Varšava – Grad Feniks

Varšavu nazivaju “grad Feniks” ili “mini Berlin” i to sa razlogom. Ona je za vreme Drugog svetskog rata bila potpuno uništena, a većina stanovništva ubijena, da se na kraju nije znalo da li vredi uopšte da se obnavlja. Danas je ovaj grad pun samopouzdanja i zrači kreativnošću zbog koje je porede sa Berlinom.

varsava

Put do Varšave

Do Varšave smo se odlučili da dođemo preko Berlina. Stiže se brzo i bez prevelikog maltretiranja. Kada smo sleteli na aerodrom “Chopin”, uputili smo se ka info pultu gde smo kupili karte za autobus. Za početak savetujemo da nešto novca promenite na aerodromu, a da kasnije menjate u gradu posto je kurs znatno povoljniji. Poljska, iako pripada Evropskoj uniji, ne koristi evro kao valutu, već poljski zlot.

Do centra grada sa aerodroma je najlakše doći autobusom broj 175. Autobusi su tačni, i pored svake stanice se nalazi tabla sa ispisanom satnicom njihovog dolaska.

✈️ Potražite najbolje letove za Varšavu

 

 

Smeštaj

Hotel koji smo mi izabrali je „Campanile Warszawa“, a nalazi se blizu Palate kulture i nauke.

🛏️ Smeštaje u Varšavi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti

Palata kulture i nauke je ironično nazvana “Staljinov poklon poljskom narodu”. Ovakve zgrade smo već imali prilike da vidimo u Moskvi, tzv. “Sedam sestara”. Zbog čega ovu zgradu u Varšavi nazivaju i “Osmom sestrom”. Naravno, ova građevina nije baš omiljena Poljacima jer ih podseća na vreme kada su bili pod ruskom dominacijom. U sklopu ove zgrade se nalaze bioskop, pozorište, dva muzeja, olimpijski bazen, konferencijske sale i poslovni prostori. Na trideseti sprat se može popeti i uživati u pogledu na grad. Cena karte je 20 zlota (oko 5 evra), dok studenti i deca plaćaju 15 zlota (oko 4 evra). Super je što se na osnovu ove zgrade možete orijentisati po gradu jer je visoka 238 metara i može se videti iz skoro svakog dela grada.

varsava

Ono što nismo mogli a da ne primetimo, je to da Varšava ima veliki broj modernih i visokih nebodera. Takvu Varšavu nismo očekivali i zato smo bili baš iznenađeni. Međutim, nas kao i većinu putnika, najviše su zanimale starije građevine. Zato smo se uputili ka Starom gradu.

Na putu do Starog grada prošli smo kroz poprilično dugu ulicu “Krakowskie Przedmieście”. Ona spada u najpopularnije ulice gde se nalaze brojne istorijske znamenitosti i crkve. Tu se nalazi spomenik Nikoli Koperniku, ispred Poljske akademije nauka. Oko spomenika se nalazi Kopernikov sistem koji se zasniva na tvrdnjama da se zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca. Definitivno jedan od najinteresantnijih spomenika koje smo videli.

varsava

U ovoj ulici se nalazi i crkva Svetog krsta, koja je posebna po tome što se u njoj čuva Šopenovo srce. Iako je sahranjen u Parizu, srce mu je preneto u ovu crkvu na osnovu njegovog testamenta. Takođe, usput se mogu primetiti i Varšavski univerzitet, Hotel Europejski kao i predsednička palata.

Stari grad u Varšavi je jedan od najslikovitijih u Evropi. Zanimljivo je da je on nakon potpunog uništenja za vreme Drugog svetskog rata, obnovljen na osnovu slika Bernarda Boleta iz 18. veka. Zbog toga je grad ušao na UNESCO – vu listu, kao neverovatan primer potpune rekonstrukcije.

Najupečatljivija zgrada u Starom gradu je Kraljevski zamak (“Zamek Krolewski”). Barokni dvorac poljskih kraljeva je tokom istorije često menjao svoj izgled. On je bio uništavan, spaljivan i pljačkan od strane Šveđana, Rusa i Nemaca. Sada se može ući u renoviran dvorac, u kome se nalaze Rembrantove slike, kao i violina koju je napravio Antonio Stradivari. Cena ulaznice je 30 zlota (oko 7 evra).

varsava

Pored Kraljevskog zamka građevina koja takođe oduševljava svojim izgledom je crkva Sv. Jovana Krstitelja, koja se smatra najstarijom crkvom u Varšavi.

Dok smo lutali uskim kaldrmisanim ulicama i divili se živopisnim fasadama, došli smo do još jednog prelepog trga “Rynek Starego Miasta” (Pijačni trg). Ovaj trg karakterišu šarenolike zgrade, veliki broj restorana koji služe tradicionalnu hranu, ali i statua Varšavske sirene. Pošto mi volimo da slušamo legende, zanimala nas je priča o Sirenki, kako je Poljaci zovu. Prema legendi dve sirene su doplivale sa Baltičkog mora. Jedna se uputila ka Kopenhagenu, dok je druga rekom Vislom doplivala do Varšave. Ona se umrsila u ribarsku mrežu, gde ju je primetio ribar i pomogao joj da se iz nje izvuče. U znak zahvalnosti ona mu je obećala da će njega i njegov grad štititi.

varsava

Pošto smo se dosta zadržali na trgu i razgledali suvenire, kojih je bilo u izobilju, rešili smo da krenemo ka Barbakan kuli iz 16 veka. Barbakan je utvrđenje koje se nalazilo pred ulazom u tvrđavu, i čiji je zadatak bio da štiti ulaz u grad.

U blizini kule smo uočili i spomenik malog dečaka sa šlemom i puškom u ruci. Spomenik se zove “Mali ustanak” i posvećen je deci vojnika koji su poginuli za vreme Varšavskog ustanka 1944. Godine.

varsava

Kada se prođe Barbakan kula, izlazi se iz Starog grada i ulazi u novi deo grada (“Nowe Miasto”). U blizini katedrale poljske vojske nalazi se spomenik varšavskom ustanku, koji se sastoji iz dva dela. Prvi deo predstavlja vojnike kako se bore i istrčavaju iz zgrade koja se urušava, a drugi deo ustanike kako ulaze u kanalizacioni tunel koji je korišćen za evakuaciju.

Drugi dan smo posvetili parku Lazienki. Ovaj park je najveći i najlepši u Varšavi. Poznat je po letnjoj rezidenciji kralja Stanislava. Palata na vodi izgleda veoma romantično, okružena drvećem, cvećem i jezerom po kome plovi mali čamci. Kralj Stanislav je ovu palatu pretvorio u muzej u kome se između ostalih nalaze i Rembrantove i Rubensove slike. Cena ulaznice je 25 zlota (oko 6 evra). U blizini smo primetili i amfiteatar koji je inspirisan grčkom arhitekturom. Tu se često odigravaju predstave i priredbe.

Takođe, ovaj park je poznat i po velikom Šopenovom spomeniku. Nalazi se na jako lepom mestu, okružen drvećem, a ispred njega se nalaze klupe gde bilo ko može da sedne i uživa u pogledu. Preko leta ovde se često organizuju Šopenovi koncerti. Možemo samo da pretpostavimo koliko je to lepo i umirujuće.

varsava

Od muzeja mi bi izdvojili Šopenov muzej. U njemu se mogu videti pored ličnih predmeta velikog kompozitora, i njegovi instrumenti, kao i portreti. On spada u najmodernije muzeje u Evropi. Sredom je ulaz besplatan.

Interesantna je i Kuća Marije Kiri, dvostruke dobitnice Nobelove nagrade za fiziku i hemiju. Cena karte je 11 zlota (oko 2.5 evra).

Kopernikov naučni centar je takođe vredan posete. Unutra možete da vršite sopstvene eksperimente. Sastoji se iz šest zona sa preko 400 izložbi, od kojih svaka ima posebnu tematiku. Cene možete pogledati ovde.

varsava

Varšava je definitivno jedna od najšarmantnijih gradova koje smo imali prilike da posetimo. Ona se ističe među glavnim gradovima Evrope ne zbog svoje veličine, starosti ili lepote, nego zbog svoje neuništivosti. Varšava je kao feniks koji se uzdigao iz pepela rata.

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Varšave ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒