Ez i Antib

Pored dobro poznatih gradova Azurne obale, kao što su Nica, Kan i Monte Karlo, mi smo se odlučili da naše putovanje “začinimo” još nekim mestima.

Ez

Na pola puta između Nice i Monaka se nalazi srednjevekovno selo Ez. Ovo selo se nalazi na liticama visoko iznad Mediteranskog mora, zbog čega ga zovu “orlovo gnezdo”. Iz Nice se do njega dolazi vozom ili autobusom. Ukoliko se odlučite da idete vozom, on vas neće voditi skroz do sela, već do železničke stanice, odakle treba da uhvatite autobus broj 83. Ez potiče iz perioda Feničana, a naziv je dobio po egipatskoj boginji Isis.

ez

Posle Pariza, francuska sela su nam bila neostvarena želja. Upravo ovako nešto smo i očekivali. Kada krenete da koračate kaldrmisanim ulicama imate osećaj da se vraćate u prošlost. Gde god da pođete i šta god da vidite, deluje nestvarno. Sve zgrade su stare po nekoliko stotina godina, dok je najstarija zgrada crkva, koja se nalazi pored botaničke bašte.

ez

Botanička bašta (“Jardin Exotique”) je takođe jedan od razloga što se odlazi u Ez. Ulaznica je koštala oko 4 evra. Unutar bašte se nalaze egzotične biljne vrste, ali i fenomenalni pogled na Azurnu obalu. Ono što je nama ostalo u sećanju je to što nije bilo previše turista, tako da ništa nije moglo da nam pokvari utisak o ovom mestu. U ovom fotogeničnom selu živi oko 3.000 ljudi i postoji nekoliko hotela koji izgledaju kao srednjovekovne kuće sa bazenima i velikim kamenim skulpturama.

Lično smatramo da nema potrebe da se odseda ovde jer je jedan dan, pa čak i jedno popodne dovoljno da se sve obiđe.

Unutar sela se nalazi veliki broj galerija, ušuškanih prodavnica sa lavandom ili suvenirima. Cene suvenira su više nego u Nici, a isto važi i za restorane. Postoji jedan zaista lep restoran na ulazu u selo, sa divnim pogledom. Međutim, tu se teško može naći mesto.

ez

Ukoliko ogladnite uvek možete da kupite neko pecivo u pekari kod autobuske stanice ili u supermarketu. Ovo mesto je takođe i super lokacija ukoliko želite da kasnije produžite do Monaka.

Smeštaj u Ezeu

🛏️ Smeštaje u Ezeu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Antib

Antib je grad koji je od Kana udaljen 12km, a do koga se iz Nice najlakše može doći vozom. Karte možete kupiti na ovom linku.

Voz staje blizu luke “Port Vauban”, tako da se nije teško orijentisati. Inače ovaj grad ima više luka, od malih i slatkih, do najveće i najbitnije.

Luka “Port Vauban” je najveća luka na Azurnoj obali, a potiče još iz vremena starog Rima. U ovoj luci se mogu videti zaista lepe, velike ali i skupocene jahte poznatih ličnosti.

antib

Iako je u pitanju poznato francusko letovalište mi smo se više orijentisali da obiđemo istorijski centar, jer nismo imali previše vremena na raspolaganju.

Na putu do starog grada, primetili smo u daljini tvrđavu “Fort Carré”. Ova tvrđava je izgrađena po nalogu Luja XIV, kako bi se odbranio centar grada i obala. Kažu da unutar tvrđave nema skoro ništa, ali da je spoljašnost ono što privlači. Ona je u obliku zvezde i sa njenih zidina se pruža fenomenalan pogled na Antib i susednu Nicu.

antib

Unutar kamenih zidina starog grada, delovalo nam je kao da se grad nije menjao vekovima. Ovde preovlađuju zgrade pastelnih boja, koje samo čekaju da budu fotografisane. Postoji veliki broj kafića i restorana, koji celom ambijentu daju posebnu draž.

Takođe, nikako ne treba da se zaobiđe i pijaca “Marché Provençal”. Ovde trgovci iz okoline Provanse donose sveže proizvode za prodaju, od maslina, sireva do voća i povrća. U blizini pijace se nalazi i staza kojom možete duž ivice bedema da prošetate ili do luke ili do južnijih plaža.

Što se tiče plaža mi smo uspeli samo par njih da vidimo dok smo šetali. Poprilično su male sa zlatnim peskom, ali je voda bila nestvarno plava.

antib

Antibe je bio inspiracija brojnim umetnicima, među kojima je najpoznatiji Pikaso. On je čak i živeo u ovom gradu neko vreme. Na mestu gde je nekada bila zgrada u kojoj je on živeo, sada se nalazi Pikasov muzej. Unutar muzeja se mogu naći neke njegove slike i crteži, kao i dela drugih umetnika.

antib

Smeštaj u Antibu

🛏️ Smeštaje u Antibu možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Ukoliko se odlučite da krenete na avanturu kroz Azurnu obalu, ovi gradovi su zaista vredni svake pažnje. Vozovi i autobusi su lepo organizovani tako da se lako i jednostavno može do njih stići. Romantičnih, ušuškanih  i primorskih gradova nama nikad dosta.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto na Azurnoj obali, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Nice, Antiba, Kana, Ezea ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒