Budimpešta

Budimpešta je uvek idealna destinacija kada poželite negde da otputujete, a nemate previše vremena na raspolaganju. Takav slučaj je bio i kod nas. Spakovali smo rančeve i krenuli u grad prelepe arhitekture.

Glavni grad Mađarske su nekada činila dva grada, Budim i Pešta, ali kada je izgrađen Lančani most postali su jedan grad.

✈️ Potražite najbolje letove za Budimpeštu

 

 

budimpešta

Javni prevoz u Budimpešti je dobro organizovan. Postoje četiri metro linije koje vode do najbitnijih znamenitosti. Pored metroa postoje i gradski autobusi i tramvaji. Najpoznatiji je žuti tramvaj broj 2, koji vas može provesti uz samu obalu Dunava, od Parlamenta do centra grada. Za kretanje po Budimpešti najefikasnije vam je da kupite “Budapest card” sa kojom imate dosta povoljnosti, od popusta do besplatnih ulaznica za muzeje. U zavisnosti od toga koliko dana ostajete, izaberete karticu koja vama odgovara. Nju možete kupiti online ili na mestima gde se prodaju metro karte. Više o njoj možete pogledate ovde.

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Budimpešti možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti u Budimpešti

– Parlament u Budimpešti je treći po veličini na svetu, a drugi u Evropi, odmah iza Parlamenta u Bukureštu. Pravljen je prema ugledu na zgradu Parlamenta u Londonu. Visok je 96 metara isto kao i crkva Sv. Stefana. Njihova identična visina predstavlja jednakost države i crkve. Zato u Budimpešti nećete videti nijednu građevinu koja je viša od njih.

budimpešta

Parlament ima 691 sobu i u njega je uloženo 40 kg zlata. Do njega možete doći kako metroom tako i tramvajem broj 2. Ukoliko želite da obiđete unutrašnjost Parlamenta, satnicu i cenu možete pogledati ovde. Ne zaboravite da prošetate pored Parlamenta kada padne noć i kada se upali rasveta, zato što tek tada njegova moć dolazi do izražaja.
U blizini Parlamenta se nalazi i 60 pari metalnih cipela u znak sećanja na Jevreje koji su tokom II svetskog rata streljani na obali Dunava.

– Bazilika Sv. Stefana je najveća crkva u Budimpešti. Ona je dobila ime po mađarskom kralju Stefanu I, čija se mumificirana ruka i danas nalazi u ovoj crkvi. U crkvu može da stane 8.500 vernika i ulaz se ne plaća. Jedino ukoliko želite da se popnete do zvonika, ulaz se plaća oko 2 evra.

budimpešta


Trg heroja se nalazi na kraju tzv. “Avenije kulture”. U njegovom centru se nalazi Milenijumski spomenik koji je posvećen osnivačima Mađarske kao i drugim ličnostima koji su imali uticaj na mađarsku istoriju. U sklopu Trga se nalaze i dva značajna muzeja: Muzej lepih umetnosti i Muzej savremene umetnosti. Iza Trga se nalazi Gradski park kao i Zoološki vrt. U parku je najveća atrakcija dvorac Vajdahunjad koji je napravljen po ugledu na dvorac u Rumuniji.

budimpešta

On je prvobitno bio napravljen od drveta i kartona za potrebe Milenijumske izložbe. Međutim, kasnije su Mađari odlučili da ga kompletno izgrade. Njega okružuje jezero, koje se u zimskom periodu pretvara u klizalište. Ovaj dvorac je sada Muzej poljoprivrede i spada u najveće u Evropi. U periodu kada smo mi bili, oko dvorca je bila organizovana neka vrsta pijace. Pored brojnih tezgi sa hranom i pićem, mogle su se naći i razne rukotvorine. Čašica dobrog domaćeg vina i odmah vam je toplije oko srca.

Najlepši način da pređete iz Pešte do Budima jeste preko Lančanog mosta. Ovaj most predstavlja prvi stalni prelaz preko Dunava. Izgradnju najlepšeg mosta je naredio Ištvan Sečenji nakon što je čuo da mu je otac bolestan u Beču. Zbog jake zime Dunav je bio zaleđen i čamci nisu mogli da plove, pa je Sečenji morao da čeka sedam dana kako bi prešao reku. Most je sagradio Artur Klark. Postoji legenda koja kaže da se Artur hvalio kako njegov most nema grešku i da će se baciti sa mosta ako mu bilo ko nađe manu. Manu je pronašao dečak koji je primetio da lavovi nemaju jezik. Klark je na kraju morao da ispuni ono što je rekao, a to je da skoči sa mosta.

budimpešta

Kada se pređe most, može se žičarom ili peške doći do Budimskog dvorca i Ribarskog bastiona. Budimski dvorac je dvorski kompleks mađarskih kraljeva, turskih okupatora i Habsburškog plemstva. Danas se tu nalaze Mađarska nacionalna galerija, Muzej istorije Budimpešte i Nacionalna biblioteka. Peške se odatle lako dolazi do Ribarskog bastiona koji je izgrađen 1905. godine. To je nama lično najlepša destinacija u Budimpešti. Čak i pored desetina turista koje tuda prolaze nemoguće je odoleti lepoti. Naziv je dobio po tome što su u srednjovekovnim ratovima ribari bili zaduženi za odbranu ovog dela Budimpešte. On se sastoji iz sedam kula, koje simbolizuju sedam plemena, osnivača Mađarske.

budimpešta

Ovde možete uživati u fantastičnom pogledu na Peštu, a pre svega na Parlament. Takođe, treba spomenuti i crkvu Sv. Matijaša. Ona je za vreme turske okupacije pretvorena u džamiju pa je zato unutrašnjost crkve oslikana slikama iz Kurana.

budimpešta

Kada se već nalazite u ovom delu grada obavezno treba otići i do brda Gelert odakle se pruža panoramski pogled na ceo grad. Tu je i izvanredan spomenik slobode u znak sećanja na poginule tokom II svetskog rata, prilikom oslobođenja Mađarske.
Naravno nikako ne treba zaboraviti i šoping u Budimpešti. Za to je najbolja Vaci ulica, koja je glavna šetačka i šoping ulica u gradu. A kada želite da odmorite od kupovine, najbolji način je da se opustite u nekoj od brojnih termalnih banji koje se nalaze u gradu. Najpoznatija među njima je Sečenji banja.

Poslednje sate našeg boravka u Budimpešti proveli smo na ostrvu “Margitsziget” koje se nalazi između Budima i Pešte, a koje spaja most. Ovo ostrvo predstavlja rekreativnu zonu za građane. Možete uživati u brojnim parkovima i vrtovima, ali i tišini, iako se nalazite blizu centra grada.

budimpešta

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Budimpešti, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Vreme provedeno u Budimpešti je uvek priča za sebe. Ne zovu je bez razloga “Kraljicom Dunava”. A da bi i vi to otkrili, spakujte svoj ranac i krenite u avanturu.

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Budimpešte ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒