Vatrena Granada

Granada je bila treći grad, posle Kordobe i Sevilje, koji smo posetili u okviru naše ture po Andaluziji. Iz Malage smo se uputili rano ujutru na glavnu autobusku stanicu gde smo kupili karte za Granadu, za taj dan. Cena povratne karte je koštala 24 evra po osobi. Karte za autobus možete kupiti na ovom linku. Kada se posle 2 sata lagane vožnje stigne do Granade, da bi se došlo do centra grada, potrebno je da se uzme autobus broj 33 koji vodi do ulice Gran Via.

✈️ Potražite najbolje letove za Granadu

 

 

granada

Cena autobuske karte je 1.40 evra. Mi smo pratili mapu pa smo sišli u blizini Katedrale Granade i Kraljevske kapele. Ova katedrala je veoma interesantna zato što se nalazi u jednom ušuškanom delu gradu, gde ne možete odmah da shvatite da se radi o jednoj tako bitnoj građevini. A da ne kažemo da su u Kraljevskoj kapeli sahranjeni veliki kraljevski par Ferdinand II i Izabela. Oko katedrale se račvaju trgovi gde se nalazi veliki broj restorana i kafića, a uz svako naručeno piće u nekom restoranu dobija se besplatni tapas.

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Granadi možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Zanimljivo je koliko jedan grad može da bude kombinacija dva kontinenta. U jednom momentu imate osećaj da ste u Evropi, a zatim kao da ste u Africi. Postoji i razlog za sve to.

granada

711. godine Granadu su osvojili Mavari. Tek 2. Januara 1492. godine kralj Ferdinand II i kraljica Izabela sa svojom vojskom uspevaju da bez prolivene krvi povrate Granadu. U sećanje na taj dan svakog drugog januara sa zvonika u Alambri se oglašavaju zvona, kao podsetnik na to da su posle toliko godina uspeli da proteraju Arape sa svojih prostora. Postoji priča, da kada je sultan predao Granadu Špancima, na svom putu ka Africi, on se okrenuo i sa suzom u očima uputio poslednji pogled ka Alambri. Majka mu je tada rekla “Sada plačeš kao žena za onim što je trebalo da braniš kao muškarac.” U blizini Sijera Nevade postoji vidikovac, gde se ovaj događaj odigrao i zove se “Puerto del Suspiro del Moro” (“Poslednji uzdah Mavara”).

Četvrt “Albaicin

Kako bi došli do arapskog dela grada, dovoljno je da se poseti najstarija četvrt “Albaicin”. Četvrt se nalazi na uzvišenju do kog se dolazi poprilično strmim ulicama. Usput ćete uživati u belim mavarskim kućama sa cvećem na prozorima. Najlepše je kada se penjete na brdo, a ne znate gde idete.

granada

Znate samo da gde god da skrenete nećete pogrešiti. Najviše su nas oduševili biciklisti koji su puni entuzijazma vozili tim zaista strmim i kaldrmisanim ulicama. Olakšavajuća okolnost je to što je tamo vazduh čist, pa vam ne predstavlja veliki problem šetnja. Nemojte se iznenaditi kada na kaldrmi ili na tablicama koje označavaju naziv ulice, uočite simbol nara. Razlog tome je to što reč “granada” znači “nar”. Takođe u tom delu ćete uočiti i brojne marokanske radnje sa čajevima i suvenirima. Mi smo za trenutak pomislili da se nalazimo u Maroku, a ne u Španiji.

Alambra

Na vrhu brda se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža fenomenalan pogled na Alambru i planinu Sijera Nevadu. Tamo će vas dočekati muzika i veliki broj turista. Ukoliko želite da imate malo privatniji pogled na dvorac, pored vidikovca se nalazi džamija u čije dvorište može da se uđe i odakle takođe imate divan pogled na “vatrenu tvrđavu”, možda čak i lepši.

granada

Da bi videli ovu velelepnu građevinu iz XIII veka, morate da kupite karte dosta unapred. Mi smo pokušali da ih kupimo mesec dana ranije, ali na žalost sve karte su bile rasprodate u tom periodu.

Inače, Alambra u prevodu znači “crvena tvrđava”, jer se po legendi gradila pod svetlom baklji. Mnogi pisci i pesnici su joj davali razne nazive, ali ono koje je ostalo nama upečatljivo jeste “kula od cimeta”, kako ju je zvao Federiko Garsija Lorka.

granada

Takođe, zanimljivo iskustvo koje možete doživeti u Granadi jeste fenomenalni flamenko. Na vrhu brda se nalazi oblast “Sakromonte”, gde žive cigani i koji mogu, u preurađenim pećinama, za vas da odigraju pravi flamenko. I naravno to naplaćuju.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Andaluziji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Za ovakav grad možemo da kažemo da se zaista razlikuje od drugih andaluzijskih gradova, pa čak i od ostalih španskih gradova. Svakako treba posetiti Alambru da bi ceo taj doživljaj bio potpun. Što se nas tiče “mavarski dragulj” je vredan svake pažnje.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Granade ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒