Zlatni Krug – Island

Zlatni Krug (Golden Circle“) je čuvena putanja koja obuhvata najlepše prirode Islanda. Tu spadaju Thingvellir, Strokkur i Gullfoss. Lako se može doći do njih zbog toga što je put dobar, a o prizoru koji možete usput da vidite da ne pričamo. Poželeli smo da pravimo pauze na svakih pet minuta samo da bi uživali u veličanstvenom pogledu i napravili par nestvarnih fotografija. Nije prevelika gužva tako da to i nije nemoguće.
islandTingvelir(“Thingvellir”) je nacionalni park na čijem mestu se nalazio najstariji parlament na svetu, a tu se i nalazi najveće prirodno jezero na Islandu Thingvallavatn”. Ovaj park je poseban i zbog toga što se tu nalazi mesto gde se spajaju evropska i severnoamerička tektonska ploča. To mesto se zove “Silfra” i tu ljudi dolaze kako bi ronili i u isto vreme dotakli severnoameričku i euroazijsku tektonsku ploču. Trenjem jedne o drugu, tektonske ploče se svake godine udaljavaju po jedan centimetar. Kada čujete tako nešto nekako deluje strašno zar ne?

islandNakon toga krećemo ka Strokur (“Strokkur”) gejziru, koji se nalazi na nekih sat vremena udaljenosti od Tingvelira. Primetićete odmah kada se nalazite blizu područja gde se nalaze gejzeri. Svuda se nalaze oblaci sumporne pare, a kada iskoračite iz kola miris sumpora se odmah oseti. Prvi veći gejzir koji smo ugledali je “Strokkur” koji se aktivira na svakih 5-10 minuta i koji može baciti mlaz i do 20 m. Mi smo čekali da se aktivira više puta, jer nismo mogli da verujemo svojim očima čemu mi to upravo prisustvujemo. Malo dalje od njega se nalazi najveći gejzir koji se i zove “Geysir”. Po njemu su i ostali gejziri dobili ime. Za razliku od ostalih on je nepredvidljiv pošto su ga turisti zapušili kamenčićima. Kada se aktivira, može bacati mlaz vode i do 70 m uvis. Pored njega se nalazi i dosta manjih gejzira što čini da celokupan prizor zadivljujuć.

island
Zlatni Krug se završava sa vodopadom Gulfos (“Gullfoss”). To je jedan od najvećih i najlepših vodopada na Islandu. Nekoliko minuta, nakon što smo došli, bili smo mokri, jer je voda prštala sa svih strana. Bilo nam je hladno, ali je sve to vredelo zbog takvog pogleda . Zato je naš savet, ponesite kabanicu ili rezervnu jaknu, jer će vam sigurno trebati za bilo koji vodopad koji odete da vidite.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju „Golden Circle“ ture bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒