6 sati u Portu

Naš dolazak u Porto je bio sasvim slučajan. Dok smo bili u Lisabonu, dugo smo razmišljali da li se isplati doći u Porto na jedan dan. I naravno mi kakvi smo ludi, odlučili smo da je zaista velika šteta da ne iskoristimo tu priliku kad smo već u Portugalu.porto
Do Porta se iz Lisabona dolazi najbrže vozom, koji polazi sa stanice “Santa Apolonia” i staje na stanici u “Vila Nova de Gaia”. “Vila Nova de Gaia je grad koji se nalazi preko puta Porta, a spaja ih pet mostova. Povratna karta košta oko 50 evra, ali da bi došli do centra grada sa te stanice potrebno je uhvatiti voz koji ide do stanice „Sao Bento“. Sa istom kartom se može voziti do te stanice.
Ukoliko se spremate za avanturu po Portu, ne zaboravite da ponesete udobnu obuću, jer su ulice, kao i u Lisabonu, poprilčno strme.
Porto je drugi po veličini grad u Portugalu, koji se nalazi na ušću reke Douro u Atlantik.porto

Kada smo došli na stanicu „Sao Bento“ nismo mogli da verujemo koliko je originalna. Obično glavna železnička stanica nije turistička atrakcija, ali ova u Portu je izuzetak. Na zidovima se nalazi preko 20.000 pločica, azulejosa, koji datiraju još iz 1905. godine. Na tim pločicama se najčešće pojavljuju kao motivi neki bitni istorijski događaji Portugala.
Iskreno, ovo je jedna od retkih situacija kada se nismo baš pripremili za određeni grad. Tako da kada smo izlazili sa stanice, išli smo kuda nas noge vode. Znali smo da imamo samo 6 sati u ovom gradu koji nas je već oduševio.
Po izlasku iz zgrade železničke stanice skrenuli smo levo i naleteli na jednu zanimljivu crkvu “Igreja de Santo Antonio dos Congregados”. Ubrzo zatim dolazimo do “Avenida dos Aliados”, i zanimljivog trga “Praca de Liberdade”. Taj trg nas je podsetio na trgove koji mogu da se vide u Madridu. Tu se nalazi i čuveni “Porto City Hall”, gde se okupljaju strani zvaničnici kada dođu u posetu Portu.porto
Ovaj grad ima puno lepih parkova i sporednih uličica, koje vas vuku da uđete u njih i da ih fotografišete.
Šetajući, naleteli smo na divnu crkvu “Igreja de Santo Ildefonso”. Često ćete nailaziti na crkve sa plavo belim pločicama. Ima ih puno i sve su divne i posebne na svoj nacin. “Igreja Dos Carmelitas” i “Igreja do Carmo” su jedne od njih.

Jedna od najpoznatijih lokacija u Portu je crkva „Clerigos“. Ova barokna crkva sa uskom kulom, sa koje se pruža panoramski pogled na grad, je obavezna destinacija fotografima i putnicima zainteresovanim za arhitekturu.
Odatle smo krenuli da se spuštamo ka “Cais de Ribeira”. portoUsput smo videli i “Porto Cathedral”, koja je jedna od najstarijih građevina u Portu. Njena lokacija je super mesto za ponoramski pogled na grad. Sa svojim baroknim eksterijerom i zapanjujućom romaničkom fasadom, ova katedrala nas je oduševila.

“Cais de Ribeira” je jedno od najposećanijih i najpoznatijih mesta u Portu. Ima i zašto. Šarene zgrade, muzika, reka i ljudi koji su pozitivni i uživaju u suncu. Ovaj deo grada je zaštićen od strane UNESCO-a.
Ono sto je interesantno jeste da odatle možete čuvenim mostom Luis I” preći na drugu stranu obale gde se nalazi Gaia. Taj most se sastoji iz dva nivoa, a njegov arhitekta je “Teofil Sejrig”, učenik “Gustava Eiffel-a”. Kako pređete most, odmah se možete pripremiti na to da ćete videti jedan od najlepših vidikovaca ikada. Zaista da vam dah zastane.
U Portu se nalazi najlepša knjižara koju smo do sada videli, i u pitanju je  knjižara „Lello“. Ona pored toga što je jedna od najstarijih knjižara u Portu, je i knjižara koja je inspirisala autorku Hari Potera, J. K. Rouling, da kreira biblioteku u Hogvortsu.
porto
Ulazak u nju košta 4 evra, a ukoliko kupite neku knjigu cena karte vam se odbija od cene knjige. “Lello” knjižara je proglašena za treću najbolju knjižaru na svetu, a ujedno će vas oduševiti kako je bajkovito osmišljena. Skoro je renovirana tako da njen pun sjaj dolazi do izražaja.
Time se završava naše kratko razgledanje zanimljivog plavog grada u Portugalu. Ako volite interesantnu kulturu, odličnu arhitekturu, ukusnu hranu i osećaj za romantiku, onda ćete biti privučeni šarmom koji nudi Porto. Ono što je sigurno, da bi ste uživali u ovom gradu kako dolikuje, morate ostati više dana, jer to ovaj divan grad zaista zaslužuje.

Putujući ranac se odjavljuje 🙂

  • porto
Podeli :