Ronda – šta posetiti i kako do nje doći

Prošli put kada smo obilazili Andaluziju, morali smo da biramo da li ćemo da posetimo Granadu ili Rondu. Tada je izbor pao na Granadu, ali zato je sada Ronda totalno osvojila naša srca.

Ronda spada u jedno od tzv. “belih sela Andaluzije”, a smeštena je na stenovitom platou, visoko iznad klisure “El Tajo”.

ronda

Ukoliko imate vremena provedite nekoliko dana u ovom gradu, istražite njene kaldrmisane ulice, vekovima stare mostove, a za kraj dana uživajte na nekom od brojnih vidikovaca sa prelepim zalascima sunca.

Kako doći do Ronde

Ronda je od Malage udaljena oko sat i po, a od Sevilje dva sata vožnje kolima. Ukoliko planirate da napravite pravo Andaluzijsko putovanje, Ronda vam je fantastična destinacija.

Do Ronde možete da dođete vozom i autobusom.

ronda

Vozovi su retki i obično uključuje presedanje, ali su zato autobusi dobro organizovani. Autobuske linije imate iz Malage, Marbelje, Sevilje, Granade i Kadiza. Karte za autobus možete kupiti na ovom linku

Još jedna fantastična opcija kako možete da dođete do Ronde jeste i preko organizovane ture. Mi smo koristili sajt „Get your guide“, gde smo rezervisali celodnevni izlet do Ronde i “Setenil de las Bodegas”. Na ovom linku možete videti turu na koju smo mi išli. Zaista je bila fantastična.

✈️ Potražite najbolje letove za Rondu

 

Iznajmljivanje automobila

Iznajmljivanje automobila u Andaluziji je zaista preporučljivo. Postoji toliko lepih i autentičnih mesta do kojih je teško doći autobusom ili vozom, a zaista vrede da se posete. 

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Rondi, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Smeštaj u Rondi

Noćenje u Rondi je super opcija ukoliko želite da istražujete i ostala “bela sela Andaluzije”. Jedan od najboljih hotela u Rondi je “Catalonia Ronda”

🛏️ Smeštaje u Rondi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

Šta poseti u Rondi

Novi Most

Najpoznatija znamenitost u Rondi je definitivno Novi most odnosno “Puente Nuevo”. Ovaj most je iz 18. veka i visi iznad 100 metara duboke klisure “Tajo”. Jedan od glavnih razloga zašto treba da posetite ovaj most jeste i zato što se sa njega pruža predivan pogled na okolinu. Iznad srednjeg luka na mostu primetićete prozor gde je nekada bio zatvor. Tu se danas nalazi izložba, koju je moguće posetiti za 2,5 evra.

Trenutno se poznati vidikovac renovira “Mirador Puente Nuevo”, ali smo mi okolnim i dužim putem došli do drugog vidikovca gde nema puno ljudi, ali ima puno kozica koje uživaju u životu. Na Google mapi samo ukucajte “Arabic arch”.

ronda

Do samog vidikovca je malo teže doći ukoliko je bilo kiše, jer je dosta strmo i klizavo.

“Jardines De Cuenca”

“Jardines De Cuenca” su divni vrtovi odakle se pruža predivan pogled na mostove u Rondi. Vrtovi su bili posvećeni Rondinom gradu blizancu Kuenki, jer oba imaju sličnosti u svom geografskom rasporedu. 

ronda

Najstarija korida u Španiji (“Plaza de Toros”) 

U Rondi se nalazi i najstarija kamena korida u Španiji. Borbe bikova imaju veliku ulogu u istoriji Andaluzije. Iako nismo pristalice ovog sporta, zanimljivo je videti kakvu ulogu je borba bikova imala u prošlosti. Danas se u ovoj koridi održava jedna bitka godišnje i to u septembru za vreme festivala “Feria de Pedro Romero”.

Vidikovci “Mirador de Ronda” i “Alameda del Tajo”

Dva vidikovca koja morate posetiti u Rondi su “Mirador de Ronda” i “Alameda del Tajo”.

“Mirador de Ronda” pruža magičan pogled na klisuru, most “Puente Nuevo” i okolne planine.

ronda

“Alameda del Tajo” se nalazi blizu “Plaza de Tores”.

“Mondragon Palace”

“Mondragon Palace” je jedna od najposećenijih lokacija u Rondi. Ova palata je bogata prelepim vrtovima koji su nekada bili u vlasništvu velikih kraljeva i kraljica. Danas je ovde opštinski muzej gde možete saznati dosta o lokalnoj istoriji. 

ronda

“La Casa del Rey Moro”

“La Casa del Rey Moro”( “dom maurskog kralja”) uprkos imenu nikada nije bila dom maurskog kralja. Ova kuća potiče iz 18. veka, a izgrađena je na mestu originalnog mavarskog bunara. Iako sama vila nije otvorena za javnost, možete posetiti prelepe vrtove. Vrtovi se protežu preko tri terase sa fontanama, potocima i bazenima. Tu je i originalno stepenište koje ide od vrtova do dna klisure El Tajo.

Zimsko radno vreme je od 10-8h, a letnje od 10- 9.30h.

“Plaza de la Duquesa de Parcent”

Ovaj trg je savršeno mesto gde se možete odmoriti nakon razgledanja, a nalazi se u starom delu grada.

ronda

Arapska kupatila

Arapska kupatila u Rondi su neka od najbolje očuvanih u Španiji. Kupatila su izgrađena u 12. veku i muslimani su ih koristili da se pročiste pre posete džamiji. Dizajn je sličan rimskom kupatilu, sa odvojenim toplim, toplim i hladnim prostorijama u kojima bi se ljudi okupljali i družili. Karte  možete kupiti na ovom linku.

Restorani i kafići

U Španiji se uvek dobro jede i pije. Tako da i u Rondi ne možete da pogrešite sa izborom. 

Naše preporuke za restorane su: “Las Maravillas” (tapasi), “Churreria Alba” (ćurosi), “La Taberna” (tapasi), El Lechuguita (tapasi). 

Super kafu možete popiti u “Black coffee”.

Kada je najbolje vreme za posetu

Leta u Rondi su duga, topla i suva. Međutim, imajte na umu da je tada sezona i da su cene smeštaja u Rondi više nego inače. Zime u Rondi su kratke i blage, dok proleće i jesen predstavljaju odlično vreme za posetu jer nema puno padavina i toplo je.

ronda

Nadamo se da smo da će vam ovaj tekst o Rondi pomoći oko planiranja vašeg putovanja. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, možete nam pisati u komentarima. 

Ukoliko želite da budete u toku sa našim najnovijim tekstovima i avanturama ne zaboravite da se prijavite na naš “newsletter”.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture u Rondi ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 😊

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒