Predah u Napulju

Kada zakoračite na tlo Napulja primetićete koliko se razlikuje od Rima. Postoji izreka koja kaže da je Rim srce, a Napulj duša Italije. Kada smo se raspitivali za ovaj grad, svi su nam rekli da je jako prljav i da je poprilično opasan. Iskreno, nisu pogrešili. Zaista je vidljivo neuredan i haotičan grad. Međutim, upravo zbog toga ima neki poseban šarm.

Kako od Rima do Napulja

Posle par dana provedenih u Rimu, rešili smo da se uputimo ka gradu koji je u potpunosti drugačiji od drugih italijanskih gradova u kojima smo bili. Sa Termini stanice u Rimu hvata se voz do glavne železničke stanice u Napulju. Put traje malo više od sat i po vremena. Karta se kupuje na stanici i preporuka je da je kupite par dana ranije, jer kako se približava datum polaska cena je viša. Može da se putuje ili sa “Italo Treno” koji polazi na svakih sat vremena ili sa “Trenitalia”, koji polazi na svakih 20 minuta. Karte možete kupiti na ovom linku.

✈️ Potražite najbolje letove za Napulj

 

 

napulj

Smeštaj

🛏️ Smeštaje u Napolju možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Pizza u Napulju

Prva asocijacija na ovaj grad jeste “Pizza”. Napulj se smatra gradom gde je napravljena prva pica na svetu. Prema verovanju, kralj Umberto i njegova žena Margarita su posetili Napulj i zatražili od lokalnog pekara da im napravi njegov specijalitet. Kako bi ih impresionirao pekar je odlučio da pečeno testo ukrasi hranom koja će najbolje predstavljati boju italijanske zastave. Zato je na testo stavio paradajz, bosiljak i beli sir. U čast kraljice koja je bila oduševljena njegovim gestom, pica je dobila naziv “pizza margherita”. Ukoliko želite da probate originalnu italijansku picu, preporuka je da odete u “Pizzeria Da Michele”. Budite pripremljeni na veliku gužvu, jer tamo konstantno, kako turisti tako i lokalci, dolaze na najukusniju picu u gradu. Od slatkiša treba skrenuti pažnju na kolač “Baba”, koji nas je dosta podsetio na tulumbe i baklave, samo što je natopljen rumom.

Šta posetiti u Napulju

Naravno pored hrane, moramo spomenuti i veliki broj znamenitosti koji se ovde nalazi. Na prvom mestu su dvorci od kojih je nama najlepši “Castel Nuovo” iz 13. veka. Pored njega obavezan je i “Castel dell’Ovo” (“Zamak jaja”) koji je najstariji zamak u Napulju i besplatan je za razgledanje. Spolja nije nešto specijalno lep, ali kada se popnete na vrh zamka uživaćete u divnom pogledu na Tirensko more i grandiozni Vezuv.

napulj

Zanimljivo je da u Napulju možete da prošetate starim podzemnim hodnicima i tunelima. Preko agencije „Napoli Sotterranea“ može da se ode 35 metara ispod površine Napulja. Pored grčkih iskopina koje postoje od osnivanja grada, ovde se mogu videti i skloništa koja su korišćena za vreme rata. Samo jedan delić ovih tunela je otkriven. Ko zna šta se u stvari krije ispod celog grada.

Kako svaki veliki grad ima svoju ulicu koja je najpoznatija, tako je ima i Napulj. Ulica Toledo je kaldrmisana ulica sa brojnim firmiranim radnjama. Međutim, najlepše su sporedne ulice iz kojih dopire miris brojnih pekara. Sve što u pekarama vidite deluje primamljivo. Međutim, postoji oblast koju su nam savetovali da izbegavamo.

U pitanju je Španska četvrt koja ima lošu reputaciju zbog kriminalne organizacije Kamora.
Iz ulice Toledo možete doći i do brda “Vomero” i žičarom se popeti do još jednog zamka. U pitanju je “Castelo Sant’Elmo”. Ulazak se plaća, ali mi nismo imali dovoljno vremena, pa smo obilazak ostavili za neki drugi put.

napulj

U Napulju ćete imati prilike da vidite i prvu operu u Evropi “Teatro San Carlo”, kao i galeriju “Umberto I” koja pomalo podseća na galeriju “Vittorio Emanuele” u Milanu. Isto tako jedan od lepših trgova koje treba videti je “Piazza di Plebiscito”. To je jedan poprilično veliki trg na kojem se nalazi palata “Palazzo Reale” koja je druga po veličini u Evropi ovakvog tipa, posle Versaja. Na trgu se nalazi i veoma zanimljiva bazilika “San Francesco di Paola”.

napulj

Što se tiče muzeja, preporuka je da se poseti Arheološki muzej (“Museo Archeologico Nazionale di Napoli”), koji je jedan od najpoznatijih i najznačajnijih muzeja u gradu. Glavni razlog zbog kojeg treba posetiti ovaj muzej jeste što se tu nalaze mozaici i umetnička dela koja su iskopana iz Pompeje. Ulaz je slobodan svakog prvog utorka u mesecu, od oktobra do marta.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Napulju, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Mi smo proveli samo par sati u ovom gradu tako da nismo uspeli da posetimo sve bitne znamenitosti. Ukoliko vi ostajete par dana, naša preporuka je da vidite jedno od najposećenijih arheoloških nalazišta na svetu – Pompeju. Nakon toga, dozvolite sebi da uživate na mondenskom ostrvu Kapri.
Za kraj ovog teksta ćemo vam napisati rečenicu koju je zapisao Gete u svojim memoarima: “Vedi Napoli e poi muori” (“Kada vidite Napulj možete umreti”). A vama preostaje da posetite ovaj grad i proverite da li je bio u pravu.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Napulja ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒