Jesenja poseta Luksemburgu

Luksemburg nam je već neko vreme bio na listi gradova koje želimo da posetimo, ali nikako nismo mogli da se odlučimo u kom periodu. Sada kada smo se vratili, sa sigurnošću možemo da kažemo da je putovanje u Luksemburg na jesen prava odluka.

luksemburg

Ukoliko ste i vi veliki ljubitelji jeseni, sigurni smo da se nećete pokajati ukoliko izaberete Luksemburg kao svoju jesenju destinaciju. 

U Luksemburgu smo proveli dva cela dana koja smo iskoristili maksimalno. Pošto je Luksemburg jedna od najmanjih država u Evropi, nigde u zemlji nije predaleko otići na jednodnevni izlet, a isto tako može da se provede dan u Francuskoj, Nemačkoj ili Belgiji. 

Kako doći do Luksemburga

Do Luksemburga smo došli direktnim avio letom preko Budimpešte.

✈️ Potražite najbolje letove za Luksemburg

 

 

luksemburg

Prevoz

Od korisnih informacija treba da znate da je gradski prevoz subotom besplatan, a da se od marta 2020. godine prevoz neće naplaćivati. Trenutno postoje dve vrste karata za javni prevoz. Jedan tip karata košta 2 evra i važi dva sata od kupovine, a drugi tip je dnevna karta, koja se mnogo više isplati i košta 4 evra. Od aerodroma do centra grada vozi autobus broj 16, koji staje odmah ispred aerodroma. Karte za prevoz se mogu kupiti na aparatima pored stanice, a ukoliko ih nema onda se mogu kupiti kod vozača i cena je ista.

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Luksemburgu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Luksemburg kartica

Takođe, super opcija, ukoliko ostajete 2 ili 3 dana je i “Luxembourg card”.

luksemburg

Sa ovom karticom imate besplatan ulaz u preko 60 atrakcija i muzeja, kao i besplatan prevoz kroz celu državu. Sve vezano za ovu karticu možete pronaći na ovom linku. Što se tiče smeštaja, mi smo se odlučili za hotel “Il Piccolo Mondo” u naselju “Hamm”, koji je od centra grada autobusom udaljen 15 minuta.  

Razlog zbog kog nam se Luksemburg toliko dopao je taj što on predstavlja idealan spoj dobro očuvanih istorijskih lokaliteta i savremene arhitekture. Najbolji način za istraživanje grada je peške, međutim budite spremni da se stalno negde spuštate i penjete. Grad se nalazi na brdima oko reka Alzete i Petrusa, preko kojih prelaze mostovi zbog kojih smo imali utisak da se nalazimo u nekom filmu o Hari Poteru.

Palata “Grand Ducal”

U srcu Starog grada nalazi se jedna od najlepših zgrada u Luksemburgu. Palata “Grand Ducal” služi kao zvanična rezidencija vojvode Henrija i u letnjem periodu je dozvoljen ulaz turistima. 

luksemburg

Treba znati da je Luksemburg jedino Veliko vojvodstvo na svetu.

Odmah preko puta palate se nalazi prelepo dekorisana Kuća čokolade (“Chocolate house by Nathalie Bonn”). Kada smo ušli unutra nismo znali gde prvo da gledamo, sve je delovalo preukusno, ali smo se na kraju odlučili za toplu čokoladu koja je bila fantastična.

Što se tiče kafića, preporučujemo i “Konrad cafe i bar”, koji se nalazi u sporednoj uličici u starom gradu. Ovde možete uživati u domaćim kolačima, dobroj kafi i pivu. Takođe, super kafa i ušuškan ambijent se može naći i u kafiću “Chique-o-Latte”.

Katedrala “Notre Dame”

“Notre Dame” je jedina katedrala u zemlji. Ona je sagrađena u 17. veku u gotičkom stilu, dok su renesansni delovi dodati kasnije. Ulaz je besplatan.

U blizini katedrale nalazi se trg “Place de la Constitution” odakle se pruža magičan pogled na dolinu reke Petruse.

“Casemates du Bock”

Luksemburška litica “Bock” se sa svojim utvrđenjima nalazi na ulazu u čuvene “Casemates du Bock”.

luksemburg

U pitanju su podzemni tuneli dužine 21 km, koji su isklesani iz čvrste stene. Podzemni odbrambeni prolazi su sagrađeni 1644. godine u doba španske dominacije. Oni su bili postavljeni na različitim nivoima i na dubini od 40 metara. Zbog toga Luksemburg zovu i “Gibraltar severa”. Posle demontaže, tvrđave 17 km tunela je ostalo u dobrom stanju. Danas se veliki deo ovih utvrđenja može posetiti peške, a jedan deo sa organizovanom turom. Ulaz je dozvoljen od 1. marta do 3. novembra. Karte za odrasle koštaju 7 evra, a za studente 6 evra.

“Le chemin de la Corniche” i Grund

Šetalište “Le chemin de la Corniche” se obavija oko gradskih zidina iz 17. veka i pruža zadivljujući pogled na reku Alzete i naselje Grund.

luksemburg

Zbog toga se ovo šetalište naziva i “najlepšim balkonom u Evropi”. Šetajući, naišli smo na veliku kapiju Grunda, čiji bedemi otkrivaju nekoliko aristokratskih kuća i skloništa. Verujte nam da je pogled sa ovog šetališta bio dovoljan da se zaljubimo u ovaj grad.

Što se tiče Grunda, to nam je definitivno bilo omiljeno mesto u Luksemburgu. Tu smo provodili najviše vremena u šetnji i istraživanju skrivenih kutaka. Možemo samo da zamislimo kako je sve ovo izgledalo pre par vekova. Veliki park sa rekom je sve što možete da poželite. Ono što je sigurno to je da je Grund san svakog fotografa. Za one kojima je teško da se stalno spuštaju i penju postoji besplatan lift koji vas može spustiti do Grunda. 

MUDAM (Muzej moderne umetnosti)

Definitivno zgrada o kojoj se dosta priča je “MUDAM” (Muzej moderne umetnosti). Muzej je dizajnirao “Ieoh Ming Pei , isti arhitekta koji je dizajnirao piramidu u Luvru. Ulaznica košta 8 evra, a sredom od 18-21 ulaz je besplatan. Inače, ova zgrada se smatra najambicioznijim projektom ikada izvedenim u Luksemburgu. 

Vianden

Jedan od najpopularnijih izleta iz Luksemburga je izlet u bajkovito selo i zamak Vianden.

luksemburg

Da biste došli do Viandena, potrebno je da uzmete voz do grada “Ettelbruck”-a, a onda odatle autobus broj 570. Kada smo došli do sela nismo mogli da krijemo oduševljenje. Živopisno selo sa kaldrmisanim ulicama i zamkom na brdu je samo još jedan razlog zbog kojeg smo sigurni da je Luksemburg izašao iz nekog Diznijevog crtaća. Ono što nam je posebno bilo interesantno je i činjenica da je u ovom selu neko vreme živeo i čuveni književnik Viktor Igo. U kući u kojoj je nekada živeo sada se nalazi muzej u kome se mogu videti njegove lične stvari, dokumenta i nameštaj. Cena ulaznice je 5 evra.

luksemburg

Definitivno glavna atrakcija Viandena je zamak koji je izgrađen u 12. veku. Zamak je sve do 15. veka bio sedište grofova, da bi se kasnije prodavao sve dok na kraju nije postao ruševina. Međutim, 1977. godine država ga je preuzela u svoje vlasništvo. Sada je prelepo sređen i bilo je pravo uživanje šetati po njegovim sobama i hodnicima. Ulaz u zamak košta 7 evra, a ukoliko imate Luksemburg karticu onda je besplatan. Što se tiče njegovog radnog vremena pogledajte ovde.

Pored glavnog grada, Vianden je možda najposećenije mesto u Luksemburgu, ali i pored toga on je uspeo da zadrži poseban šarm zbog kojeg osvaja svaku osobu koja mu se približi.

🛏️ Smeštaje u Vijandenu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )


luksemburg

Takođe, moramo da spomenemo da je Luksemburg idealna destinacija ukoliko volite da planinarite. Širom zemlje postoji veliki broj planinarskih staza da se može istražiti ceo Luksemburg. Ukoliko ste zainteresovani veliki broj organizovanih tura možete naći ovde.

Iako je Luksemburg možda mali, ovu bajkovitu zemlju nikako ne treba potceniti. Na kraju krajeva, u Luksemburgu se može videti preko 100 dvoraca, predivna priroda i bogata istorija.

Još fotografija vas očekuje na našem instagram profilu – Putujući ranac.
Vidimo se tamo! 🙂

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Luksemburga ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒