Segedin

Blizu granice sa Srbijom nalazi se presladak mađarski grad Segedin. Ovaj grad je još poznat i kao “grad Sunca”, što ga čini jednom od najboljih vikend destinacija.

Kako doći do Segedina

Postoji više graničnih prelaza sa Mađarskom, pa u zavisnosti od toga koji izaberete i koliko se čeka na granici zavisi vaše putovanje do Segedina.

Ukoliko se odlučite da idete na granični prelaz Horgoš, od Beograda do Segedina treba dva i po sata vožnje kolima. Za taj prelaz vam je potrebna vinjeta koja se može kupiti na pumpama u blizini granice. Vinjeta se dobija u vidu računa, tako da vodite računa da je ne izgubite!

Ukoliko se odlučite na granični prelaz Kelebija, put traje duže, ali ne morate da kupujete vinjetu.

Postoje još dva prelaza za koja vam ne treba vinjeta, Bački vinogradi i Đala, ali imajte na umu da oni imaju radno vreme od 7-19h.

Ukoliko do Segedina želite da dođete avionom, onda je najbolja opcija da letite do Budimpešte.

✈️ Potražite najbolje letove za Segedin

 

Kada je najbolje vreme da se poseti Segedin

Segedin je jedan od onih gradova koji možete da posetite u bilo kom periodu godine.

Na leto Segedin je popularan zbog brojnih zabavnih događaja koji se održavaju na otvorenom. Na jesen i proleće možete da uživate u malo prijatnijim temperaturama, ali i u šetnjama gradom kada nema previše ljudi na ulicama.

segedin

Zima takođe ima svoje čari. Pred praznike se tamo održava novogodišnji Advent. Tada je sve preslatko sređeno, okićeno ali je i dosta hladnije. Svakako uvek se možete ugrejati nekim dobrim kuvanim vinom i tradicionalnom mađarskom hranom.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Mađarskoj, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Parking u gradu

Što se tiče parkiranja u gradu postoje parking zone koje su lepo označene. Parking se naplaćuje radnim danima od 8-18h, subotom od 8-12h, dok je nedeljom besplatan. Karte za parking se kupuju na automatima, u radnjama ili trafikama. Na ovom linku možete videti koje su cene parkinga po zonama.

Smeštaj

Iako je Segedin super opcija za jednodnevni izlet, uvek možete da noćite u ovom gradu kako bi ga doživeli maksimalno.

🛏️ Smeštaje u Segedinu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta možete videti u Segedinu za jedan dan

– Reok palata je definitivo jedna od najlepših građevina secesije koje smo imali prilike da vidimo. Ova zgrada je stara preko 100 godina i projektovao ju je mađarski arhitekta Ede Mađar za hidroinženjera, zbog čega je glavni motiv zgrade voda. Od 2007 god. u ovoj zgradi se nalazi Regionalni Umetnički Centar

segedin

Trg Sečenji je nezaobilazna destinacija za svakoga ko posećuje Segedin. Na ovom trgu su se nekada nalazili ostaci tvrđave koje je branila Segedin, ali su srušeni nakon velike poplave 1879. godine. Prelepa žuta zgrada koja se nalazi preko puta glavne fontane je Gradska kuća, dok se sa njene leve strane nalazi Most uzdaha

segedin

– Glavna pešačka zona u Segedinu jeste ulica Karaš. Ovde se nalaze brojni kafići, restorani, prodavnice, kao i veoma interesantne statue, koje su poznate pod nazivom “Ulična muzika”. Takođe, obratite pažnju na zgrade koje se u ovoj ulici nalaze. Jedna od posebnih jeste kuća “Unger- Majer”

segedin

Na ovu ulicu se nastavlja trg Klauzal nam se jako dopao jer je okružen jako lepim zgradama. 

Katedrala u Segedinu je četvrta katedrala po veličini u Mađarskoj. Kada budete krenuli da se približavate katedrali videćete koliko zanimljivih detalja se nalazi na njoj. Ukoliko budete imali vremena obavezno je posetite i unutra. Ulaz je besplatan.

segedin

– U blizini katedrale nalazi se Srpska pravoslavna crkva koja je posvećena Svetom Nikoli.

Muzej Mora Ferenc je muzej koji je posvećen istoriji i kulturi regiona, sa širokim spektrom eksponata koji pokrivaju sve od arheologije do etnografije i likovne umetnosti. 

segedin

Kej na Tisi je divno mesto za šetnju pored reke. Dok šetate imaćete priliku da vidite spomenik koji je predstavlja “Cvetanje Tise”. Tiski cvet nije biljka nego insekt čije parenje predstavlja prirodni fenomen koji se događa celim tokom Tise, ali i u nekim rekama koje se ulivaju u Tisu. Ukoliko budete želeli možete da odete preko mosta na drugu stranu reke gde se nalazi akvapark, opservatorija, kao i avantura park. 

segedin

Kapija Heroja, čiji su svodovi ukrašeni freskama, je podignuta u znak sećanja na vojnike koji su poginuli u prvom svetskom ratu. 

segedin

Nova sinagoga u Segedinu se smatra za jedan od najlepših jevrejskih hramova u Evropi. Ona je izgrađena krajem 19. veka i ima zadivljujuću mešavinu arhitektonskih stilova. U samoj sinagogi možete videti i muzej u kome se nalaze eksponati koji govore o jevrejskoj istoriji u regionu. Cena ulaznice je 2000 ft (malo više od 5 evra).

segedin

– Još jedan primer savršene mađarske secesije predstavlja i “Palata Grof”. Na nju smo slučajno naleteli dok smo šetali i zaista smo ostali zatečeni koliko je lepa. Ova zgrada se nalazi pod zaštitom države i zaista je preporuka da je posetite ukoliko budete dolazili u Segedin. 

segedin

Restorani u Segedinu

U Segedinu imate veliki broj restorana, kafića kao i lokala sa brzom hranom, zbog čega u jednom momentu nećete znati gde prvo da idete. 

Ručak ili večeru možete imati u restoranu “Vendeglo a regi hidhoz”, gde se služi tradicionalna mađarska jela. Ukoliko želite negde da se opustite uz kaficu i kolače preporučujemo poslastičarnicu u Reok palati, kao i poslastičarnice “Sugar & Candi” i“A Cappella” (ovde možete da probate tradicionalnu Doboš tortu).

segedin

Izlet u Segedin nam je bio jedan od najslađih izleta koje smo imali u poslednje vreme. Od grada nismo puno očekivali, a dobili smo puno. Kući smo se vratili prepuni pozitivnih utisaka.

Ukoliko želite da budete u toku sa našim najnovijim tekstovima i avanturama ne zaboravite da se prijavite na naš “newsletter”.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒