Šta posetiti u Omanu za 6 dana

Oman je zaista velika zemlja i da biste uspeli da je u potpunosti istražite biće vam potrebno možda čak i nekoliko nedelja. Mi nažalost nismo imali toliko vremena na raspolaganju, ali svakako svašta zanimljivo i interesantno smo uspeli da vidimo za 6 dana. U prethodnom tekstu smo pisali o tome kako da dođete do Omana kao i neke osnovne informacije koje smatramo da treba da znate. U ovom tekstu ćemo napisati šta smo sve posetili u Omanu, cene ulaznica, kako smo došli do određenih lokacija i slično.

oman

Muskat

Muskat je glavni grad Omana i predstavlja mix modernog i tradicionalnog. U jednom momentu možete da se vozite širokim ulicama sa po 6 traka u jednom smeru, a onda šetate starim delom grada i sve što osećate jeste miris tamjana i ostalih začina. Posebno nam je bilo zanimljivo u vezi sa Muskatom to što je on zaista veliki grad i da su sve velike znamenitosti dosta udaljene jedna od druge. Zbog toga je naš savet da za ovaj grad iznajmite automobil kako bi se lakše kretali.

oman

Putevi u gradu su fantastični, a gorivo je jeftino. Kada budete odlazili na pumpe da sipate gorivo, nema potreba da izlazite iz automobila. Pored svake pumpe stoji dečko koji će vam sipati gorivo i naplatiti. Bez obzira da li plaćate gotovinom ili karticom. 

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Omanu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Smeštaj u Muskatu

Smeštaj u kom smo bili u Muskatu se zove “Ramada Encore Muscat” i od nas zaista imate svaku preporuku za njega.

🛏️ Smeštaje u Muskatu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta obići u Muskatu

Veliku džamiju sultana Kabusa koja je jedna od najlepših džamija koju smo imali prilike da posetimo. Zanimljivo je da je ona do skoro držala dva svetska rekorda. U njoj se nalazi nekada najveći luster na svetu. On je sačinjen od 600.000 Svarovski kristala i težak je oko 8.5 tona. Takođe, u njoj se nalazi i nekada najveći molitveni tepih na svetu. Tepih pokriva 4.343 m2 molitvenog prostora, težak je 21 tonu i trebalo je 4 godine i 600 žena da ga ispletu

luster

Radno vreme džamije za turiste je od 8 -11h. Da biste ušli u džamiju morate da budete prikladno obučeni. Žene moraju da imaju dugu suknju ili pantalone, pokrivene ruke i maramu oko glave. Dok muškarci moraju da imaju duge pantalone i pokrivena ramena. Postoji opcija da ukoliko nemate adekvatnu odeću možete iznajmiti kod džamije lokalnu odeću za 10 evra. 

oman

– Ukoliko želite da osetite mirise orijenta obavezno posetite njihov bazar na otvorenom “Muttrah Souq”. Dok lutate uskim prolazima imaćete prilike da vidite razne tezge i prodavnice sa zlatom, srebrom, začinima, antikvitetima, proizvodima od kože i slično. 

Kraljevsku operu u Muskatu

Nacionalni muzej u kome se nalaze razni artefakti koji obuhvataju arhitektonsko nasleđe, zanate, pomorsku istoriju, likovnu i primenjenu umetnost u 14 stalnih galerija. Postoji posebno šarena kolekcija tradicionalne nošnje.

 Palatu Al Alam koja je druga najpoznatija zgrada u Muskatu. Palata je nekada bila dom sultana Kabusa, a sada je dom novog vladara Omana. Ona je zatvorena za javnost, ali je možete videti spolja i diviti se njenoj neobičnoj arhitekturi.

oman

“Daymaniyat” ostrva

“Daymaniyat” ostrva su zaštićeni rezervat prirode, a poznata su po svom krečnjačkom terenu, belim peščanim plažama i raznovrsnom morskom životu. Ovde se mogu videti između ostalog i kit ajkule, ali i kornjače. Nikada nismo videli toliko kornjača na jednom mestu. U jednom momentu ih je bilo sigurno 15 oko nas dok smo ronili. To je definitivno bilo jedno od najmagičnijih iskustava sa ovog putovanja.

kornjače

Ostrva ima 9 i nalaze se na oko 45 minuta vožnje brodom od obale Muskata. Do njih možete da dođete samo brodom, a mi vam preporučujemo da odete na jednodnedvni izlet preko „Getyourguide“. Na izletima se pravi nekoliko pauza gde imate prilike da istražujete vodeni svet. 

oman

Takođe, imajte na umu da je u periodu od novembra do aprila moguće boraviti na plažama ovih ostrva. U ostalim mesecima je zabranjeno.

“Wadi Shab” 

Na samo sat i po vremena vožnje od Muskata se nalazi neverovatna oaza – “Whadi Shab”.

Kada stignete do “Wadi Shaba” čekaće vas brodić sa kojim treba da pređete reku. Ukoliko niste kupili pre puta sandale za vodu ovde ćete imati prilike da ih kupite za 7 OMR (oko 17 evra). Nemojte biti kao mi i misliti da vam te sandale ne trebaju. Verujte nam, trebaju vam! Kako u nekim momentima dok šetate ulazite u vodu, kamenje će biti dosta klizavo. 

wadi shab

Vožnja u oba pravca sa brodićem košta 1 OMR (oko 2 evra). Kada pređete reku trebaće vam oko 45 min šetnje do prvog od tri bazena gde se možete kupati. Kod prvog bazena za kupanje morate ostaviti svoje stvari i onda plivajući obilazite druge bazene.

wadi shab

Računajte da ćete se na ovom mestu zadržati oko 3,4 sata jer je stvarno neverovatna priroda. Imajte na umu da WC-a usput nema kao ni mesta gde možete kupiti vodu. Zato ponesite dosta vode sa sobom, naročito ukoliko ovde dolazite u letnjem periodu. Besplatan parking za auto se nalazi odmah na ulazu u “Wadi Shab”, kao i WC.

“Bimmah Sinkhole”

Na dvadeset minuta vožnje od “Wadi Shab”-a nalazi se još jedan prirodni bazen. U pitanju je “Bimmah Sinkhole”. U pitanju je velika rupa odnosno bazen koji je po priči nastao nakon pada meteora. Ulaz je besplatan. Ovo mesto vam je takođe super opcija ukoliko želite malo da se osvežite u bistroj vodi.

“Bimmah Sinkhole”

Nizva

Nizva je nekada bila centar trgovine, religije, obrazovanja i umetnosti. Stari grad je prelep. Na svakom ćošku se prodaju lokalni proizvodi.

nizva

Tvrđava u Nizvi je jedna od najstarijih i najlepših u Omanu. Ovde vam je dovoljno da provedete sat ili dva. U sklopu tvrđave se nalazi i kafić gde možete uživati u kafici ili soku. Ulaz za tvrđavu se naplaćuje 12 evra.

nizva

Pustinja “Wahiba Sand”

Pustinja “Wahiba Sands” je bila prva na listi kada smo odlučivali koja ćemo mesta da posetimo u Omanu. Još slađe je i to što smo upravo u ovoj pustinji proveli jednu magičnu noć. Ne moramo da vam pričamo koliko smo samo zvezda tamo videli.

Našoj sreći nije bilo kraja kada smo stigli u pustinju. Šetali smo se po dinama sigurno dva sata, da bi na kraju dočekali tamo i zalazak sunca.

pustinja

Što se tiče smeštaja mi smo se odlučili za “Sama Al Wasil Camp” gde smo imali doručak i večeru uz “živu svirku”, dok smo kasnije imali mogućnost da gledamo film u bioskopu na otvorenom.

 OSNOVNE INFORMACIJE za noćenje u pustinji “Wahiba Sand”

1. Do pustinje “Wahiba Sand” vam treba oko 2 sata vožnje iz Muskata

2. Kada rezervišete smeštaj dobićete opciju da birate da li hoćete sami da dođete vašim kolima do smeštaja, u tom slučaju morate da imate auto 4×4, ili želite da vas sačeka prevoz kod određene pumpe. Ukoliko se odlučite za drugu opciju znajte da ona košta oko 75€ po autu. U auto mogu da stanu 4 osobe.

3. Ponesite sa sobom uvek neku jaknicu jer može da zahladi uveče.

5. Ukoliko se odlučite da se penjete na dine ponesite neku stariju obuću kako ih ne biste uništili od peska. 

6. Najbolje vreme da se poseti pustinja je u periodu od oktobra do marta. U letnjem periodu temperature mogu da budu i preko 50 stepeni.

pustinja

Nadamo se da smo vam ovim tekstom zagolicali maštu i da sada jedva čekate da posetite ovu neverovatnu zemlju. Kada smo krenuli na ovo putovanje znali smo da će nam se Oman jako dopasti, ali nismo verovali da će ovoliko. Ovo je definitivno jedno od naših najlepših putovanja i jedva čekamo da se vratimo u Oman i istražimo još neke njegove božanstvene predele. 😊

Do neke sledeće avanture.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Omanu ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja. 🙂

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒