Aja Napa

Ove godine leto smo odlučili da provedemo na Kipru, konkretno u Aja Napi. Dosta pozitivnih komentara smo čuli o plažama koje se tamo nalaze, tako da smo imali potrebu da ih obiđemo.

Put do Kipra

Do Kipra smo došli preko aviokompanije “Wizz air”. Avion je leteo od Beograda do Larnake. Povratna avio karta nas je u maju za septembar izasla oko 150 evra po osobi. Najbolji periodi za odmor na Kipru su jun ili septembar. U sezoni su jako velike vrućine i gužve, da su nam čak i lokalci rekli da su jedva čekali kraj sezone.

✈️ Potražite najbolje letove za Kipar

 

 

kipar

Kako do Aja Nape

Sa aerodroma do Aja Nape možete doći autobusima koje organizuju turističke agencije na Kipru i karta u jednom smeru vas košta 9 evra. Ukoliko želite jeftinije da prođete, ali da se malo pomučite, potrebno je da uzmete lokalni autobus sa aerodroma do centra Larnake, i onda odatle do Aja Nape. Skoro svi autobusi voze do centra Larnake, ali je najbolje da vozaču kažete gde želite da idete i onda vas on ostavi na stanici odakle možete uzeti autobus za dalje. Cena karte je 1.5 evro u jednom smeru. Autobus koji smo mi uzeli iz centra Larnake je broj 711, koji je vozio do samog centra Aja Nape. Put traje malo više od sat vremena.
Kada stignete u Aja Napu, shvatite da se nalazite u zaista jednom mondenskom letovalištu. Prvo što smo primetili jeste da se tu nalaze veliki lanci kao što su “Mc Donald’s”, “Costa coffee”, “Burger King“, “Pizza Hut”, “Hard Rock Cafe” itd. Ima jako puno kafića, restorana i klubova. Sve što vam treba, tamo možete lako naći. Najbitnije je da markete sa hranom i vodom imate na skoro svakom ćošku.

Smeštaj u Aja Napi

Mi smo bili smešteni u centru grada tako da nam plaže nisu bile baš blizu. Do Nisi plaže laganim hodom nam je trebalo nekih pola sata.

kipar

🛏️ Smeštaje u Aja Napi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Cene na Kipru

Cene na Kipru nisu previsoke. Pakovanje vode od šest flaša je oko 2 evra. U kafićima kokteli su oko 8 evra, kafa oko 3 evra. I te cene su uglavnom u kafićima koje se nalaze na plažama, dok u gradu sve to možete naći i jeftinije. Za klopu i dobru kafu preporučujemo pekaru “Zorba”. Mali kapućino je tu oko 1.80 evra, dok je cena peciva uglavnom oko 2 evra. Cena lezaljki i suncobrana je takođe korektna. Suncobran i 2 ležaljke su oko 7.5 evra. Cena suncobrana u radnji je oko 7-10 evra, ukoliko više volite da ležite i da se sunčate na pesku.

kipar

Isto tako na skoro svakoj plaži možete iskoristiti priliku da se vozite na skuteru ili parasejlingu. Cene za parasejling su 60 evra, skuter 40 evra 15 minuta, vožnja bananom 10 evra itd. Što se tiče hrane cene se razlikuju. Suvlaki negde košta 8 evra, dok negde i 10 evra. Musaka je oko 9,10 evra.

Prevoz

Mi nismo uzimali kola, tako da smo koristili autobuse do plaža do kojih je malo teže doći peške. Karta za autobus je 1.5 evro u jednom smeru i dolaze na svakih 15 do 20 minuta. Imajte u vidu da autobusi, ukoliko su puni, neće stati na stanici.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto na Kipru, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Plaže

Ono što treba da znate jeste da su skoro sve plaže u Aja Napi peščane i da je poprilično plitko. Iz tog razloga je bilo dosta porodica sa malom decom. Takođe smo uvideli da je Rusima Kipar verovatno omiljeno letovalište. Skoro 90% turista je bilo iz Rusije. Zbog toga, u skoro svakom kafiću ili restoranu znaju ruski, imaju rusku hranu, i naravno meniji su napisani na engleskom i ruskom. Mislim da nam je najinteresantniji bio kafić/klub koji je napravljen kao Ruski Kremlj.

kipar

Plaže koje treba da obiđete su: Nisi, Makronisos i Konos plaža. Ove plaže spadaju u najlepše plaže u Evropi tako da nikako nemojte da ih zaobiđete. Voda je kristalno čista i zaista ostavlja bez daha. Ukoliko volite da ronite takođe ćete se oduševiti, pošto se tamo nalazi zaista očaravajuć vodeni svet, kao da ste u crtanom filmu “Mala Sirena”. A ako ste srećne ruke možda ugledate neku kornjaču ili delfina. Ukoliko volite krstarenja, zaista imate puno opcija. I cene se kreću od 15 do 40 evra. U zavisnosti šta vas zanima. Tako da eto prilike da vidite i nekog delfina.

Nacionalni park „Cape Greco“ i „Love bridge“

Jedna od popularnijih destinacija je Nacionalni park “Cape Greco”. Do njega lako možete doći direktnim autobusom iz Aja Nape, koji vodi i do Konos plaže.

kipar

Ukoliko želite da stignete do najpoznatijih pećina koje se nalaze u Aja Napi (“Sea Caves”), najbolje je da to učinite tako što ćete iznajmiti auto ili “Buggy”. Jer mi smo pokušali peške i nismo se proslavili. Tako smo ih na kraju videli kada smo krstarili. Ako želite da vidite zanimljive stene, a da nisu previše daleko, potrebno je samo da odete do plaže “Pantachou”. U njenoj blizini se nalazi veoma zanimljiv i interestan most, gde se čak slikaju i mladenci pred venčanje. Taj most se zove “Love Bridge”.
Cela Aja Napa je u zanimljivim stenama tako da ne možete ostati ravnodušni na njen izgled.

Ukoliko volite zabavu, more, dobru hranu i vino, Kipar je pravi izbor za vas. Nadam se da ćete uživati kao i mi.

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture u Aja Napi bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒