Vodič za putovanje u Beč

Dva grada koja se često pominju kada se planira neki izlet van granica Srbije su Beč i Budimpešta. U ovom tekstu ćemo da pišemo o glavnom gradu Austrije koji ujedno spada i u najlepše evropske gradove.

beč

Kako doći do Beča

Do Beča se dolazi za manje od 7 sati vožnje kolima. Imajte na umu da vam je potrebna vinjeta za Mađarsku i Austriju. Obe vinjete se mogu kupiti na pumpama u blizini granice. Vinjeta se dobija u vidu računa, tako da vodite računa da je ne izgubite! 

Još jedna super opcija jeste da dođete do Beča avionom. Let traje oko sat i po vremena.

✈️ Potražite najbolje letove za Beč

 

 

Kako doći od aerodroma do centra Beča

Postoji nekoliko opcija kako možete doći od aerodroma do centra grada.

Prva opcija je brzi voz CAT. On ima polaske na svakih pola sata, a do centra stižete za samo 16 minuta. Karte možete kupiti online na ovom linku.

beč

Druga opcija je autobusom. Ona je jeftinija verzija, ali zato duže traje. Na ovom linku možete pogledati koje sve kompaniije voze kao i koja im je cena.

Smeštaj

Beč je dosta popularan grad tako da su opcije za smeštaj zaiste velike. 

🛏️ Smeštaje u Beču možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Prevoz u Beču

Gradski prevoz u Beču je zaista jako dobro organizovan. Iako postoje autobusi i tramvaji najbolji i najlakši način da se krećete jeste metro. Karte za metro možete kupiti na blagajnama na glavnim stanicama, kao i na automatima koji se tamo nalaze.

“Vienna City Card”

Ukoliko ostajete nekoliko dana u Beču dobra opcija je da kupite “Vienna City Card”. Sa ovom karticom imate uključen besplatan gradski prevoz (autobus, metro, tramvaj i voz) ali takođe dobijate i brojne popuste na velike turističke atrakcije. Transferi sa aerodroma i “Hop on – Hop off” autobusi nisu uključeni u cenu, ali ih možete dodati na vašu “Vienna City Card” ukoliko želite. Kartica se može kupiti na 1, 2 ili 3 dana. Na ovom linku je možete kupiti.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Beču, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta treba posetiti u Beču:

Belvedere dvorac

Na prvom mestu moramo da stavimo Belvedere dvorac koji je sada pretvoren u muzej. Ovaj muzej je podeljen na tri dela: Gornji Belvedere, Donji Belvedere i Belvedere 21. Gornji Belvedere odaje počast svim austrijskim slikarima koji su stvarali istoriju. Jedan od tih umetnika je Gustav Klimt. Upravo ovde možete videti i njegovu čuvenu sliku “Poljubac”

Donji Belvedere i Belvedere 21 su dom privremenih izložbi, kako baroknih tako i savremenih.

Na ovom linku možete kupiti ulaznice.

Katedrala Sv. Stefana (“Stephansdom” )

Najlepša katedrala u Beču je definitivno “Stephansdom” odnosno katedrala Sv. Stefana. Ona se nalazi na istoimenom trgu, do koga imate metro liniju. Ova katedrala je otvorena za posetioce tako da ukoliko ste raspoloženi i ukoliko se ne plašite visine možete se popeti na Štefl toranj i uživati u pogledu na grad. Takođe, ona predstavlja najvažniju gotsku katedralu u Austriji, a i sedište je bečke nadbiskupije. Zanimljivo je da se u ovoj katedrali Mocart oženio, a kasnije je u njoj održana i njegova sahrana.

beč

Ulaz u katedralu je besplatan, ali možete videti samo jedan njen deo. Da biste videli kule, katakombe, riznicu katedrale, lift do zvona Pumerin morate platiti ulaznicu. Na ovom linku možete kupiti ulaznice.

Takođe, upravo u ovoj katedrali možete da uživate u neverovatnim koncertima klasične muzike. Na ovom linku možete kupiti ulaznice i videti termine.

Carska palata Hofburg

Hofburg je ogroman kompleks koji sadrži 18 palata, 19 dvorišta i preko 2.600 prostorija. Što se tiče muzejske postavke ovde možete posetiti Nacionalnu biblioteku Austrije, Etnografski muzej, Muzej Sisi koji je posvećen princezi Elizabeti koju su zvali Sisi, Muzej globusa kao i Carsku riznicu u kojoj se nalazi i jedno od “koplja sudbine” kojim je rimski vojnik probo Isusa Hrista na krstu.

beč

U sklopu Hofburga nalazi se i Španska škola jahanja. To je najstarija škola za klasičnu dresuru lipicanera, a takođe je i najstarija na svetu gde se uči klasična dresura preko 450 godina. 

Muzej Albertina, Kulturno-istorijski i Prirodno-istorijski muzej

Muzej Albertina spada u najznačajnije muzeje na svetu. Muzej se nalazi iza Opere, a blizu je hotela Saher gde možete probati čuvenu Saher tortu. U Albertini se nalazi jedna od najvećih grafičkih zbirki na svetu, ali  i dela Pikasa, Klimta, Rubensa, Goje i drugih velikih umetnika. Ulaznice možete kupiti na ovom linku.

beč

Mali foto savet. Sa platoa Albertine pruža se super pogled na zgradu opere i tu nastaju najlepše fotografije. 

Pored Albertine posetite i Kulturno-istorijski i Prirodno-istorijski muzej, koji se nalaze kod trga Marije Terezije

Kulturno-istorijski muzej je jedan od najznačajnijih muzeja na svetu. U njemu se nalazi najveća zbirka Brojgelovih dela na svetu, obuhvata kolekciju eksponata iz perioda od starog Egipta i Rima, antičke predmete i novčiće, dela iz perioda renesanse i baroka, pa sve do slika iz 16. i 17. veka.

U Prirodno-istorijskom možete videti dinosauruse raznih veličina, a tu se čuva i čuvena statueta Vilendorfska Venera.

beč

Bečka opera

Bečka opera je jedna od najpoznatijih na svetu. Ukoliko želite da prisustvujete nekom nastupu ulaznice možete kupiti direktno na blagajni ili na njihovom sajtu. Pogledajte cene karata ovde. Nikako ne kupujte karte od preprodavaca koji se nalaze ispred opere jer cene mogu biti znatno veće. 

beč

Glavna pešačka ulica u Beču Kerntner

Glavna pešačka ulica u Beču je ulica Kerntner. U njoj se nalazi veliki broj prodavnica suvenira sa likom Mocarta, Sisi ili sa nekom slikom Gustava Klimta. Ovde se takođe nalaze i poznati svetski brendovi.

beč

Gradska kuća “Rathaus”

“Rathaus” je jedan od simbola Beča sa svojim neogotičkim stilom i svojom visinom od 98 metara. Ulaz je besplatan. Ispred njega se nalazi trg i park gde se često održavaju razne manifestacije. U zimskom periodu ovde se nalazi velika božićna pijaca.

beč

“Mariahilfer straße”

Jedna od najpoznatijih ulica gde mnogi odlaze kako bi obavili dobru kupovinu jeste “Mariahilfer straße”. U njoj se nalazi veliki broj robnih kuća i butika velikih i malih svetskih marki. Svakako je lepo prošetati ovom ulicom iako ne planirate da kupujete.

Park Prater

Park Prater je odlična destinacija kada želite da se malo opustite od celodnevne šetnje. On je najpoznatiji po karuselu visokom 65m koji je prvi put krenuo da radi 1879. godine. Pored njega imate razne vrteške, streljane, kuće strave i užasa i slično. Ulaz se ne naplaćuje, ali se zato naplaćuje svaka vožnja. 

“Burggarten”

“Burggarten” je nama lično najlepši gradski park u Beču. Tu se nalazi predivan spomenik Mocartu, dok se u njegovoj blizini nalazi i “Kuća leptira” u kojoj možete da vidite nekoliko stotina različitih vrsta leptira.

beč

“Stadtpark”

“Stadtpark” je najstariji park u Beču koji je izgrađen po uzoru na engleske bašte. U parku se nalazi mnogo klupa, fontana, jezerca kao i predivni spomenici među kojima je najpoznatiji Johan Štraus koji svira violinu. 

beč

“Karlskirche”

“Karlskirche” ili crkva Svetog Šarla de Boromejskog prepoznatljiva je po svojoj zelenoj kupoli i dva impozantna stuba. Ulaz u crkvu se naplaćuje.

Hundervaserova kuća

Jedna od najzanimljivih i najautentičnijih zgrada u Beču jeste Hundervaserova kuća. Ova zgrada predstavlja višebojni ekološki kompleks u kome nijedna linija nije ravna.

beč

Zgrada je nastala 1985. godine kada ju je slikar Hundervaser preuredio tako što je koristio samo prirodne materijale kao što su drvo i cigla. 

“Schönbrunn“ (Šenbrun) 

“Schönbrunn“ (Šenbrun) je barokna palata koja je nekada bila letnja rezidencija Habsburgovaca. Pored dvorca besplatno možete uživati i u parku koji se tu nalazi. Od centra Beča do Šenbruna je najbolje doći metro linijom U4. Ulaznice možete kupiti na ovom linku.

Ukoliko želite da imate vodiča koji će vam ispričati celu priču o ovom magičnom dvorcu ulaznice možete kupiti na ovom linku.

U blizini dvorca se nalazi najstariji zoološki vrt na svetu. On postoji još od vremena Marije Terezije. Naš savet je da kupite karte online jer su zaista veliki redovi pa da ne gubite vreme na čekanje. Na ovom linku ih možete kupiti.

Kada je najbolje vreme da se poseti Beč

Beč je definitivno grad koji je možete da posetite u bilo koje doba godina i da vam se dopadne. 

Jesen i proleće su najidealniji što se tiče temperature, ali isto tako i boje grada su predivne. 

beč

Leto je posebno jer ceo grad vrvi od ljudi. Uglavnom je uvek sunčano vreme i ljudi sede po parkovima, kafićima, prave piknik, šetaju pored Dunava i slično. Jedina mana je ta što temperature mogu da budu dosta visoke.

Zime takođe imaju neki poseban šarm. Odnosno najlepše je doći za vreme praznika kada su postavljeni Božićni marketi. Van tog perioda zima u Beču je hladna, maglovita.

Ukoliko ste veliki ljubitelji slatkiša kao i mi, kući se ne možete vratiti a da niste probali čuvenu Saher tortu, Mocart kugle ili “Manner” napolitanke.

Nadamo se da ćete uživati u prirodi, velikim znamenitostima, umetnosti i slatkišima kao i mi. Lep provod vam želimo.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Beča ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒