Maribor

Uvek smo imali veliku želju da istražimo Sloveniju, a ovoga puta Maribor je nekako sponatano došao na red. 

Moramo da priznamo da smo zaista uživali u istraživanju ovog šarmantnog grada. Ono što nam se posebno dopalo kod Maribora je to što je atmosfera u gradu totalno opuštena. Kafići, barovi, muzika i vinogradi oko grada daju Mariboru posebnu notu lepote.

maribor

Kako doći do Maribora

Do Maribora nam je trebalo oko 6 sati vožnje iz Beograda.

Maribor se nalazi blizu granice sa Austrijom, Hrvatskom i Mađarskom zbog čega ovaj grad može da vam bude i savršena usputna stanica do nekih drugih gradova Evrope.

Od januara 2023. godine više ne postoji granica između Hrvatske i Slovenije, zbog čega je put mnogo lakši.

Takođe, ukoliko idete kolima do Slovenije morate da kupite vinjetu. Ona se može kupiti online ili na pumpama. Trenutna cena je 16 evra za 7 dana.

✈️ Potražite najbolje letove za Maribor

maribor

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Mariboru, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Parking u gradu 

Što se tiče parkinga u Mariboru, njega ima na dosta lokacija. Postoji više garaža (otvorenih i zatvorenih) i cene su uglavnom slične. One koje su na otvorenom uglavnom koštaju oko 1,5 evro po satu.

Mi smo se odlučili za parking u blizini centra, koji je je koštao 1,5 evra po satu od 8h do 22h, ali je vikendom besplatan. Na ovom linku možete naći lokaciju. Super stvar je što je ovaj parking imao dosta slobodnih mesta čak i vikendom. 

Smeštaj

Uvek kada putujemo trudimo se da biramo hotel koji nije previše udaljen od centra, kako ne bismo gubili previše vremena na put.

Mi smo bili smešteni u “B&B Hotel Maribor”. Sve bitne lokacije za istraživanje su vam blizu, a čak vam se i parking o kom smo pisali nalazi preko puta hotela.

🛏️ Smeštaje u Mariboru možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti u Mariboru

Glavna i najbitnija stavka kada ste u Mariboru jeste da lutate njegovim ulicama. Svaka je lepa i posebna na svoj način. Nema prevelike gužve, a ukoliko budete izabrali da ga posetite na leto ili proleće uživaćete u pozitivnoj energiji koju ovaj grad pruža. 

Obiđite Glavni trg, najveći i najlepši trg u gradu. Ukoliko imate vremena sedite u neki od brojnih kafića i uživajte u pogledu na prelepe zgrade kojima je ovaj trg okružen. Obratite pažnju na zgradu Gradske kuće, prve pivare u Mariboru kao i zgradu bivšeg kazina.

maribor

Lent 

Na samo par minuta od starog grada nalazi se Lent, najstarije naselje u Mariboru. Ovaj deo grada se nalazi uz obalu reke Drave, a tu su i brojni kafići i restorani sa divnim pogledom na reku.

Jedan od najlepših pogleda na ovaj deo grada se pruža sa Glavnog mosta

maribor

Zvanično najstarije drvo vinove loze na svetu

Jedna od najzanimljivijih lokacija koja se može posetiti u Mariboru jeste i zvanično najstarije drvo vinove loze na svetu. Ova loza raste na istom mestu preko 400 godina, a upisana je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najstarija loza koja još uvek daje grožđe. Ovaj čokot je poznat pod nazivom “Stara Trta”. Kuća na kojoj se nalazi loza, sada je pretvorena u vinoteku i muzej vina.

maribor

Inače, smatra se da je vinova loza koja se nalazi na Hilandaru duplo starija od ove loze

U Mariboru imate prilike da posetite i jedan od najstarijih i najvećih vinskih podruma u Evropi. U pitanju je “Vinag” i tu možete degustirati i kupiti neka od najboljih vina. 

Pekarna

Kao što Ljubljana ima Metelkova mesto, tako se i u Mariboru nalazi dom kulture Pekarna.

Ovo mesto je malo udaljeno od samog centra grada, a zanimljivo je da se nalazi u nekadašnjoj vojnoj pekari iz 19. veka. Ovde se često dešavaju brojni kulturni događaji pa je lepo da se vidi i alternativna strana Maribora.

Mestni park

Definitivno jedno od najlepših mesta za uživanje jeste Mestni park. Tu je dovoljno samo da šetate i šetate. Park je zaista veliki, tako da vam šetnja sigurno neće dosaditi. Takođe je super opcija ukoliko želite da pobegnete od letnjih vrućina.

maribor

Brdo “Piramida”

Kada ukucate na internetu Maribor, videćete koliko je on okružen zelenilom. Zbog toga smo bili oduševljeni kada smo otkrili da u ovom gradu postoji brdo “Piramida” gde možemo da se popnemo i da uživamo u pogledu na grad. 

Na vrhu ovog brda nekada se nalazio zamak, a sada se tu nalazi mala kapela. 

Put do vrha nije težak ni dug, a ono što je najlepše u jednom momentu bićete okruženi vinogradima. 

Zalazak sunca je ovde posebna priča. Oduševili smo se!

maribor

Mariborsko pohorje

Mariborsko pohorje je najveći skijaški centar u Sloveniji, a nalazi se samo 6 km od centra Maribora. Najveće prednosti ovog skijališta jesu staze koje su pogodne kako za iskusne skijaše tako i za početnike. 

Zanimljivo je da se ovde nalazi staza za noćno skijanje koja je duga 10 km i najduža je osvetljena staza u Evropi. 

Restorani i kafići

Kada budete stigli u Maribor shvatićete da želite da sednete u svaki kafić, bar ili restoran. Mi nismo dugo ostajali u ovom gradu pa je izbor bio baš težak, jer smo svuda hteli da sednemo.

Najveći broj kafića možete pronaći u ulicama Slovenska i Postna.

maribor

Najbolja kafa je u “Rooster” kafiću.

Najbolji sladoled je u Slaščičarna Borovnica. Naša preporuka je sladoled od pistaća.

Ukoliko vam se jede dobra pizza onda je preporuka za “La Pizzeria”. Pizza se ovde poslužuje samo u jednoj veličini (45cm).

“Nana Bistro” ima super opcije za doručak, a nalazi se na glavnom trgu pa je lepo sedeti i napolju i uživati u jutarnjim čarima. 

Šta posetiti blizu Maribora

Ukoliko želite da posetite još neka mesta i lokacije dok ste u Mariboru naša preporuka je da posetite:

-Grac, drugi najveći grad u Austriji koji je udaljen sat vremena vožnje od Maribora.

-Selo Špičnik koje se nalazi na samoj granici sa Austrijom, a od Maribora je udaljen samo pola sata vožnje.

Ovaj deo Slovenije je poznat po fantastičnom vinu, ali i po putu, koji iz određenog ugla liči na srce. Da biste došli do platforme odakle se pruža pogled na srce i vinograde potrebno je da platite ili ulaznicu 5 € ili da kupite nešto od domaćih proizvoda. Svakako se raspitajte o popustima na licu mesta. Mi smo probali dve vrste domaćih vina i zaista su preukusni. Dovoljno je da vam kažemo da smo kući doneli dve flaše.

maribor

Tačnu lokaciju za ove vinograde možete pronaći na ovom linku ili samo ukucajte “Srce med vinogradi”.

-Ptuj, najstariji grad u Sloveniji.

Bez obzira na to da li vam je Maribor glavna destinacija na vašem putovanju ili samo usputna stanica, sigurni smo da ćete uživati u ovom gradu. Po nama za njegovo istraživanje je dovoljan jedan dan, ali i ukoliko ostanete više dana sigurni smo da ćete uživati kako u samom gradu tako i u njegovoj okolini.

Više fotografija i snimaka možete pogledati na našem Instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Maribora ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂