Šta obići na Farskim ostrvima za 4 dana

Kako smo na Farskim ostrvima bili samo 4 cela dana, zaista smo se trudili da obiđimo što je više lokacija moguće.

U ovom tekstu ćemo vam pisati o tome kako je izgledao naš program putovanja i to po ostrvima koje smo obišli.

Ostrvo “Vagar”

Ostrvo Vagar je prvo ostrvo koje smo posetili, pošto se na njemu nalazi aerodrom.

Avantura po Farskim ostrvima je krenula odmah, pošto su nas naši domaćini odmah po našem dolasku odveli da posetimo neke od najpoznatijih lokacija.

Selo Gasadalur i vodopad “Mulafossur”

Jedna od čuvenih fotografija stvorila se odmah ispred nas. Magični vodopad “Mulafossur”.

vodopad Mulafosur

Toliko puta smo gledali fotografije ovog mesta, da je ovo definitivno bio jedan od onih momenata “uštini me, mislim da sanjam”. Da se razumemo, na ovom putovanju smo više puta rekli tu rečenicu, ali prvi put se uvek pamti, zar ne? 

Šuštanje vode i njeno udaranje u Atlantski okean ne može da se opiše. Neke stvari se prosto moraju doživeti. 

Ovaj vodopad se nalazi kod sela Gasadalur. Tipične male farske kuće sa krovovima na kojima raste mahovina i ovce koje slobodno šetaju pored nas su definitivno bili prvi znaci koji su ukazivali na to da će ovo biti putovanje za pamćenje.

Gasadalur

Takođe, ovde na leto možete imati prilike da vidite Pafine. Preslatke morske ptice, koje se mogu videti i na Islandu

Do 2004. godine do ovog sela je moglo da se dođe samo planinarenjem ili helikopterom. 

Meštani su morali da pešače preko planina kako bi otišli u crkvu i da obavljaju druge poslove.

Sada je napravljen tunel koji spaja Gasadalur sa selom Sorvagur. 

Upravo između ova dva sela se nalazi mesto “Bour”, odakle možete da uživate u pogledu na stene “Gasholmur” i “Tindholmur”. Kada ukucate Farska ostrva na internetu, ove stene će vam sigurno izaći na fotografijama. Do njih može da se dođe jedino gliserima. Takođe, spustite se do predivne crne plaže. Ukoliko imate hrabrosti možete i da se okupate, ako vam ne smeta hladnoća. Dok smo se mi šetali, neke devojke su ušle u vodu i kupale se sigurno 5 minuta. 

Crna plaža

Jezero iznad okeana (“Sorvagsvatn”) i “Litica robova” (“Traelanipa”)

Kada budete sletali na Farska ostrva, imaćete priliki da vidite neverovatne predele i mesta. Neka od takvih mesta su upravo i jezero “Sorvagsvatn” i litica “Traelanipa”.

Da biste krenuli na planinarenje do jezera i litice, potrebno je da dođete do mesta Midvagur odakle počinje staza. Tu možete i parkirati auto.

Pre nego što krenete sa pešačenjem, moraćete da platite naknadu vlasniku zemlje. Njegova kućica za naplatu se nalazi odmah kod ulaza.

Jezero Sorvagsvatn je najveće jezero na Farskim ostrvima, a naziv “Jezero iznad okeana” je dobilo zbog toga što iz određenog ugla deluje kao da ono direktno lebdi iznad okeana

jezero iznad okeana

Da biste došli do tog pogleda potrebno je da dođete do “Traelanipa” odnosno “Litice robova”. 

Međutim, nemojte previše da se približavate ivici, zato što zaista jako duva vetar i nije baš sigurno. Dok smo mi bili čak je počeo malo i da veje sneg. 

Okolne morske litice daju utisak kao da je jezero udaljeno od okeana nekoliko stotina metara, dok je ono udaljeno samo 30 metara. 

jezero iznad okeana

Dok ste tu imaćete prilike da vidite i vodopad “Bosdalafossur” koji se direktno uliva u Atlantski okean. Naravno, ove lokacije najbolje izgledaju kada su snimljene dronom, ali verujte nam da je moćno u svakom slučaju.

Cela ova tura je bila neverovatna, a ono što je posebno bilo super jeste i to što planinarenje nije bilo teško. Sat vremena nam je trebalo da dođemo od početka staze do same litice. 

Ostrvo “Streymoy” 

Na Strejmoju se nalazi glavni grad Farskih ostrva, ali i jedno od nama najlepših sela koje smo imali prilike da posetimo.

Torshavn 

Glavni grad Farskih ostrva Torshavn nas je podsetio na Stavanger u Norveškoj. Mada verovatno svi veći gradovi u severnim državama liče po malo jedni na druge.

Torshavn

Torshavn je dobio naziv po nordijskom bogu Toru, a nalazi se na jugoistočnom delu ostrva, gde živi oko 15.000 stanovnika.

Za razliku od ostalih mesta na ostrvima, grad je dosta “živ”. Ima dosta lepih kafića uz luku, restorana i ovo je mesto gde se sva bitna dešavanja održavaju.

🛏️ Smeštaje u Torshavn-u možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Glavna lokacija koja se mora posetiti dok ste u Torshavnu jeste stari grad “Tinganes”. Tu se nalaze uske krivudave ulice, koje su ispunjene tipičnim farskim kućama koje još uvek koristi lokalno stanovništvo.

Torshavn

Takođe, tu možete videti i najstariju zgradu parlamenta na svetu. Prepoznaćete je po tome što je ofarbana u jarko crvenu boju.

Preporučujemo da obiđete i prodavnicu gde se pravi tradicionalna farska odeća. U pitanju je radnja “Marjun Heima”. Složeno tkanje i vez, delikatno izrađena srebrna dugmad, broševi i kopče, čine proces kreiranja ove odeće dugotrajnim i izuzetno skupim (nekoliko hiljada evra). 

tradicionalna farska odeća

“Kirkjubour”

Na samo 20 minuta od Torshavna nalazi se simpatično selo “Kirkjubour”. Ovde se mogu videti tri bitne istorijske znamenitosti Farskih ostrva. 

Ruševina katedrale Svetog Magnusa je najveća srednjevekovna građevina na Farskim ostrvima. Njenu izgradnju je započeo 1300. godine biskup Erlendur, ali nikada nije završena.

ruševine katedrale

Od 2010. godine počelo ja da se malo više vodi računa o njoj, pošto se ona nalazi jako blizu okeana, pa je počela da propada zbog morske vode, vetra i životne sredine.

Bela crkva koje se može videti u ovom selu je najstarija crkva na Farskim ostrvima koja je i dalje u funkciji.

Nama je najzanimljiviji bio deo kada smo ušli u jednu od najstarijih još uvek naseljenih drvenih kuća na svetu. Ona je sada muzej i zove se Kirkjuboargardur, što u bukvalnom prevodu znači “Kraljeva farma”.

“Kirkjubour”

Smatra se da je biskup Erlendur napisao “Ovčije pismo“ unutar “Kirkjuboargardura” 1298. godine, što je dalo najranije dokumente o Farskim ostrvima koje danas poznajemo.

Saksun i Tjornuvik

Na severu ostrva Strejmoj nalaze se dva posebna sela Saksun i Tjornuvik.

Saksun je definitivno selo koje se nama lično najviše dopalo na Farskim ostrvima. U njemu živi samo 11 ljudi, a brojni vodopadi koji ga okružuju čine da se osećate kao da ste zalutali u neki film.

saksun

Ovde možete uživati u pogledu na lagunu “Pollurin”, do koje možete da se spustite stazom ukoliko je oseka. 

Postoje i brojne pešačke staze koje vode do nekih vidikovaca sa pogledom na selo. Međutim kako je ovo postalo popularno mesto, većina turista je prestala da vodi računa kuda gaze i prolaze. Zbog toga su vlasnici zemljišta stavili velike natpise kuda ne sme da se gazi i to zaista treba poštovati.

saksun

Od Tjornuvika do Saksuna možete da dođete i planinarenjem. Postoji staza koja ih povezuje, a duga je oko 13km. Pešačenje traje oko 5 i po do 6 sati. 

Fosa vodopad

Vodopad Fosa je najviši vodopad na Farskim ostrvima sa svojom visinom od 140 metara.

On se nalazi u blizini puta tako da ga lako možete primetiti. Jedina mana je što ga u celosti možete videti jedino iz visine, jer se on sastoji iz kaskada. Inače, na Farskim ostrvima postoji preko 18.000 vodopada. 

fosa vodopad

Ostrvo “Eysturoy”

Na ostrvu Ejsturoj smo posetili 3 sela. U pitanju su sela “Elduvik”, “Funningur” i “Gjogv”.

Iako možda sva sela liče, nama je jako drago što smo uspeli da ih posetimo jer opet svako selo je lepo i posebno na svoj način. 

Selo “Gjogv” je jedno od najslađih sela na Farskim ostrvima. Pored šarmantnih kućica i potoka koji prolazi kroz centar sela, ovde se nalazi i klisura duga 200 metara, a koja je jedna od najboljih prirodnih luka na Farskim ostrvima. Inače sam naziv sela “Gjogv” znači klisura. U ovom selu živi manje od 50 ljudi, a tu se nalazi i crkva za koju se smatra da je prva držala službu na farskom jeziku.

klisura

Ostrvo “Kalsoy”

Dan koji smo proveli na ostrvu Kalsoj je bio najsunčaniji dan koji smo imali na Farskim ostrvima. Dramatične strme litice, divlja lepota i mala sela su dovoljan razlog da se zaljubite u ovo ostrvo.

Kalsoj se još naziva i “ostrvo muškaraca”, a do njega se dolazi trajektom iz Klaksvika za nekih 20 minuta. Pre nego što krenete na put obavezno pogledajte na ovom linku kada su termini za trajekt.

trajekt

U letnjim mesecima ima više polazaka dnevno. Na trajekt može da stane 12-15 vozila, pa bi najbolje bilo da dođete što ranije, kako ne bi posle čekali novi koji će možda doći i za sat vremena.

Najpoznatije lokacije na ostrvu su:

1. Svetionik Kalur do koga se dolazi planinarenjem iz mesta “Trollanes”. Sam put nije zahtevan, ali svakako treba voditi računa jer improvizovana staza može da bude mokra i klizava. Usputni predeli su neverovatni. Dok se penjete čujete samo vetar, ptice i šuštanje okeana. Naspram svetionika se nalazi i mesto gde je snimljena scena smrti Džejms Bonda u poslednjem filmu o agentu 007. Čak su napravili i spomenik u znak sećanja na njega. Nama je trebalo oko sat vremena u jednom smeru da stignemo do svetionika.

kalsoj

2. Selo Mikladalur koje je poznato po svojim veštim zanatlijama i umetnicama, a od skoro i po spomeniku “Kapakonan”(“Žene foke”) koja se nalazi odmah uz okean.

kalsoj

Postoji legenda vezana za tu ženu. Radi se o njenoj otmici, slomljenom srcu, a kasnije i njenoj osveti prema celom selu. 

Ostrvo “Kunoy”

Preko puta Kalsoja nalazi se ostrvo Kunoj, koje je još poznato i kao “ostrvo žena”

Na ostrvu postoje dva glavna naselja odnosno sela. Najpoznatije je selo “Kunoy” koje je prepoznatljivo po svojim šarmantnim kućicama. Nalazi se na severozapadnom delu ostrva i do njega se lako dolazi iz Klaksvika (15-20 min kolima). Drugo selo se zove “Haraldssund”. Nekada je postojalo i treće selo “Skard”, ali je nesreća u pecanju ubila celokupno muško stanovništvo. Nakon tog događaja sve žene su se preselile u “Haraldssund”. 

kunoj

Upravo na ostrvu Kunoj se nalazi i parkić gde je zasađeno drveće. Kao što smo pisali u prošlom tekstu, drveća nema puno na Farskim ostrvima zbog nepovoljne klime, čestih oluja i jakih vetrova. Zato je ovaj parkić pravi mali raj za sve koji vole da uživaju u drveću. 

Ostrvo “Bordoy”

Na ostrvu Burdoj se nalazi naš omiljeni grad na Farskim ostrvima. U pitanju je Klaksvik. Drugi grad po veličini na Farskim ostrvima i grad u kome smo bili smešteni tokom celog putovanja.

Smeštaj možete pogledati na ovom linku

klakvik

Klaksvik je ekonomski i administrativni centar Severnih ostrva. Zato ukoliko planirate da obilazite severna ostrva on može da vam bude fantastična baza.

Ukoliko dolazite u Klaksvik obavezno priuštite sebi i planinarenje na planini “Klakkur” koja se uzdiže severozapadno od Klaksvika. 

Do jednog dela možete da dođete i kolima, a onda vas čeka oko 20 minuta pešačenja do izuzetnih pogleda.

Na putu do mesta gde možete ostaviti auto imaćete priliku da uživate i u nesvakidašnjem pogledu na Klaksvik koji se nalazi između dve uvale i tako stvara slovo U. 

klaksvik

Klakur je planina sa ravnim vrhom, tako da kada stignete na konačnu lokaciju ispred sebe imaćete magičan pogled na ostrva Kalsoj i Kunoj. Na ovu lokaciju smo se uputili pred zalazak, ali bilo je malo oblačno pa se nismo usrećili. Svakako, bez obzira na period dana ovo mesto je topla preporuka da posetite. 

klakvik

Ostrvo “Vidoy”

Na ovom ostrvu smo posetili “Vidareidi”, najseverniji grad na Farskim ostrvima. 

Međutim, ono po čemu je ovaj grad poznat jeste i činjenica da je on početna stanica odakle se kreće na planinarenje do vrha “Vilingardalsfjal”.

farska ostrva

Ova tura je zahtevnija zbog strmog nagiba. Staza vodi pravo uz planinu sa malo skretanja, ali je i teren mešovit.

“Ostrvo Mykines”

Iako ovo ostrvo nismo stigli da posetimo moramo da vam ga preporučimo. 

Razlog su Pafini! Pored njih na Mikinesu se mogu videti i druge ptice koje na najzapadnijem delu ostrva imaju svoja gnezda. 

Do Mikinesa može da se dođe trajektom iz Sorvagura. Na ovom linku možete videti termine trajekta.

Takođe, moramo da skrenemo pažnju na to da je ovo ostrvo zbog velikog broja turista postalo i jedno od najugroženijih mesta na Farskim ostrvima. Čuli smo za razne priče. Od toga da ljudi kradu jaja od Pafina, do toga da gaze njihova gnezda.

Zbog toga uvek se krećite obeleženim stazama, ponesite uvek smeće sa sobom i nemojte da budete previše glasni u blizini gnezda. Takođe, dronovi su zabranjeni!

Ukoliko imate drona na ovom linku možete da pronađete informacije na kojim mestima su zabranjeni.

Celo putovanje na Farska ostrva je bilo nestvarno i jedno od najdražih. Bilo je dosta smeha, oduševljenja, uživanja i izlazaka iz zone komfora. Svaki dan je bio poseban i drugačiji. 

farska ostrva

Ukoliko volite avanturu, planinarenje, prelepu prirodu i neke malo neobičnije destinacije onda su Farska ostrva definitivno za vas. 

Do neke naradne avanture.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 😊

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒