Oman – Bitne informacije za putovanje

Oman se u poslednje dve godine našao na listi naših željenih destinacija. Kada se konačno ukazala prilika našoj sreći nije bilo kraja. U Omanu smo konstantno imali potrebu da govorimo “Woow”. Svaki kutak koji smo obišli nas je oduševio. Na ovom putovanju smo bili 6 nezaboravnih dana. Istražili smo neke neverovatne predele, a u ovom tekstu ćemo vam napisati najosnovnije informacije koje treba da znate ukoliko uskoro putujete u Oman.

oman

Viza za Oman

Viza državljanima Srbije nije potrebna za boravak do 14 dana. Na ovom sajtu možete aplicirati za vizu ukoliko ostajete više dana, a takođete možete i proveriti da li vam je potrebna viza ukoliko dolazite iz neke druge države.

Kako doći do Omana

Do Omana iz Srbije je najlakše doći preko Ujedinjenih Arapskih Emirata.

✈️ Potražite najbolje letove za Oman

 

Novac

U Omanu valuta je omanski rial (OMR), koji je treća najjača valuta na svetu.

oman

Najbolje je novac promeniti u Muskatu i uvek nosite pasoš sa sobom jer će vam ga tražiti na uvid. Izbegavajte menjanje novca na aerodromu jer kurs nije nije baš najpovoljniji. U momentu kada smo mi bili nije bilo velike razlike da li menjate dolare ili evre. 

SIM kartica

U Omanu smo odmah na aerodromu kupili SIM karticu preko provajdera “Omantel”. Za 7 dana korišćenja 8GB platili smo 6 OMR.

oman

Smeštaj u Omanu

Mi smo u toku našeg putovanja bili smešteni u Muskatu i jednu noć smo proveli u kampu u pustinji. Naša preporuka je da vam Muskat bude baza odakle ćete moći da obiđete dosta veoma zanimljivih lokacija. Naš smeštaj u Muskatu se zove “Ramada Encore Muscat”.

🛏️ Smeštaje u Muskatu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

Iznajmljivanje automobila u Omanu

Ukoliko želite da obiđete više lokacija u Omanu najbolja opcija vam je da iznajmite automobil

Putevi u ovoj zemlji su fantastični, a gorivo je jeftino. Čak i ukoliko ostajete samo u Muskatu videćete da ništa ne može peške da se obiđe. Sve velike znamenitosti su udaljene 10 minuta vožnje kolima. Kada budete odlazili na pumpe da sipate gorivo, nema potreba da izlazite iz automobila. Pored svake pumpe stoji dečko koji će vam sipati gorivo i naplatiti. Bez obzira da li plaćate gotovinom ili karticom.

oman

Takođe, poštujte ograničenja brzine, kamera ima dosta, a naročito u Muskatu. Ako pogrešite lako se možete okrenuti uz pomoć navigacije. Omanci voze dobro i nismo imali većih problema sa vožnjom. Pazite na ležeće policajce pošto su veliki i nema uvek znaka da ih ima na putu.

Ukoliko planirate da obilazite pustinju ili planine u Omanu preporuka je da iznajmite automobil 4×4.

Međunarodna vozačka dozvola za Oman je potrebna.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Omanu, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Oko parkinga nema potrebe da brinete ima ga svuda. Ukoliko ste u Muskatu samo vodite računa jer se na nekim mestima parking naplaćuje i to preko sms poruke. Uglavnom su takva mesta obeležena sa velikom tablom. Međutim, besplatan parking možete naći skoro uvek.

Kako se oblačiti u Omanu

Kako je Oman muslimanska zemlja treba voditi računa kako se oblačite. Ovde se radi o poštovanju njihove kulture i religije, a ne o nekom striktnom pravilu. Radi poštovanja uvek treba  pokrivati dekolte i ramena, dok šorceve i kratke suknje treba izbegavati.

oman

Na verskim lokalitetima od vas će se tražiti, ukoliko ste žena, da imate maramu preko glave i da imate duge suknje ili pantalone. Ukoliko ste muškarac na takvim mestima treba izbegavati šorceve.

Hrana u Omanu

Omanska kuhinja je mešavina arapske, iranske, indijske i afričke kuhinje. 

Neka od jela koje možete probati su:

“Majboos” pirinač sa šafranom i začinjenim mesom.

“Shuwa” je jelo od jagnjetine, koze ili kamile marinirano u začinima, umotano u listove banane i kuvano u pećnici dan ili dva. Ovo jelo se služi sa pirinčem i sosom od paradajza.

“Mashuai” je tradicionalni omanski riblji specijalitet koji se pravi pečenjem cele ribe na ražnju koja je natrljana uljem i začinima.

“Kabouli” je takođe jelo od pirinča kuvano sa piletinom ili jagnjetinom.

Voda u Omanu nije za piće.

Najbolje vreme za posetu

Najbolje vreme da se poseti Oman jeste u periodu od oktobra do marta. Temperature se kreću od 20-30 stepeni. Dok leti temperature mogu da budu i preko 50 stepeni. Kratke kiše se najčešće u januaru i februaru.

oman

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći oko planiranja putovanja u Oman. U narednom tekstu ćemo pisati o lokacijama koje možete posetiti za 5 dana.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Omanu ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja. 🙂

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒