Južna obala Islanda

Južna obala Islanda je najlepši deo Islanda. Tu spadaju vodopadi „Seljalandsfoss“ i „Skogafoss“, prelepa „Reynisfjara“ plaža i selo „Vik“.
Kada odete na Island morate biti pripremljeni na to da će vam se vreme menjati na svakih 5 do 10 minuta i to nije preterivanje.

islandKada smo krenuli na južnu obalu vejao je sneg, a ubrzo nakon toga je počeo i grad da pada. Odlučili smo da poslušamo savet lokalaca, a to je “Ukoliko vam se ne dopada trenutno vreme na Islandu sačekajte 5 minuta”. Tako je i bilo. Malo smo sačekali, a zatim smo se uputili ka prvom vodopadu na našoj listi. U pitanju je vodopad „Seljalandsfoss“. Ispred njega imate parking koji se plaća samo karticom. Vodopad je nestvaran, a najbolje od svega je to što možete da odete iza slapa i da hodate po neverovatnim stenama. Slike ispadaju fenomenalno, a osećaj je neverovatan.

Malo dalje od njega se nalazi još jedan fantastičan vodopad, koji se čak spominje i u seriji “Vikinzi”. U pitanju je „Skogafoss“ koji je visok 62 m.
Čuvena bazaltna plaža „Reynisfjara“, jedna je od najčudnijih stvari koje smo ikada videli. Ona je specifična zbog crnog peska i stena od bazalta koje se zovu „Halsanef“. Prema legendi ovde su nekada živeli trolovi koji su pokušali svoje čamce da odvuku u more, ali ih je uhvatilo sunce i pretvorilo u kamen.island

Vreme je počelo da se pogoršava pa smo ubrzo otišli do sela „Vik“. Tamo nismo mogli da šetamo zbog pljuska, ali to što smo videli, zaista nam se dopalo. Malo, ali slatko mesto. Blizu sela Vik se nalazi vulkan „Katla“, koji je opasan i građani se plaše da uskoro može opet da se aktivira. Jedino mesto na koje bi mogli da odu, a da ih na zahvati lava, je brdo na kome se nalazi crkva. Zbog toga građani povremeno imaju vežbe, gde na znakove erupcije beže na to brdo.

Plava laguna predstavlja mir za oči, telo i dušu. Ona se nalazi u gradiću „Grindavik“, koji se nalazi 45 minuta od Rejkavika. Plava laguna je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija na Islandu. Cene su malo više, ali verujte nam da vredi svake pare. Cene karata variraju. Mi smo rezervisali termin u 18 h, jer je cena bila za 20 evra jeftinija, a s obzirom da je noć padala tek oko 23 h, nama to nije predstavljalo nikakav problem. Plava laguna radi do 22h. Postoji dva tipa karti: „Comfort“ i „Premium“. Na vama je da izaberete koji tip želite.island
Ova geotermalna banja nudi iskustvo da se kupate u bazenima sa vodom čija temperatura iznosi i 39 stepeni celzijusa, dok spoljašnja temperatura može iznositi i 1 stepen. Dno tih bazena je prekriveno lavom, dok je voda puna plavo-zelenih algi, sumpora i drugih minerala. Ukoliko želite da idete preko organizovane ture do Plave lagune, na ovom linku možete pogledati opcije.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju ture po južnom delu Islanda bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒