Madeira

Jedna od dobrih stvari kada bukirate karte i rezervišete smeštaj za neku destinaciju samo dve nedelje unapred jeste to što ne morate previše da čekate na to putovanje.

Takav je slučaj sa nama i bajkovitom Madeirom. 

Madeira je ostrvo cveća i jedno od najlepših ostrva koje smo imali prilike da posetimo.

madeira

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da organizujete sebi ovo putovanje zato što zaista vredi. Svaki ćošak ovog ostrva je posebna priča. 

Ovde smo imali prilike da vidimo i doživimo nezamislive stvari. Znali smo da će nam biti lepo, ali ne ovoliko. U nekim momentima smo imali utisak da smo se vratili na Farska ostrva, a u drugim da se nalazimo na Havajima ili u nekoj prašumi Južne Amerike.

Kako doći do Madeire

Pošto Madeira pripada Portugalu i nalazi se u Atlantskom okeanu, najlakše je doći do nje avionom iz Lisabona, Budimpešte ili Beča.

Mi smo došli direktnim avio letom iz Budimpešte, a kao i uvek do aerodroma u Budimpešti kombi prevozom “Terra Travel” koji funkcioniše po principu od vrata do vrata.

✈️ Potražite najbolje letove za Madeiru

 

Aerodrom Kristijano Ronaldo

Zanimljivo je da je aerodrom na Madeiri dobio naziv “Aerodrom Kristijano Ronaldo” 2016. godine. Ono što je još zanmljivije jeste i to da da ovaj aerodrom spada u najopasnije aerodrome u Evropi!

aerodrom

Razlog je veoma kratka pista (oko 1600m) kao i vremenski uslovi, odnosno jaki vetrovi. Madeira nije ravno ostrvo, tako da su aerodrom napravili na vrlo malom komadu zemlje na periferiji Funšala. Tada su avioni sletali jako blizu stena što je bilo veoma opasno. Nakon 20 godina, pista je produžena za 1 km. Pista se nalazi na velikoj betonskoj ploči iznad mora i kada se krene sa aerodroma ka gradu vozite se odmah ispod nje. 

Kako doći od aerodroma do Funšala autobusom

Do Fušala sa aerodroma možete da dođete autobusom. U pitanju je Aerobus i trenutna cena karte u jednom smeru je 5 evra, dok je povratna 8 evra. Na ovom linku možete pogledati koji je raspored vožnji.

Iznajmljivanje automobila

Ukoliko se odlučite da posetite Madeiru naš najiskreniji savet je da iznajmite automobil. Međunarodna vozačka dozvola vam je potrebna.

Iako je ostrvo dosta malo, autobuski prevoz do malo daljih destinacija nije najbolji, odnosno nema ga. Možete da uzmete taksi da vas vozi, međutim to će vas sigurno dosta koštati.

Naša preporuka je da auto iznajmite preko agencije “Auto Canhas”.

Nalaze se kod aerodroma, automobili su im novi, imate puno osiguranje i izuzetno su ljubazni.

auto

Kada birate auto koji želite da vozite na Madeiri naš savet je da auto ne bude previše veliki, pošto su ulice Funšala dosta uzane, ali i putevi na Madeiri generalno. Takođe, uvek birajte auto koji ima malo jači motor, pošto su nekada putevi dosta strmi pa treba vozite dosta pažljivo.

Takođe, na portugalskom jeziku dizel i benzin se slično pišu i izgovaraju zbog toga vodite računa na pumpama šta uzimate. “Gasolina” je benzin, a “Gasoleo” je dizel.

Parking na Madeiri

Parking u Funšalu je veoma teško naći, ukoliko ga nemate u svom smeštaju. U samom centru grada parking je u zoni (plava linija) i jako se teško nalaze slobodna mesta. Besplatan je radnim danima od 20h do 8h, subotom od 14h, dok je nedeljom ceo dan. Mesta za parking van centra grada su uglavnom besplatna ali ih treba naći, naročito u sezoni. Takođe, ona se često nalaze na brdu, pa ukoliko ste smešteni u samom centru grada to vam neće odgovarati, jer treba doći do njih, a da ne ispustite dušu dok se penjete. Ukoliko ne možete da nađete parking na ulicama, postoji par zatvorenih garaža, u kojima uglavnom uvek ima mesta.

Smeštaj

Ukoliko prvi put posećujete Madeiru najbolje je da budete smešteni u glavnom gradu Funšalu. Mi smo bili smešteni u apartmanu “The Marketplace by Storytellers” i iskreno skoro toliko dobar smeštaj nismo imali.

🛏️ Smeštaje na Madeiri možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Plaćanje

Na Madeiri možete da plaćate gotovinom ili karticom. Međutim, budite pažljivi i ponesete dovoljno gotovine, jer na nekim mestima je dozvoljeno plaćanje samo portugalskim karticama.

Kada je najbolje vreme da se poseti Madeira

Dobra stvar kod Madeire je to što je ona fantastična destinacija tokom cele godine. Kod nje je večito proleće. Međutim, najbolje vreme za posetu Madeiri zavisi od toga koju vrstu odmora tražite. 

Ukoliko želite da se kupate, sunčate i odmarate, odnosno ukoliko tražite ne previše aktivan odmor, onda su jun, jul i avgust najbolji meseci za vas.

madeira

Ukoliko želite aktivniji odmor, da istražujete skrivene kutke ostrva i da osvajate hajking staze onda su mart, april i maj najbolji za vas. Tada će se priroda Madeire pokazati u punom sjaju, a neće biti previše toplo za hajking.

Mi smo bili početkom avgusta na Madeiri tako da smo uspeli da iskombinujemo hajking staze sa kupanjem u moru. 

Šta posetiti u Funšalu

Prvi dan na Madeiri smo proveli u Funšalu. Želeli smo da se upoznamo sa glavnim gradom ovog ostrva i da “napunimo baterije” za pustolovine koje nas čekaju narednih dana.

Par najbitnijih lokacija koja morate posetiti dok ste u Funšalu:

Ulica “Rua da Santa Maria” je nama jedna od najdražih ulica u Funšalu. Kada su ovaj grad zadesile velike poplave “Javni umetnički program” po nazivom “Arte de Portas Abertas” (“Umetnost otvorenih vrata”) uspeo je da ovu oblast pretvori u galeriju na otvorenom. Ovde se može videti preko 200 umetničkih dela koja su oslikana na vratima.

madeira

Pijaca (“Mercado dos Lavradores”) se i u ovom gradu mora videti i doživeti. Ukusi, mirisi i boje su nešto posebno. Takođe ovo je verovatno i najuređenija pijaca koju smo imali prilike do sada da vidimo. Ovde ćete imati prilike da vidite i žene koje u tradicionalnoj nošnji prodaju najlepše cveće sa Madeire.

madeira

Monte je jedan od najpoznatijih delova Funšala. On se nalazi visoko na brdu i do njega se najlakše može doći žičarom (“Teleferico do Funchal”). Vožnja žičarom je takođe jedan od veoma bitnih iskustava na Madeiri. Vožnja traje oko 15 – 20 minuta i za to vreme uživaćete u neverovatnom pogledu na Funšal i okolinu. Karte za žičaru je najbolje kupiti online kako ne biste čekali u redu. Karta u jednom smeru je koštala 12,50 evra dok je povratna 18 evra. 

madeira

Kada odlučite da se provozate postoje dve opcije koje možete da uradite kada stignete na vrh. Možete da posetite:

  • Tropsku baštu “Monte Palace” koja se nalazi odmah pored stanice žičare. Ovde se nalazi preko 100.000 biljnih vrsta koja se mogu videti na Madeiri. Ukoliko odlučite ovde da dođete sigurno ćete provesti nekoliko sati unutra. Trenutna cena ulaznice je 12,50 evra i bašta radi svakim danom od 9.30-18h.
madeira
  • Druga opcija, ujedno i ona koju smo mi izabrali jeste vožnja “sankama” po ulicama Montea. Spuštanje u tradicionalnim pletenim “sankama” iz 19.veka je velika turistička atrakcija u Funšalu. Ovo prevozno sredstvo su ranije koristili lokalci kako bi brže putovali od Montea do Funšala. “Sanke” voze dva trkača “carreirosi”, koji su obučeni u belo i nose žirado šešire. Spuštanje od Montea do Livramenta je otprilike 2 km i traje oko 10 minuta. Cena vožnje za dve osobe je 35 evra. Ovo je definitivno bilo jedno od najboljih doživljaja na ostrvu i zaista vredi da se provozate. Veoma je bitno da znate da nedeljom ne rade. Od Livramenta, gde vas ostavljaju nakon spuštanja, do centra grada nam je trebalo oko pola sata šetnje nizbrdo.
madeira

Ukoliko ste veliki fan Kristijana Ronalda, onda bi trebalo da posetite i njegov muzej. Muzej nije posvećen toliko njegovom životu koliko o njegovim dostignućima. Na ovom linku možete pronaći cenu ulaznica.

madeira

Još jedna velika atrakcija na Madeiri je posmatranje kitova i delfina sa broda. Najbolje vreme za posmatranje kitova na Madeiri je između aprila i oktobra, dok se delfini mogu videti tokom cele godine. Takođe, krstarenje vam daje mogućnost da vidite ovo ostrva i iz totalno drugačijeg ugla. Na ovom linku možete videti neke organizovane ture.

Hrana i piće na Madeiri

Kao i u svakoj novoj zemlji ili gradu volimo da probamo neke lokalne specijalitete.

Ono što smo prvo probali bio je tradicionalni hleb “Bolo do Caco”. To je hleb koji je premazan sa belim lukom i uglavnom ga služe u svim restoranima na Madeiri kao predjelo. Njega možete kupiti i u lokalima u kombinaciji sa slaninom. Cena se kreću od 2-3 evra.

madeira

“Espetada” je nešto što je nas najviše podsećalo na ražnjice. Pošto ja ne volim ribu, to mi je često bilo glavno jelo, dok je Ivan uživao u ribljim specijalitetima.

hrana na madeiri

“Scabbard fish Espada” je crna riba tipična za Madeiru. Ona se služi kao fileti u kombinaciji sa sosom od marakuje ili banane. 

Ukoliko volite morske plodove, ovo je takođe destinacija za vas. 

Najpoznatiji dezert u Portugalu je svakako Pasteis de Nata. Mi smo ga jeli u lokalu ispod našeg smeštaja (Nata 7) i 6 komada je koštalo 5 evra.

dezert

Piće koje se mora probati na Madeiri je “Poncha”. Ovo tradicionalno piće se pravi od „aguardentea“ (vrste ruma od šećerne trske), soka od limuna, pomorandže i šećera.

ponča

Fado muzika

Fado je tradicionalna portugalska muzika. Njena glavna karakteristika je tužna melodija i tekst. Smatra se da su fado pevali pomorci koji su osećali nostalgiju za svojim domom, kao i siromašni ljudi koji su živeli kod luka u Lisabonu. Kada jednom čujete fado sigurni smo da će u vama probutiti emocije. Preporučujemo restoran “Sabor a Fado”, koji se nalazi u starom delu Funšala. Hrana im je fantastična, a svako veče (osim ponedeljka) od 19.30h imaju organizovano fado veče gde dve žene pevaju na smenu. U pitanju je porodičan restoran tako da  pevačice dok pevaju ponekad i poslužuju goste, što celom ambijentu daje neku posebnu notu.

madeira

Ovo je prvi i uvodni tekst o Madeiri. Nadamo se da će vam pomoći oko organizacije putovanja i ukoliko imate bilo kakva pitanja tu smo da vam pomognemo. Sledeći tekst će biti o tome šta smo sve uspeli da vidimo na Madeiri pored Funšala.

Više fotografija i videa vas čeka na našem instagram profilu – @putujuci_ranac.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture na Madeiri ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒