Mistična Kordoba

Kada vam neko spomene Andaluziju pomislite na gradove kao što su Sevilja, Malaga ili Granada. Ali definitivno na vašu listu treba upisati i Kordobu.
kordoba
Do Kordobe smo stigli vozom iz Malage, čija je karta u jednom smeru bila 30 evra po osobi. Treba skrenuti pažnju da cene karata variraju, i da uglavnom cene zavise od vremena polaska voza. Kada stignete na glavnu železničku stanicu u Kordobi verovatno ćete steći utisak kako grad nije ništa posebno. Međutim, srce grada se nalazi na samo 20 minuta hoda od stanice.
Jedan dan u ovom gradu nije dovoljan, ali smo se mi potrudili da ga iskoristimo maksimalno.
Naš savet vam je da sa sobom ponesete udobnu obuću, jer nećete moći da odolite lutanju kroz kaldrmisane ulice Jevrejske četvrti. Jedan od ulaza u Jevrejsku četvrt jeste i kapija “Puerta de Almodovar”. Ova četvrt je najpoznatiji deo istorijskog jezgra Kordobe koju je UNESCO proglasio 1984. godine svetskom baštinom. Šetajući uskim ulicama imaćete utisak da se nalazite u nekom drugom vremenu. Kao da je svet stao, a da ste se vi vratili u prošlost. Iako smo mi bili u januaru, na zidovima kuća, na balkonima i prozorima mogle su se videti saksije sa raznovrsnim cvećem.
kordoba
Ono po čemu je Kordoba najpoznatija jeste katedrala “La Mezquita”, koja je još poznata i kao “džamija hiljadu stubova”. Cena ulaznice za ovu jedinstvenu građevinu je 10 evra. A ukoliko volite rano da ustajete, možete je posetiti i besplatno u periodu od 8.30h do 9.30h.
Dok čekate u redu za kupovinu karti za katedralu, uživaćete u pogledu na “Baštu pomorandži”, koja je obavezan detalj svake džamije u Andaluziji. Naravno, treba reći da pored ove katedrale postoji više od 15 podjednako lepih i interesantnih crkvi i muzeja koje, ukoliko imate vremena, treba posetiti.
kordoba
“La Mezquita” je nekada bila najveća džamija u Španiji, koja se gradila skoro 200 godina. Tek je 1236. godine pretvorena u crkvu. Danas se tu nalazi glavna katedrala španske nadbiskupije Kordoba. Unutrašnjost katedrale je ono što privlači turiste širom sveta. Crveno beli lukovi i stubovi su zaista nešto što ne viđate svaki dan. Nekada ih je bilo preko 1200, a sada ih ima oko 850.
Iz rimskog perioda u Kordobi je ostao kameni most sa lukovima (“Puente Romano”) i trijumfalna kapija. Kada se pređe most, možete uživati u predivnom pogledu na stari deo grada koji dolazi do izražaja naročito kada padne noć. Na nekih par metara od mosta možete uočiti i jedan od starih arapskih mlinova iz IX veka, koji se jedino još mogu videti u Siriji.
kordoba
Kao i Sevilja, tako i Kordoba ima svoj dvorac “Alcázar of Córdoba”, koji se nalazi u blizini reke Gvadalkivir. Na tom mestu su se kralj Ferdinand i kraljica Izabela dogovarali sa Kolumbom o njegovim putovanjima. Zasluga za izradu ovog dvorca uglavnom pripada hrišćanima. Iako nije velelepan kao dvorac u Sevilji definitivno ga treba posetiti baš zbog njegovih divnih bašta.
Kordoba je bila prvi grad koji smo posetili u okviru našeg putovanja po Andaluziji. Kada smo u vozu za Sevilju počeli da sabiramo utiske, shvatili smo da je za ovaj grad-muzej falio sigurno još jedan dan. Kulturološki miks koji se tamo može videti vredan je svake pažnje.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

  • kordoba
    Katedrala Kordobe
Podeli :