Carski St. Peterburg

Posle Moskve, koja nas je ostavila bez daha, vozom smo se uputili ka St. Peterburgu. Bilo je to noćno putovanje u malim kabinama za četvoro. Ali ujedno i jako zanimljivo, jer smo upoznali divne ljude.
Posle dugog putovanja, stižemo do grada koji je osnovao Petar Veliki 1703. godine, poznat i kao Lenjingrad ili Petrograd. Prvo što smo primetili jeste koliko se razlikuje od Moskve. Vidi se da je više okrenut Evropi. U njemu smo uočili kombinacije drugih gradova kao što su Pariz i Rim. Ovo je grad gde su živeli veliki ruski književnici poput Dostojevskog i Tolstoja, grad koji leži na 42 kanala (zbog čega ga i zovu Severnom Venecijom) i grad koji je nekada bio prestonica Rusije. Vreme je tamo uglavnom oblačno i tmurno, pa je zato najbolje ići u letnjem periodu. Navodno, ovaj grad ima samo 35 sunčanih dana godišnje.

s.p.

Šta poseti

1) Nevski prospekt je nešto što ne možete da zaobiđete. Ono predstavlja srce grada. Svoje ime je dobio 1781. godine, a pre toga je bio poznat kao „put za Nevski manastir“. Pored toga što se tu nalaze brojne istorijske zgrade, poput Kazanjskog sabora i crkve Spas na krvi, tu se nalaze i kafići, restorani, butici. Moramo da skrenemo pažnju na dve, nama najinteresantnije zgrade u toj ulici. U pitanju su „Dom knjige“ i „Jelisejevski magazin“. Pored toga što su spolja veoma interesantne, njihova unutrašnjost je podjednako zanimljiva.

s.p.

2) Kazanjski sabor na koji možete naleteti dok se šetate Nevskim prospektom.

3) Dosta vremena morate da posvetite Ermitražu. To je jedan od najpoznatijih muzeja na svetu. Kažu da ukoliko biste svakom delu posvetili minut pažnje posećivali biste ovaj muzej 25 godina.

U njemu se nalazi 3 miliona umetničkih dela. Ermitraž je kompleks od šest zgrada od kojih je najlepši Zimski dvorac koji je nekada bio rezidencija ruskih careva.

s.p.

4) Blizu sabora možete videti čuveni most sa krilatim lavovima tzv. Bankovski most. On se u periodu kada smo bili renovirao tako da nismo uspeli da ga vidimo, ali možda ćete vi imati više sreće.

5) Jedan od najstarijih mostova u St. Peterburgu je i Aničkov most. Njega karakterišu četiri konjanika. Danas ovaj most podseća na opsadu Lenjingrada, jer je oštećen za vreme rata, a restauratori su ostavili tragove nemačkih granata kao podsednik na te tragične godine.

6) Nikako ne treba zaboraviti prelepu crkvu Spas na krvi, koja je sagrađena u klasičnom ruskom stilu i koja dosta podseća na crkvu Vasilija Blaženog u Moskvi.
Unutrašnjost crkve je ukrašena sa 7000 mozaika i sada ja pretvorena u muzej. Zanimljivo je da je ona sagrađena na mestu gde je ubijen car Aleksandar II.

s.p.

7) Jedna od interesantnih građevina jeste Isakijevski sabor. Ukoliko ste zainteresovani možete se popeti na sam vrh kupole odakle imate divan pogled na Petropavlovsku tvrđavu i reku Nevu. Postoje dve vrste karti, jedna samo za vidikovac, a druga i za ulaz u katedralu i za vidokovac.

8) U blizini Iskakijevskog sabora nalazi se veliki spomenik Petru I, koji je podigla Katarina II, tzv. Bronzani konjanik. Na spomeniku se nalazi Petar I na konju kako gazi zmiju. Prema legendi sve dok je spomenik u centru grada, ne mogu ga zauzeti strane sile.

9) Sa druge strane obale vam se nalazi Petropavlovska tvrđava sa istoimenom crkvom, gde su sahranjeni svi iz dinastije Romanov, kao i Katarina Velika i Petar Veliki.
Ovde se nalazio i zatvor gde je bio zatvoren između ostalog i Dostojevski. Među prvim zatvorenicima je bio i Petrov sin Aleksej, koji je u tom zatvoru i preminuo.

s.p.

Dok ste u St. Peterburgu i ukoliko imate vremena, trebalo bi da posetite Peterhof i Puškin (Carsko selo). Ove palate se nalaze van grada, ali do njih se jednostavno dolazi mini busevima.

Peterhof palata je bila rezidencija Petra Velikog, koja se nalazi na obali Finskog zaliva.
Palata je poznata po brojnim fontanama koje se tamo nalaze. Postoje Gornji i Donji park, od kojih se ulaz za Gornji park ne plaća. Ali prava stvar se nalazi u Donjem parku. Tu vam se nalaze fontane od kojih je najpoznatija ona sa skulpturom Samsona.
Mi smo imali sreću da smo stigli oko 11 h i da smo videli puštanje u rad svih fontana. Zaista jedno divno iskustvo.

s.p.

Carsko selo je poznato po svojoj baroknoj palati, letnjoj rezidenciji carice Katarine Velike gde je ona često boravila, a koja je okružena velikim vrtovima i parkovima.  Skoro svi spoljni ukrasi su bili od zlata. Međutim, dok je carica odmarala u dvorištu zraci sunca su tako obasjali prozore i zlatne figure, da je ona pomislila da gori palata. Nakon tog incidenta carica je naredila da se ukloni zlato sa fasade.
Palata je najpoznatija po svojoj ćilibarskoj sobi. Međutim, to nije originalna soba već samo replika. Originalna soba je ukradena u vreme Drugog svetskog rata, i danas predstavlja najveće izgubljeno umetničko delo na svetu.

s.p.

Ukoliko se odlučite za Rusiju i ovaj grad, pripremite se da zakoračite u pravu rusku bajku.

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Sankt Peterburgu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒