Island – kako doći i obilazak Rejkjavika

Prvo što treba da znate o Islandu jeste to da je Island neverovatno magična zemlja. Zemlja gde građani veruju u vilenjake i trolove, gde im poklone za Novu Godinu donosi grupa od 13 vilenjaka, gde nema komaraca i grmljavine i gde je vazduh najčistiji, a voda najbistrija. Većina Islanda je prekrivena lavom tako da nije ni čudno što je Nil Armstrong na ovom tlu imao pripreme pre odlaska na Mesec.

island

Kada smo se spremali za ovo putovanje, nismo znali šta da očekujemo. Jedno je šta vidite na ekranu, a nešto sasvim drugo uživo. Sve fotografije i snimke koje smo tamo napravili, ne mogu da pokažu lepotu koju Island pruža.

Ono sto je zanimljivo jeste da je na Islandu čuveni pisac Žil Vern dobio inspiraciju da napiše knjigu “Put u središte zemlje”, a da ne pričamo i o George R. R. Martin-u koji je dobio ovde ispiraciju za Igru prestola (“Game of Thrones”).

Kako doći do Islanda

Do Islanda (Rejkjavika) je najlakše i najjeftinije doći preko aviokompanije Wizz Air iz Budimpešte i let traje 4h. Tokom zime karte su jeftinije, a leti mogu biti i oko 400 evra, bez prtljaga.

Dok do aerodroma u Budimpešti možete doći kombi prevozom “Terra Travel” koji vozi po principu od vrata do vrata.

✈️ Potražite najbolje letove za Island

 

 

Iznajmljivanje automobila

Kada dođete na Island potrudite se da iznajmite auto, jer bez njega teško da može nešto da se vidi osim Rejkjavika. Mi smo Rejkjavik obišli za jedan dan, jer nije preterano veliki grad. Do ostalih turističkih mesta se može doći i preko lokalnih agencija, ali su ture jako skupe. Mislimo da svaka tura nije ispod 100 evra po osobi.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto na Islandu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Rejkjavik

Rejkjavik je najseverniji glavni grad na svetu. Na islandskom Rejkjavik znači “dimni zaliv” zbog brojnih termalnih izvora i gejzira koji se tu nalaze.

Jedna od najvećih znamenitosti Rejkjavika jeste crkva “Hallgrimskirkja” koja se nalazi u centru i koja je toliko visoka da se njen toranj može videti iz skoro svakog dela grada. U nju se može ući i popeti liftom do tornja odakle se pruža prelep vidikovac na grad. Cena za vidikovac je 8 evra. Ispred crkve se nalazi statua “Leifur Eiríksson” prvog Evropljanina koji je otkrio Ameriku. Prema podacima smatra se da je to bilo 100 godina pre Kristofera Kolumba.

island

U blizini ove crkve se nalazi i glavna ulica za kupovinu “Laugavegur”, u kojoj se najviše nalaze prodavnice suvenira.
Kada pomislite da vam pored okeana ne treba ništa više, šetajući naletite na jezero “Tjornin”. Tu najviše dolaze porodice sa decom kako bi hranili labudove, patke i druge ptice. Blizu šetališta se nalazi i “Harpa” koncertna dvorana, koja je sagrađena 2011. godine.

island

Smeštaj u Rejkjaviku

🛏️ Smeštaje u Rejkjaviku možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Jedna od jako lepih destinacija jeste ostrvo “Grotta” gde se nalazi svetionik. Kada je oseka, možete doći do svetionika i uživati u pogledu sa njega. Dosta mladih se na tom mestu okuplja i čeka zalazak sunca. Od “Harpe” do svetionika ima nekih sat vremena hoda.

Dok šetate pored okeana ne možete da zaobiđete metalni brod “Solfar” ili “The Sun Voyager”, koji predstavlja brod snova.

Takođe veoma bitna stvar, nemojte otići sa Islanda, a da niste probali njihov sladoled. Jedan je od najlepših sladoleda koje smo ikada probali, a verujte probali smo ih dosta.

Rečima se ne može opisati osećaj koji smo imali dok smo obilazili Island. Tamo imate utisak kao da ste na drugoj planeti koja je stvorena za vas. Ako imate prilike i mogućnosti, neka vam Island bude jedna od destinacija koju ćete posetiti. Vulkanske plaže sa crnim peskom, gejzeri i mistični vodopadi su samo neki od razloga zbog kojih smo mi  zaljubljeni u ovu zemlju.

Pogledajte naše tekstove gde smo pisali o „Zlatnom krugu“ i južnoj obali Islanda.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture na Islandu ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒