Naš vodič za Milano

Kada smo se odlučili da posetimo Bergamo, odmah smo znali da ćemo napraviti i jednodnevni izlet do Milana. U ovom tekstu ćemo vam napisati kako smo mi organizovali naše putovanje, kao i šta to sve možete da vidite u prestonici mode.

milano

Kako doći do Milana

Do Milana najlakše i najbrže možete da dođete avionom. Milano ima tri aerodroma: “Malpensa”(koji je glavni aerodrom), “Linate” kao i “Orio al Serio” koji se u stvari nalazi u Bergamu.  

✈️ Potražite najbolje letove za Milano

 

milano

Od Malpensa aerodroma do centra grada

Ukoliko slećete na “Malpensa” aerodrom do centra grada možete doći vozom ili autobusom. Voz “Malpensa Express” vas može dovesti do glavne centralne stanice u Milanu, a onda odatle možete da uzmete metro koji vozi do samog centra grada. Na ovom linku možete kupiti karte za voz.

Ukoliko uzmete autobus, jedna od opcija je kompanija “Terravision”. Na ovom linku možete kupiti karte. Vožnja traje oko sat vremena.

Od “Linate” aerodroma do centra grada

Ukoliko slećete na “Linate” aerodrom do centra grada možete doći autobusom i vožnja traje oko 20 minuta. Lokalni autobusi koji voze do ovog aerodroma su 73 i X73.

Od “Orio al Serio” do Milana

Ukoliko slećete u Bergamo, odnosno na “Orio al Serio” aerodrom, do centralne stanice u Milanu možete da dođete autobusom i to preko “Terravision” kompanije. Vožnja traje sat vremena, a na ovom linku možete da kupite karte.

Kako smo mi na ovom putovanju bili smešteni u Bergamu, do Milana smo došli vozom i dve povratne karte smo platili oko 25 evra. Na ovom sajtu možete kupiti karte kako za Bergamo – Milano, tako i za druge gradove u Italiji.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Italiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Kako se kretati po Milanu

Javni prevoz u Milanu je dobro razvijen. Možete da koristite metro, autobus ili tramvaj. Međutim, nama je najbolja opcija da se koristi metro. Metro se u ovom gradu sastoji iz 4 linije koje se razlikuju po boji i broju. Karte kupujete na automatima koje se nalaze na stanicama i obavezno ih otkucajte pre i posle korišćenja metroa. Na ovom linku možete pronaći sve informacije vezane za javni prevoz u Milanu.

milano

Smeštaj u Milanu

Što se tiče smeštaja u Milanu naš savet je da pronađete neki koji se nalazi blizu centra grada ili blizu metro ili autobuske stanice, kako bi lakše obilazili znamenitosti koje Milano ima da ponudi.

🛏️ Smeštaje u Milanu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

Šta posetiti u Milanu

Milanska katedrala

Milanska katedrala(“Duomo di Milano”) je jedna od najlepših i najvećih katedrala u Evropi. Pored toga što ćete joj se diviti spolja, naša preporuka je da obiđete i unutrašnjost same katedrale. Zaista je neverovatna. Obavezno je posetite što ranije kako biste izbegli gužve. Ona se otvara u 9h. Ulaznice možete kupiti na ovom linku.

milano

Mi smo se odlučili za ulaznicu koja uključuje samu katedralu, muzej i terasu. Ukoliko želite da posetite terasu katedrale imate opciju da se do nje popnete stepenicama ili liftom. U slučaju loših vremenskih uslova, ulaz na terasu je zabranjen. Naš savet je da prvo obiđete terasu, a zatim se spustite do katedrale. Kada uđete u katedralu obratite pažnju na crvenu tačku koja se nalazi iznad oltara. Ona predstavlja mesto gde se nalazi ekser sa Hristovog raspeća.

Galerija “Vittorio Emanuele II”

Galerija “Vittorio Emanuele II” je tzv. “dnevna soba Milana”.  Ova galerija se proteže između dva trga. Sa jedne strane je Milanska katedrala dok se sa druge nalazi opera Skala. Zanimljivo je da je zbog estetike u ovoj galeriji obavezno da svi lokali imaju natpise u zlatnoj boji sa crnom pozadinom. Takođe, ne zaboravite da se zavrtite tri kruga na peti, na genitalijama bika za sreću. Bik se nalazi blizu Dior-ove prodavnice. 

milano

U ovoj galeriji se nalazi i jedan od najstarijih kafića u Milanu “Marchesi 1824”. U njoj možete popiti kapućino za 2 evra ukoliko ne sednete već stojite za visokim stolovima. Međutim, ukoliko se odlučite da sednete ta kafa će vas koštati duplo više. Isto važi i za peciva koja se ovde mogu probati. Mi smo ovde probali kapućino i zaista je bio jako lep, ali smo takođe čuli da je kroasan sa pistaćima ovde takođe odličan.

“Teatro alla Scala”

“Teatro alla Scala” je najprestižnija opera u Italiji. Kada je vidite spolja ona ne izgleda nešto posebno, međutim njena unutrašnjost je zaista magična. U ovo čuveno pozorište može da stane preko 2000 ljudi. 2001. godine Skala je renovirana kako bi postala prostranija. Na ovom linku možete kupiti ulaznice za operu i muzej.

milano

Crkva “Santa Maria delle Grazie” 

Ova crkva je poznata po tome što se u njoj nalazi jedno od najvećih umetničkih dela u istoriji. Radi se naravno o “Tajnoj večeri” velikog umetnika Leonarda da Vinčija. Slika je naslikana na zidu u crkvenoj trpezariji. Ulaz u crkvu se ne naplaćuje, ali se naplaćuje razgledanje slike. Pošto veliki broj turista dolazi poželjno je kupiti karte i nekoliko nedelja unapred. Takođe, u crkvi možete da se zadržite samo 15 minuta. Na ovom linku možete kupiti karte.

Park “Sempione” i “Arco della Pace”

Park “Sempione” je najveća zelena površina u Milanu. Osnovan je imitirajući tipičan engleski vrt. Park je poznat po prelepoj trijumfalnoj kapiji “Arco della Pace”. Ovde ćete uživati u muzici ulličnih svirača i laganoj šetnji bez prevelike gužve.

milano

Zamak “Sforza”

Parku “Sempione” je dom i prelepog zamka “Sforza” koji je u 14. veku sagradio grof Sforca. U zamku se danas nalaze mnogi muzeji i galerije. Zanimljivo je da je Leonardo Da Vinči slikao freske u ovom zamku, a takođe je naslikao “Tajnu večeru” po nalogu porodice Sforca. Na ovom linku možete kupiti karte.

milano

Muzej “Pinacoteca di Brera”

Ukoliko ste ljubitelji umetnosti onda posetite i muzej “Pinacoteca di Brera”. U ovoj čuvenoj umetničkoj galeriji se nalazi preko 400 umetničkih dela. Ona je osnovana 1776. godine, a jedna je od najvažnijih umetničkih galerija na svetu pošto se u njoj nalaze brojne drevne i moderne kolekcije slika i skulptura italijanskih umetnika. Ulaznice možete kupiti na ovom linku.

“Navigli Grande” kanal

“Navigli Grande” je kanal koji je u funkciji dugi niz godina, a nastavlja da se širi i danas. On je izgrađen između 1177. i 1257. godine u dužini od 50 km. Ranije se koristio za transport robe, posebno mermernih blokova za izgradnju crkava. U ovom delu Milana se sada nalazi veliki broj restorana, barova i galerija.

Restorani i kafići u Milanu

Aperitivo je neizostavan deo Milanske kuhinje. U ovom gradu je prvi put uvedena tradicija ispijanja pića pre večere uz neke grickalice. On se obično služi od 19-21h. Jedno od najpoznatijih mesta gde možete probati aperitivo je “Terrazza Aperol”. Ovaj bar se nalazi na trgu Duomo i ima fantastičan pogled na Milansku katedralu.

Dva poznata tradicionalna jela su “Risotto alla Milanese” (rižoto sa parmezanom i šafranom), kao i “Cotoletta alla Milanese”(milanski teleći kotlet).

Najbolje mesto gde možete probati “brzu” hranu jeste “Luini”. Tu možete probati pancerote sa paradajzom, sirom i šunkom. Ove pancerote se prave u ovom lokalu od 1888. godine po tajnom sastojku. 

“Paper Moon” je jedan od najpoznatijih restorana u Milanu. Pored turista ovde i lokalci vole da dolaze. Ovaj restoran je stekao svoju popularnost jer je spremao italijanske klasike na najbolji mogući način. 

Super picu možete pronaći u “Pizza AM”. Budite spremni da vikendom čekate red za slobodan sto. 

Za sve ljubitelje Starbaksa i kafe, preporučujemo da posetite i najveći Starbaks u Evropi “Starbucks Reserve Roastery Milano”.

milano

Što se tiče dobrog “gelata” preporučujemo đelateriu “Chocolat” koja se nalazi blizu zamka Sforca. 

Kada je najbolje vreme da se poseti Milano

Mi smo u Milanu bila dva puta. Prvi put krajem decembra, a drugi put početkom oktobra. Što se nas tiče oktobar je bio pun pogodak. Bila je izuzetno prijatna temperatura i šetnja ovim gradom je bilo pravo uživanje. U decembru je bilo drugačije. Više turista je bilo, a kako je bilo vreme praznika, sve je bilo okićeno. Lepo je, ali ako se odlučite da putujete u tom periodu budite pripremljeni na velike gužve. U letnjim mesecima je sa druge strane jako toplo. Zbog toga mi preporučujemo periode od aprila do maja, kao i od septembra do oktobra.

To bi bilo to što se tiče Milana. Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi. Milano možda nije najlepši grad u Italiji, ali svakako vredi da ga posetite.

Kao i uvek, ukoliko imate bilo kakva pitanja tu smo da vam pomognemo.  

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Milana ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒