Vilahojosa i Benidorm

Kada smo planirali put u Alikante znali smo da želimo da posetimo još neka mesta koja se nalaze u okolini. Na toj listi su se odmah našli Vilahojosa i Benidorm.

vilahojosa

Vilahojosa

Vilahojosa ili kako mnogi vole da ga zovu španski „Cinque Terre“ je mali primorski grad koji se nalazi samo 30 km severno od Alikantea.

Do njega se lako dolazi tramvajem L1 iz Alikantea za manje od sat vremena, a povratna karta je oko 4 evra.

Karte za prevoz se mogu kupiti na automatima koji se nalaze na stanicama ili na aparatima u samom tramavaju. Stanica tramvaja je udaljena od starog dela grada nekih 10 minuta pešačenja. 

✈️ Potražite najbolje letove za Vilahojosu

 

Do Vilahojose možete da dođete i autobusom, a na ovom linku možete kupiti karte.

🛏️ Smeštaj u Vilahojosi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

vilahojosa

Mislim da nema potrebe da vam pišemo koliko nam je bilo uživanje da šetamo ulicama starog grada. Ono što je nama bilo super je to što Vilahojosa nije veoma popularno mesto kod turista (barem ne još uvek), pa smo mogli na miru da se švrćkamo i da pravimo neverovatno lepe i šarene fotografije.

vilahojosa

Vilahojosa je najpoznatija po svojim kućicama u boji koje se nalaze odmah uz plažu. 

vilahojosa

Prema priči, kućice su ofarbane u jake boje kako bi ribari u prošlosti mogli da prepoznaju njihovo selo.

Takođe, ovaj grad je poznat i po proizvodnji čokolade. Tako da ako imate vremena preporučujemo vam da posetite muzej fabrike čokolada „Valor“ čiji je ulaz besplatan.

Na ovom linku možete napraviti rezervaciju.

Još jedna stvar koja nam se posebno dopala kod Vilahojose jeste glavna plaža „Platja del Varadero“ i njeno šetalište.

vilahojosa

Duž plaže se nalazi veliki broj prelepih palmi koje tako lepo krase ceo taj deo. 

Mi smo se odlučili da napravimo pauzu u baru „Coconuts beach bar“ koji se nalazi na šetalištu i tu smo imali prilike da uživamo u pogledu na more. 

Vilahojosa je poznata i po divnim plažama. Neke su peščane, neke su uvale sa visokim stenama, a postoje i nudističke plaže.

Plaža je peščana i prostrana pa nam se čini da ovo može takođe da bude super mesto za letovanje. 

Poznate plaže u Vilahojosi su: 

„Platja El Asparalló“

„Platja del Bol Nou“

„Platja El Paraiso“

„Platja la Villajoyosa“

„Platja del Varadero“

„Platja del Torres“

„Racó del Conill“ (nudistička plaža)

Benidorm

Jedan od najpopularnijih gradova i letovališta u „Costa Blanci“ jeste Benidorm.

benidorm

Do njega smo kao i do Vilahojose došli tramvajem L1, samo što se za Benidorm silazi na poslednjoj stanici.

Karta povratna od Vilahojose do Benidorma je koštala manje od 2 evra.

Do plaže od stanice ima da se pešači nekih 20 minuta. 

Ukoliko putujete direktno iz Alikantea autobusom, ovde možete kupiti karte za prevoz.

🛏️ Smeštaj u Benidormu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Ono po čemu je Benidorm poznat jesu prelepe zlatne peščane plaže i oblakoderi, zbog čega ga nazivaju „Menhetnom Španije“. Nigde drugde u provinciji Alikante ne možete naći tako veliku gustinu visokih zgrada i oblakodera.

benidorm

Mi smo ovde proveli par sati i ono što možemo da potvrdimo da plaže stvarno jesu fantastične.

Dve gradske plaže „Levente“ i „Poniente“ smatraju se najlepšim i najčistijim plažama duž obale Sredozemnog mora.

benidorm

Oblast oko plaže „Poniente“ je mirnije područje Benidorma, dok je deo oko plaže „Levente“ dosta „življi“. Tu se nalaze veliki hoteli, noćni klubovi, barovi i restorani, po čemu je Benidorm takođe poznat. 

benidorm

Međutim, ono što je nas totalno oduševilo pored plaža jeste i stari grad.

Šetajući uskim ulicama starog grada došli smo do trga „Castaler“ gde su bile izložene tezgice sa ručnim radovima.

benidorm

Upravo na tom trgu se nalazi i najstarija crkva u Benidormu, crkva svetog Joakima i Ane. Ova crkva ima prelep plavi krov koji je skoro renoviran i koji celom trgu daje poseban šmek.

benidorm

Međutim, kada se popnete samo par stepenica iznad trga dolazi se do mesta gde se nekada nalazila tvrđava koja je branila grad od pirata. Sa te lokacije se pruža neverovatan pogled na plažu „Levente“ sa jedne strane i „Poniente“ sa druge strane. 

benidorm

Kada produžite pravo stižete do glavne atrakcije grada, a to je „Balcon del Mediterraneo“. Ovaj vidikovac od belog kamena predstavlja glavno mesto okupljanja, gde se uživa u pogledu i svežem vazduhu.

benidorm

Kratka poseta ovim gradovima nam je izuzetno prijala, ali nas je podsetila i zašto toliko volimo Španiju. Nadamo se da su vam se dopala ova dva grada iz naših priča i da ćete ih dodati na listu ukoliko budete oblučili da obiđete predivnu Kosta Blanku. 

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u ovom delu Španije, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Ne zaboravite da nas zapratite na Instagramu gde možete naći više fotografija i videa sa naših putovanja. Vidimo se tamo. 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Vilahojose ili Benidorma ili možda kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂


NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒