zemlja koja oduševljava svojim ljudima, hranom i istorijom.

U ovom textu ćemo napisati sve bitne informacije vezane za Jordan, ali ćemo pisati i o Amanu glavnom gradu ove države. 

Spremite se za vožnju krećemo!

aman

Viza

Ukoliko planirate da posetite Jordan i da obilazite velike znamenitosti, onda vam je najbolja opcija da kupite “Jordan Pass”. U “Jordan Pass” vam ulazi viza za Jordan, kao i ulaz u preko 40 lokaliteta u zemlji. Naravno tu je uključen i ulaz u Petru

Postoje tri vrste karata za “Jordan Pass” i razlika je samo u tome što birate da li želite da posećujete Petru jedan, dva ili tri dana. Na ovom linku ga možete kupiti.

Novac

U Jordanu valuta je jordanski dinar (JOD). Najbolje je novac promeniti u Amanu i uvek nosite pasoš sa sobom jer će vam ga tražiti na uvid. Izbegavajte menjanje novca na aerodromu jer kurs nije nije baš najpovoljniji. U momentu kada smo mi bili najviše se isplatilo da se menjaju dolari, ali iskreno nije bila neka velika razlika između njih i evra.

aman

Kako doći do Jordana

Do Amana može lako da se dođe iz Budimpešte, preko avio kompanija kao što su “Wizz Air” ili “Ryanair”.

✈️ Potražite najbolje letove za Aman

 

Dok do aerodroma u Budimpešti možete doći kombi prevozom “Terra Travel” koji vozi po principu od vrata do vrata.

Kako smo mi sleteli u Aman kasno uveče, odlučili smo se da do našeg smeštaja dođemo tako što ćemo koristiti aplikaciju “Careem”. To vam je neka vrsta Ubera, samo što se ona najviše koristi u arapskom svetu. Mi smo je na primer koristili u Dubaiju bez ikakvih problema. Vožnja od 40 minuta nas je koštala oko 28 jod (oko 36 evra). 

Ne postoji direktan javni prevoz između aerodroma i Amana.

SIM kartica

Mi smo u Amanu kupili SIM karticu za internet preko provajdera “Zain”. 40GB interneta platili smo oko 14 evra. Karticu takođe možete kupiti i na aerodromu, ali i u gradu ih ima na dosta mesta. 

Kako se oblačiti u Jordanu

Kako je u Jordanu oko 95 % stanovništa muslimanske veroispovesti treba voditi računa kako se oblačite. Ovde se radi o poštovanju njihove kulture i religije, a ne o nekom striktnom pravilu.

aman

Kratke suknje i šorcevi bi trebalo da se izbegavaju. Takođe, ukoliko ste žensko i plavi, odmah znajte da ćete privući dosta pažnje kod lokalaca. Svakako kao žena nailazićete na dosta dobacivanja, ali to nije napadno ili vulgarno. Takođe, vodite računa da imate pokrivena ramena. 

Hrana u Jordanu

U Jordanu se zaista jako lepo jede. Za nas su humus i falafel bili glavni na ovom putovanju. Takođe, preporuka je da probate arapsku kafu, koja liči na našu domaću kafu samo što u nju ubacuju kardamon.

aman

Kolač kunefe je dosta popularan. Bukvalno se na ulicama mogu videti ljudi kako šetaju i jedu taj kolač u plastičnim tanjirima. U taj kolač ide mladi koziji sir koji je preliven slatkim sirupom.

aman

Moutabal se pravi od patlidžana i tahinija. 

Mansaf je tradicionalno jelo i pravi se od jagnjećeg mesa i pirinča u umaku od jogurta.

Iznajmljivanje automobila u Jordanu

Ukoliko planirate da obilazite dosta lokacija u Jordanu onda je iznajmljivanje automobila najbolja opcija.

aman

Međunarodna vozačka dozvola za Jordan je potrebna. 

Vodite računa kako vozite, putevi nisu najsjajniji, ima dosta kamera na nekim mestima kao i policije.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Jordanu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Kada je najbolje vreme za posetu

Najbolje vreme da se poseti Jordan je definitivno proleće i jesen. Temperature su oko 20 stepeni, a ukoliko se odlučite da odete do mora, temperature su tamo malo više i možete da se kupate. 

aman

Svakako, to je idealan period za istraživanje istorijskih lokaliteta jer nije previše vruće. U letnjim mesecima temperature prelaze preko 40 stepeni, dok je zimi dosta hladnije, a i kraće traje dan. Mi smo bili krajem marta i temperatura je bila oko 20- 25 stepeni.

Aman

Smeštaj u Amanu

Pošto smo u Amanu boravili dva puta na ovom putovanju, u dolasku i odlasku, predložićemo vam oba hotela u kojima smo noćili i kojima smo bili zadovoljni. Oba hotela su bila čista i nalaze se na fantastičnoj lokaciji u blizini amfiteatra. U pitanju su hoteli “Arab Tower” i “Layaali Amman hotel”.

🛏️ Smeštaje u Amanu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti u Amanu

Iako Aman verovatno nije glavni razlog zbog kojeg posećujete Jordan, svakako vam savetujemo da za njega izdvojite barem jedan dan.

aman

Ukoliko ste smešteni u centru grada, onda vam za obilazak svih bitnih znamenitosti neće biti potrebno nijedno prevozno sredstvo, jer sve može peške da se obiđe. Svakako, pošto se Aman nalazi na brdima, uvek postoji opcija da naručite taxi, čija kratka vožnja vas neće puno koštati. Takođe, preporučujemo vam da ne iznajmljujete auto dok ste u Amanu jer je jako teško naći parking i veliki haos je na ulicama, pogotovo u centru.

Od glavnih atrakcija u Amanu preporučujemo da posetite:

1. Citadela u Amanu se nalazi na jednom od sedam brda na kojima se Aman prvobitno nalazio. Ukoliko imate “Jordan pass” ulaznicu ne plaćate. U suprotnom ona košta 2 jod-a. 

aman

Šetnja između očuvanih rimskih ruševina je neverovatna, a o pogledu i da ne pričamo. Zaista je očaravajući.

2. Rimski amfiteatar iz 2. veka je druga najveća atrakcija u gradu. On potiče iz rimskog perioda kada je grad bio poznat pod nazivom Filadelfija. Ulaznicu za ulaz ne plaćate ukoliko imate “Jordan Pass”. U suprotnom košta 2 jod-a.

aman

3. Jedna od zanimljivih destinacija je “The Duke’s divan”. Ovo je jedna od najstarijih i dobro očuvanih zgrada u Amanu. Zgrada je služila kao glavna pošta, a posle se tu nalazio hotel Haifa.

aman

2001. godine “vojvoda od Mukheibeha” je iznajmio kuću kako bi je zaštitio od uništenja, sa ciljem da održi autentičnost i karakter grada živim za građane i posetioce Jordana. Ulaz je besplatan. 

4. “Rainbow street” je jedna od najpoznatijih ulica u Amanu. U njoj se nalazi veliki broj prodavnica, kafića i umetničkih galerija. Ukoliko dolazite peške znajte da ima dosta uzbrdo da se pešači.

aman

5. Džamiju kralja Abdulaha je 1989. godine dovršio kralj Husein u čast svog dede. Džamija je jako velika i može da primi preko 10.000 ljudi.

Možete da je posetite bilo koji dan osim petka i moraćete da pokrijete glavu maramom.

Gde jesti u Amanu

“AlQuds Falafel” je jedno od najpoznatijih mesta gde možete probati falafel i nalazi se u “Rainbow street”.

 “Sufra” restoran je jedan od skupljih restorana. Takođe se nalazi u “Rainbow street” na prelepoj lokaciji i u prelepom ambijentu. Ovde bi trebalo da rezervišete mesto nekoliko sati ranije kako bi našli slobodno mesto.

“Old view” je restoran sa divnim pogledom na Citadelu. Osim ručka ili večere tu možete da dođete i ukoliko želite da popijete kafu ili fantastičan ceđeni sok od manga.

aman

“Hashem” restoran se nalazi u centru grada. Za male pare dobijete veoma ukusnu hranu. Nas osmoro se lepo najelo za samo 8 jod-a. 

aman

“Shams El balad” ima divnu terasu i tu možete uživati u ukusima lokalne hrane.

Za vodu u Jordanu kažu da je ok za piće, međutim mi ipak nismo hteli da rizikujemo pa smo pili samo flaširanu. Često ćete dobijati flašice na stolovima u restoranima, ali znajte da ona nije besplatna.

Inače, Jordan ima veliki problem sa vodom, odnosno nema je dovoljno. Pošto je ovo pretežno pustinjska zemlja, vode nikada nije bilo previše, ali sa klimatskim promenama sada je skoro i nema. Zbog toga ćete u smeštajima često viđati natpise u kupatilima kako vodu treba štedeti. Zato vodite računa i o tome.

Ovo je prvi tekst o našim avanturama u Jordanu. Uskoro stiže nastavak. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći oko organizacije vašeg putovanja.

aman

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Amana ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒