Bergamo – Kako doći do njega i šta videti

Bergamo je divan srednjovekovni grad koji se nalazi u podnožju Alpa. On predstavlja skriveni dragulj Italije jer se često nalazi u senci raskošnog Milana, ali mi ćemo vam pokazati ovim člankom zašto ovaj grad vredi da se poseti.

bergamo

Kako doći do Bergama

Do Bergama se najlakše može doći avionom i to iz Beograda. Sleće se na aerodrom “Milan Bergamo International Airport” koji je od centra grada udaljen samo 5 km. Takođe, ono što je fantastično je to što upravo sa ovog aerodroma imate mogućnosti da putujete do nekih drugih gradova i zemalja, jer je zaista dobro povezan.

✈️ Potražite najbolje letove za Bergamo

 

 

Kako doći od aerodroma do centra grada

Od aerodroma u Bergamu do centra grada voze autobusi broj 1 i 1A i to na svakih 20 minuta, dok vožnja traje svega 15 minuta. Autobusi staju odmah kod ulaza na aerodrom. Karte možete kupiti na automatima koji se nalaze kod stanice ili u samom autobusu na aparatu, ali imajte u vidu da sa jednom platnom karticom možete kupiti samo jednu kartu. Isto tako moguće je karte kupiti i na trafikama koje se nalaze u blizini neke autobuske stanice. Cena vožnje od aerodroma do centra je 3€.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Italiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Prevoz u Bergamu

Ukoliko se odlučite da budete smešteni u centru grada, sve najbitnije atrakcije možete obići pešaka ili korišćenjem uspinjače “Funicolare”. Kako je Bergamo podeljen na dva dela, gornji i donji deo (“Citta Bassa” i “Citta Alta”), korišćenje uspinjače nekada može da vam i olakša šetnju. Postoje dve uspinjače, jedna koja vozi od donjeg grada ka gornjem i druga koja vozi od gornjeg grada ka brdu “San Vigilio”.

bergamo

Sve vezano za prevoz u Bergamu možete pogledati na ovom linku gde su vam prikazane cene kao i satnica polazaka.

Smeštaj

Što se tiče smeštaja, mi smo se odlučili za apartman “Residenza del Borgo”. On se nalazi u donjem gradu i zaista je ispunio sva naša očekivanja. 

🛏️ Smeštaje u Bergamu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Najbolje vreme da se poseti Bergamo

Bergamo je odlična destinacija tokom cele godine. Mada naše preporuke su da se uvek Evropski gradovi posećuju na proleće i jesen. Tada je vreme najprijatnije, a boje prirode najlepše.

Šta posetiti u Bergamu

“Citta Alta” odnosno gornji deo grada predstavlja i stari deo grada. Šetnja njegovim ulicama će vam sigurno prijati jer ćete imati prilike da uživate u brojnim restoranima, kafićima, prodavnicama i slično.

bergamo

-U samom centru starog dela grada nalazi se glavni gradski trg “Piazza Vecchia”. Već od samog jutra ljudi će ovde dolaziti i zauzimati svoja mesta u okolnim kafićima sa pogledom na trg.

-Bergamo je poznat kao grad crkava, a jedna od najlepših građevina je prelepa bazilika “Santa Maria Maggiore”. Bazilika je posvećena devici Mariji, a sagrađena je u 12. veku. 

-Odmah uz baziliku se nalazi neverovatno impozantna kapela “Colleoni”. Ovaj mauzolej je izgrađen nekoliko vekova posle crkve, a takođe predstavlja najbolji primer renesansne arhitekture u gradu.

bergamo

-Bergamo je nekada imao dve katedrale, ali se danas može videti samo jedna. Katedrala se nalazi pored bazilike, odnosno sa njene desne strane. Ulaz u katedralu je besplatan, a otvorena je svakog dana od 7-19h.

-Prošetajte venecijanskim zidinama koje se protežu oko Bergama. One se nalaze pod zaštitom UNESCO-a i duge su oko 5.5km. Zidine su iz doba renesanse i prvobitno su sagrađene kako bi zaštitile grad od neprijatelja. Šetajući zidinama imaćete prilike da uživate u prelepom pogledu na grad. Mi smo se spuštali od zidina skroz do donjeg dela grada i zaista nam je prijalo.

bergamo

-Venecijanskim zidinama se pristupa kroz nekoliko gradskih kapija koje su namenjene za drumski i pešački saobraćaj između gornjeg i donjeg dela. Jedna od najpoznatijih je kapija “San Giacomo”.

bergamo

-Na samom vrhu Bergama nalaze se ostaci starog zamka. Zamak “di San Vigilio” potiče iz 6. veka n.e. kada je Bergamo bio u ratu sa drugim gradovima i državama. Do njega možete doći uspinjačom, a što je najlepše tada ćete imati prilike da vidite u kakvom neverovatnom položaju se Bergamo nalazi. Odmah ispod Alpa. Ovo je takođe i najlepše mesto odakle možete uživati u zalasku sunca.

Kafići i restorani u Bergamu

Italija je jedna od destinacija gde zaista ne možete da ostanete gladni. Što se tiče Bergama gde god da smo jeli nismo pogrešili. U Citta Alta naićićete na tradicionalne restorane koji služe fantastične paste i pice. 

Što se tiče lokalnih specijaliteta, u Bergamu se najčešće služi “risotto alla milanese” sa šafranom, kao i “casoncelli”, testenina koja je punjena mesom. Takođe je dosta popularna “polenta”, koja se služi uz skoro svako jelo. To je nešto slično našoj palenti, ali je hlebastog oblika.

bergamo

Jedna od zanimljivosti vezanih za Bergamo, jeste ta da je ovaj grad rodno mesto straćatele. Sladoled od vanile sa komadićima čokolade je jedan od najpoznatijih vrsta sladoleda. Tačno rodno mesto straćatele jeste restoran “La Marianna”.

Neka od mesta sa super hranom su: 

“Il Fornaio” – kao pekara sa raznim proizvodima, ali je nama fokača bila najukusnija.

“Al Donizetti” 

“Da Mimmo Bistrot”

“Pizzeria Assaje Bergamo”

“Bugan Coffee Lab”– mali lokal ali im je super kafa.

bergamo

Koliko je dana dovoljno za Bergamo

Mi smo Bergamu posvetili jedan ceo dan, ali bismo vama svakako savetovali da za njega izdvojite barem 2 dana. Grad zaista ima lepu energiju, prijatne ljude i dobru hranu, zbog čega smatramo da ovaj skriveni dragulj Italije svakako treba posetiti barem jednom. 

Nadamo se da će vam ovaj kratak vodič olakšati putovanje u Bergamo i da ćete se super provesti. Bergamo je i super polazna tačka ukoliko želite da posetite Milano ili jezero Komo. O ovim mestima ćemo uskoro pisati zato nemojte da zaboravite da se prijavite na naš newsletter kako bi bili u toku sa našim najnovijim tekstovima i avanturama.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja slobodno nam pišite na mejl ili u komentarima.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Bergama ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.