Jedan dan na jezeru Komo

Jedno od najlepših i najpoznatijih jezera u Evropi se nalazi u Italiji u regionu Lombardija. U pitanju je naravno jezero Komo.

Iako je ovo jezero poznato kao luksuzna destinacija, gde dolazi veliki broj poznatih ličnosti, gde neke od njih imaju i svoje vile, verujte nam da i vi možete da ga posetite kao i mi uz zaista malo truda.

Nakon što smo kupili avionske karte za Bergamo, odmah smo znali da ćemo sigurno barem jedan dan izdvojiti i za ovo predivno jezero.

komo

U ovom tekstu ćemo vam napisati kako smo mi organizovali ovaj izlet, kao i kako smo proveli jedan dan na jezeru Komo. Na jezeru Komo smo obišli tri mesta : Belađio (“Bellagio”), Varenu i Menađio (“Menaggio”).

Kako doći do jezera Komo

Najlakši način da dođete do jezera Komo jeste avionom preko Bergama ili Milana, a zatim vozom do grada Komo ili Varene.

Mi smo iz Bergama išli vozom do mesta “Lecco”, koji se takođe nalazi na jezeru, a zatim smo novim vozom išli do Varene. Celokupna vožnja je trajala oko sat i po vremena. Železnička stanica u Leku nije velika, tako da imate dovoljno vremena (oko 15 minuta) da stignete na drugi voz. Glavni razlog zbog čega smo se odlučili da iz Bergama idemo do Varene, a ne do mesta Komo jeste taj što nam termini nisu odgovarali. Mi smo hteli da što pre stignemo do jezera, a ovo se pokazalo kao najbolja opcija. Karte smo u tom trenutku platili ukupno za nas dvoje 25 evra. Najbolja opcija vam je da karte kupite na ovom linku kako ne biste čekali u redu na stanicama i kako biste videli sve termine polazaka. 

Još jedna super opcija jeste da do jezera dođete i organizovanom turom iz Milana ili Bergama

Kako se kretati od mesta do mesta na jezeru Komo

Kako smo mi posetili tzv “Sveto trojstvo” na jezeru Komo (Belađio, Menađio i Varenu), najlakši i najbrži način da ih obiđemo je bila vožnja trajektima. Javna trajektna kompanija “Navigazione Laghi” nudi brze i redovne vožnje tako da oko toga ne morate da brinete. Karte za vožnju se kupuju na licu mesta, u kućicama kod ulaza na trajekt. Cena vožnje je u momentu kada smo mi bili po pravcu koštala 4,60 evra. Vreme polazaka možete pogledati na ovom linku.

komo

Naša preporuka je da prvo obiđete Belađio, pošto je to najpopularnije mesto na jezeru Komo. Veliki broj turista dolazi u popodnevnim časovima, tako da ujutru njegove ulice možete imati skoro samo za sebe. Nakon Belađia možete da vidite koje mesto hoćete posle da posetite.

Mi smo Varenu ostavili kao poslednju destinaciju pošto smo tu čekali voz za povratak u Bergamo. 

Iznajmljivanje automobila

Jedna od opcija za obilazak jezera Komo jeste iznajmljivanje automobila. Međutim, imajte na umu da u toku sezone mogu da budu velike gužve na putevima, pa je zbog toga možda bolja opcija da do jezera dođete vozom.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Italiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Belađio (“Bellagio”)

“Bellagio”  je jedno od najpopularnijih mesta na jezeru, a zovu ga još i “draguljem jezera Komo”. Šetajući uskim ulicama ovog mesta, ne možete a da se ne zaljubite u ovaj deo Italije. Zgrade obojene u najlepše boje, bajkovite vile i šarmantne prodavnice su prva stvar koju primetite dok šetate kaldrmisanim ulicama. Imaćete utisak da se uskočili u neki romantični italijanski film.

Jedna od najpoznatijih ulica za fotografisanje u Belađiu jeste “Salita Serboleni”. Popnite se na vrh ulice i odatle ćete imati pogled na samo jezero, šumovite predele u daljini, kao i na preslatke šarene kuće.

komo

Ne zaboravite da odete do šetališta pored jezera. Uz samo šetalište se nalazi i “Villa Melzi”. Ulaz u samu vilu nije dozvoljen, ali možete uživati u njenim baštama. Na ovom linku možete pogledati cene ulaznica, kao i radno vreme.

Ukoliko želite da doživite Belađio na malo drugačiji način, možete iznajmiti čamac, sa vozačem ili bez njega. Ukoliko dolazite u letnjem periodu, ova opcija vam je fantastična jer možete da se kupate u kristalno čistom jezeru. Čamac možete iznajmiti na sat vremena, pola dana ili na ceo dan.

komo

Na 10 minuta šetnje od Belađia nalazi se šarmantno ribarsko selo Peskalo. Prošetajte njegovim uskim ulicama i svratite u neki od restorana na ručak ili večeru.

Smeštaj u Belađiu

Pošto je Belađio malo mesto, gde god da odlučite da budete smešteni sve će vam biti blizu.

🛏️ Na ovom linku možete pogledati smeštaj u Belađiu.

Restorani u Belađiu

Neki od najpoznatijih restorana i kafića u Belađiu su: “Ristorante Bilacus”, “La Grotta”, “Trattoria San Giacomo”, “Bistrot Antichi Sapori”.

Menađio (“Menaggio”)

“Menaggio” je mirno i romantično selo stvoreno za opuštanje. Poseta ovom mestu nakon Belađia nam je jako prijala. Kafica na trgu Garibaldi uz živu muziku, legla nam je kao “šlag na tortu”. 

Ovde nemamo ništa konkretno da vam predložimo šta da posetite jer je mesto malo, ušuškano i potrebno je samo da šetate i uživate.

menađio

Smeštaj u Menađiu

🛏️ Neke od najboljih smeštaja u Menađiu možete pogledati na ovom linku.

Varena (“Varenna”)

Varena je nama najsimpatičnije selo koje smo posetili na jezeru Komo. Ne zna se da li je lepše kada se gleda sa vode ili dok šetate njegovim ulicama. 

Mesto koje preporučujemo da posetite dok ste u Vareni jeste božanstvena “Villa Monastero”. Bašta ove vile se proteže 2 km uz obalu. Ulaz za baštu se naplaćuje 10€, a ukoliko želite da obiđete i muzej cena je 13€. Ukoliko budete dolazili ovde u zimskom periodu imajte na umu da vila ne radi od novembra do marta. Za obilazak ove vile možete da odvojite sat vremena. Za više informacija o vili, radnom vremenu i cenama ulaznica pogledajte ovaj link.

varena

Kada izađete iz vile i krenete prema centru, sa leve strane ćete videti prolaz koji vodi ka “skrivenim” stepenicama. Tu možete napraviti pauzu i na momenat možete pobeći od gužve. Ove mesto se nalazi odmah ispod bašte vile Monastero.

komo

Smeštaj u Vareni

🛏️ Smeštaje u Vareni možete pogledati na ovom linku.

Restorani u Vareni

Neki od najpoznatijih restorana i kafića u Vareni su: “Caffe Varenna”, “La Vista”, “Al Prato”

Kada je najbolje vreme da se poseti jezero Komo

Jezero Komo se najviše posećuje u letnjem periodu kada je toplo vreme, a voda jezera je dovoljno hladna da vas prijatno rashladi. Međutim, to znači da je to i period kada su najveće gužve i kada su cene smeštaja visoke. Zbog toga je najbolje da se jezero poseti na proleće ili leto, kada su temperature idealne. Mi smo bili početkom oktobra i bilo nam je super vreme, a opet nije bilo prevelike gužve. Isto tako preporučujemo i maj mesec, kada cveće procveta i bašte su prekrivene najlepšim bojama i mirisima.

komo

Nadamo se da ste uživali u čitanju i da smo vam dali ideju gde biste mogli da odete na sledeće putovanje. Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja tu smo za vas. Pišite nam vaše utiske u komantarima. 

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture za jezero Komo ili Lugano, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Do neke sledeće avanture. 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒