Četiri dana u Dubaiju

Dobro došli na blog post o tome šta sve možete da posetite za četiri dana u Dubaiju.

Nismo verovali da ćemo ga posetiti u bliskoj budućnosti ali kockice su se nekako poklopile i Ujedinjeni Arapski Emirati su postali 35 država koju smo posetili.

dubai

Odmah da skrenemo pažnju da viza za građane Srbije nije potrebna za boravak do 90 dana.

Ujedinjeni Arapski Emirati inače predstavljaju federaciju sedam emirata, među kojima su najpoznatiji Abu Dabi i Dubai. Mi smo ovoga puta posetili samo Dubai ali možda se i Abu Dabi uskoro nađe na našem putu.

Dubai je jedan od najpoznatijih gradova na svetu, a kako i ne bi bio kada je to grad koji je sagrađen u sred pustinje. Iako deluje neverovatno iz sadašnje perspektive ali Dubai je nekada bio ribarsko selo i veoma važna luka, koja je privlačila trgovce iz celog sveta.

Ono što nam je posebno zanimljivo, u Dubaiju se nalazi samo 4% od celokupne nafte koja se nalazi u Emiratima. Ovo je prosto grad gde je sve moguće. Čak i ljudi koji su ga posećivali više puta stalno komentarišu, kako svaki put kada se vrate u Dubaiji on je drugačiji. Iskreno mi zaista verujemo da je to istina, pošto smo videli koliko on napreduje. Na svakom koraku se može videti kako se grade nove zgrade i neboderi. Zaista neverovatno. 

dubai

Let

Do Dubaija može da se dođe direktnim avio letom iz Beograda, preko avio kompanije „Fly Dubai“. Međutim, postoji i jeftinija opcija, a to je da se leti „Wizz Air-om“ do Abu Dabija, a zatim da se autobusom nekih sat i po vremena vozite do Dubaija. Takođe, postoji opcija i da iz Budimpešte kupite kartu za Dubai preko „Wizz air-a“.

Posebno obratite pažnju na to da u Dubaiju postoji 3 aerodroma. „Fly Dubai“ sleće na aerodrom „DXB“, dok „Wizz air“ sleće na „DWC“.

Ukoliko sletite na aerodrom „DXB“ do grada možete da stignete metroom, a ukoliko sletite na aerodrom „DWC“ možete teksijem ili autobusom. 

✈️ Potražite najbolje letove za Dubai

 

Prevoz

Prevoz u Dubaiju je zaista jako lepo organizovan. Mi smo najviše koristili metro ali ni taxi im nije skup. 

Što se tiče metroa možete da kupite pojedinačne karte ali ukoliko ostajete više dana bilo bi preporučljivo da kupite NOL karticu. Ona košta oko 25AED (oko 6 evra) i na njoj dobijate 19AED kredita. Postoje Silver i Gold kartica, a mi smo koristili Silver. Karticu kasnije možete da dopunjujete koliko vama odgovara. Cena vožnje zavisi od broja stanica, odnosno koliko zona obuhvata vaša vožnja (od 1-3 evra).

Super stvar je što sa njom možete da plaćate i druga javna prevozna sredstva.

Takođe, veoma je bitno da karticu i na ulazu i na izlazu iz autobusa ili metroa otkucate, jer u suprotnom plaćate kaznu od 200AED (oko 50 evra). Isto tako, u metrou postoje odvojeni vagoni za žene, tako da je veoma bitno da muškarac slučajno ne uđe u nju jer mu sledi novčana kazna. 

Metro je zaista izuzetno čist ali razlog je taj što u njemu nije dozvoljeno da se jede, pije ili žvaće žvaka. 

Inače, metro stanice su izgrađene u obliku školjke, koje predstavljaju simbol njihove prošlosti i onoga čime su se ranije bavili pre pronalaska nafte, a to je lov na bisere i školjke.

metro dubai

Što se tiče taksija, ni on nije previše skup. Za vožnju od 15 minuta, naplatili su nam oko 10 evra.

Taksi se može naći kod svih bitnih turističkih atrakcija. Međutim, najbolje je skinuti aplikaciju „careem“, preko koje pored taksija možete naručivati i hranu.  

Novac

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima valuta je dirham (AED) i menjačnica ima na svakoj bitnoj lokaciji. Ukoliko slučajno ne uspete da nađete menjačnicu, uglavnom sve može da se plaća karticom, pa čak i taksi.

Smeštaj

Jedna od velikih odluka kada je u pitanju Dubai jeste i naći smeštaj. Mi smo se olučili za „Atana hotel“, koji je u tom momentu bio pristupačan, a lokacija mu je super. 

atana hotel

Svakako smeštaj u Dubaiju je skup ali zato imate i dosta hotela u ponudi. Kako smo mi izabrali period kada se u Dubaiju održava „EXPO“, samim tim su bile i jače cene smeštaja. 

Najbolji smeštaj po nama je onaj koji se nalazi u blizini Dubai Marine ili koji ima metro u okolini.

Ukoliko želite jeftinije da prođete, možete da pogledate hotele u delovima grada koji se zovu „Bur Dubai“ ili „Deira“.

🛏️ Smeštaje u Dubaiju možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

„Burj Al Arab“ i „Jumeirah Medinat

Jedna od prvih asocijacija na Dubaiji nam je „Burj Al Arab“ što u prevodu znači „Toranj Arapa“. Ovo je jedan od najluksuznijih hotela na svetu i ima 7 zvezdica

Plaža sa pogledom na ovaj hotel je rezervisana za goste hotela „Jumeirah Mina A’Salam“ i za goste restorana „Shimmers“.

Ukoliko želite da idete u poznate restorane i barove, uglavnom je za njih potrebna rezervacija. Konkretno za ovaj restoran potrebna je rezervacija od nekoliko dana unapred i postoji određena suma koju morate da potrošite (oko 60 evra).

burj al arab

Mi ovoga puta nismo išli na plažu ali smo našli super lokaciju za fotografisanje ovog hotela. Radi se o kafiću „Costa coffee“ koji se nalazi u „Jumeirah Medini“. Ova medina je poznata i kao „Mala arapska Venecija“ zbog kanala koji se tamo nalaze. 

mala arapska venecija

U ovom kompleksu se nalazi prelepi zatvoreni bazar, sa velikom brojem zanimljivih prodavnica ali i kafića. Ceo taj deo podseća na tradicionalne arapske gradove. Ukoliko planirate da dodjete ovde taxijem recite vozaču da vas ostavi kod ulaza u „Souk Medinat Jemeirah“

„Burj Khalifa“ i „Atmosphere restoran“

Već prilikom sletanja aviona uspeli smo da vidimo najvišu zgradu na svetu. Kada smo je videli izbliza, nije nam ostavila toliko veliki utisak kao kada smo je videli sa udaljenosti. Verovatno je razlog taj, što smo tek tako uspeli da vidimo koliko je ona viša od ostalih zgrada. Prosto neverovatno. Toliko zanimljivih informacija i priča ima oko „Burj Khalife“, da nas je možda i zbog toga ona toliko oduševila.

Da li možete da verujete da je ona visoka kao dva „Empire State Buildinga“, a tri puta viša od Ajfelove kule? Njena ukupna visina je 828 m, a na njenoj izgradnji je učestvovalo preko 12.000 ljudi

Takođe, njen prvobitan naziv je bio „Burj Dubai“ ali pošto Dubai nije imao dovoljno novca da je završi, on se obratio Abu Dabiju za pomoć. Abu Dabi je prihvatio da je završi ali je tražio da se ime promeni u „Burj Khalifa“ po šeiku Abu Dabiju.

burj khalifa

Ukoliko želite da se popnete na vidikovce koji se nalaze na 124. i 125. spratu i uživate u divnom pogledu na Dubai, potrebno je kupiti ulaznicu čija cena varira od 35 do 40€. Možete je kupiti na licu mesta ili online (ulaz je iz „Dubai Mall-a“). 

Da ludilo bude još veće do 125-og sprata se stiže liftom za jedan minut.  Ovo je zaista pravi simbol grada.

Do tog nesvakidašnjeg pogleda mi smo došli tako što smo posetili restoran „Atmosphere“ koji se nalazi u Burdž Kalifi i to na 122 spratu.

atmosphere restoran

Za sve ranoranioce super stvar je takozvani „Morning coffee in the clouds“ meni, čija ponuda traje od 7-9 sati ujutru. Minimum koji morate potrošiti po osobi je 100 AED (oko 25€), što je više isplatljivo nego da odete do vidikovca, a plus uživate u kafici i tišini (ukoliko bukirate što ranije). Rezervacija je obavezna i lako se obavlja preko interneta. 

Ja sam tada prvi put probala kafu sa zlatom, prosto sam morala kada sam već u Dubaiju, dok me je Ivan samo posmatrao kao da nisam normalna. Bila je to najskuplja kafa u mom životu ali vredelo je svake pare.

kafa sa zlatom

Inače, ova građevina neće još dugo biti najviša na svetu. U delu grada koji se zove „Dubai Creek“, gradi se nova, još viša zgrada „Dubai Creek Tower“. Mi prosto ne možemo da ni da zamislimo njenu visinu.

„Dubai Mall“ i fontana

Za ljude koji vole kupovinu i tržne centre, u Dubaiju vam se nalazi jedan od najvećih tržnih centara u svetu, „Dubai Mall“. Mi nismo znali sa koje strane smo ušlli, a sa koje strane smo izašli. Za ovo mesto potrebno je sigurno nekoliko dana kako bi se celo obišlo. Ovde pored brojnih radnji i restorana, možete videti skijalište, vodopad, pa čak i veliki akvarijum!

dubai mall

Ono što nam je posebno bilo zanimljivo jeste informacija da se u ovom tržnom centru odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj Kuli, Diznilendu i Nijagarinim vodopadima zajedno.

Kada ste u blizini ne zaboravite da svratite i do Dubai fontane. Ljudi, ova fontana je nešto najmagičnije što smo mi videli. Svako veče od 18-23h, na svakih pola sata, možete uživati u muzici i neverovatnom programu. Kada je krenula muzika i kada je fontana počela da „igra“ verujte da smo ostali bez teksta. Fontana je duga 275 m, a izbacuje mlaz vode do 73 m visine.

dubai fontana

Potrebno je samo da nađete dobru lokaciju za posmatranje i dođite minumum pola sata ranije kako bi bili sigurni da ćete imati dobar pogled. 

Dubai Marina

Dubai Marina je upravo ono što smo i očekivali od Dubaija. Visoke zgrade, zgrade i zgrade. Iako smo mislili da nam se ovaj deo grada neće nešto posebno dopasti, moramo biti iskreni da i on ima svoj neki šmek. Nismo još bili u „New York-u“ ali verujemo da malo podseća na ovaj deo.

dubai marina

Jedan od razloga zbog čega nam se marina dopala jeste to što je pogodna za šetnje.

„Marina Walk“ je šetalište koje je dugo 7 km, a okruženo je brojnim kafićima, restoranima i vodom.

Inače, ovaj deo grada se često naziva „najviši blok na svetu“ jer broji preko 200 kula sa pogledom na more.

Iako je marina preko dana super, nama je bio poseban doživljaj kada smo tuda šetali uveče jer se tada upale sva svetla na zgradama, a bele jahte nekako postanu još belje i muzika se čuje sa svih strana.

dubai marina

Ovde, takođe imate i tržni centar „Dubai Marina Mall“ koji se nama više dopao od „Dubai Mall-a“ samo zato što je manji. 

„Miracle Garden“

Definitivno najfotogeničnije mesto u Dubaiju je „Miracle Garden“, najveći vrt prirodnog cveća na svetu. Samo kada smo zakoračili u ovu bajku, miris nas je totalno raspametio. Prosto je neverovatno da se ovaj vrt nalazi u pustinji i to na površini od 72.000 kvadratnih metara. Takođe, zanimljiva informacija je da on sadrži preko 45 MILIONA cvetova!

miracle garden

Cveće se ovde održava ponovnom upotrebom voda, metodom „kap po kap“, čime se sprečava veliki gubitak vode.

Svake sezone dizajn vrta se menja, pa je zbog toga zatvoren u periodu od juna do septembra.

Nas su ovoga puta sačekali najdivniji Štrumfovi. Bukvalno kao da smo zakoračili u crtani film.

miracle garden

Cena ulaznice je 55 AED(oko 14€), a do vrta možete doći taksijem ili autobusom broj 105.

Stari deo Dubaija 

Ako smo se negde osećali kao da smo zalutali u crtani film o Aladinu i čarobnoj lampi, to bi definitivno bio stari deo Dubaija. Čal malo podseća na Egipat. Svetlucavi i moderni Dubai možda nije za nas ali nam se zato stari deo grada izuzetno dopao. Do njega smo došli metroom, a sišli smo na stanici „Sharaf“ u delu grada koji se naziva „Al Fahidi“.

stari deo dubaija

Prva lokacija nam je bio jedan od najslađih restorana u Dubaiju. U pitanju je „Arabian Tea House“, tradicionalni restoran gde su i ambijent i hrana za svaku preporuku. Bukvalno nismo želeli da odemo iz restorana.

stari deo dubaija

Kasnije smo se uputili ka delu grada koji se naziva „Al Seef“. Ovo je novoizgrađen deo u starom arapskom stilu i tu se mogu pronaći prodavnice suvenira, tekstila, začina ali i veoma interesantni kafići. Upravo tu se nalazi i najfotogeničniji „Starbucks“, gde možete napraviti pauzicu od šopinga. 

stari deo dubaija

Ukoliko imate vremena možete preći do Deire i to vožnjom abrom (brodić) i tako otići do Zlatnog Suka. Mi nismo stigli ali verujemo da je pravi doživljaj videti toliko zlata na jednom mestu. 

U ovom delu grada takođe možete posetiti i „Dubai Muzej“ koji se nalazi u tvrđavi „Al Fahidi“. Tu možete saznati više informacija o samoj istoriji Dubaija.

„Sky view observatory“

Jedno od najinteresantnijih mesta u Dubaiju koje je skoro otvoreno je „Sky view observatory“.

Ovo mesto nam je omogućilo jednu potpuno drugačiju avanturu. Ovde imate mogućnost da se šetate dugim staklenim podom, da se spuštate niz stakleni tobogan ali i da šetate po spoljašnjim zidovima zgrade. Šetnju po ivicama nismo probali, a i to „zadovoljstvo“ dodatno košta oko 175€.

sky view

Mi smo regularne karte kupili preko sajta „Getyourguide“ za 15€, dok je na njihovom zvaničnom sajtu cena oko 20€ ( jedno spuštanje niz tobogan je uračunato u cenu). 

„Sky view observatory“ ima radno vreme od 10h tako da smo se mi tamo pojavili već oko pola 11 i nije bilo uopšte gužve.

sky view

Ovo je svakako bilo jedno zanimljivo iskustvo koje definitivno zvuči strašnije nego što stvarno jeste. 

„Expo“

Kada nas neko pita šta nam se najviše dopalo u Dubaiju, mi odmah kažemo EXPO!

expo

Expo smo doživeli kao Diznilend. Naš plan je bio da tamo ostanemo samo par sati, pa posle da se uputimo ka plaži. Ljudi, mi smo na kraju na Expu bili skoro 12 sati i nije nam bilo dosta. Obišli smo 17 paviljona, videli smo koliko su neke zemlje lepe i autentične, a skupili smo i pečate u naš „expo pasoš“, koji je postao najvredniji suvenir sa ovog putovanja. 

Expo pasoš je kopija pasoša gde možete da tražite da vam se lupaju pečati nakon svake posećene zemlje na Expu.

Što je najsmešnije i Ivan i ja smo imali neke svoje favorite gde bi želeli uskoro da putujemo, međutim posle ove izložbe totalno smo prodrmani, jer tek sada bi svuda išli.

expo

Svetska izložba EXPO je najveća i najpoznatija izložba ovog tipa na svetu. Na njoj su predstavljene 192 zemlje od kojih svaka ima svoj paviljon.

Paviljoni su organizovani tako da svaka zemlja ima prilike da nam prikaže šta ona ima da ponudi. Ova izložba traje do kraja marta 2022. godine, tako da ukoliko planirate da posetite Dubai u ovom periodu, topla preporuka je da jedan dan posvetite ovoj izložbi.

expo

Expo se održava svakih 5 godina od 1851. godine, a sada je prvi put održana na području Bliskog istoka. Sledeći se održava u Osaki, Japanu 2025.godine.

Do Expa možete da dođete crvenom metro linijom i karta košta 50 AED (oko 14€). Za decu do 17 godina i za starije od 60 godina ulaznica je besplatna.

Radi bolje orijentacije tamo najbolje je da skinete Expo aplikaciju za telefon.Takođe, unapred isplanirajte koje paviljone želite da posetite, jer su na nekim mestima veliki redovi, pa se može desiti da čekate i po sat vremena. „SMART QUEUE“ na aplikaciji vam omogućava brži ulazak na željeni paviljon.

expo

Nadamo se da vam se dopao naš kratak vodič o Dubaiju. Četiri dana u Dubaiju svakako nije dovoljno ali smo se mi potrudili da ih iskoristimo maksimalno. 

Ovo je definitivno drugačiji i poseban grad. Može da vam se dopadne ali može i da ne bude po vašoj „meri“. Nama je svakako drago da smo ga posetili jer smo po prvi put videli i doživeli neke stvari koje nisu svakidašnje. 

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Dubaija ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje!

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒