Valensija

Valensija je grad koji je samo potvrdio našu ljubav prema Španiji. Grad koji je idealna kombinacija Madrida i Barselone. Pored divnih ljudi, hrane, pića, mora, veličanstvenih zgrada i parkova, dođe vam samo da pocepate povratnu kartu i da zauvek ostanete u ovom gradu.

Kako doći do Valensije

Do Valensije se zaista brzo dolazi, a i jeftino. “Wizz air” ima direktne letove do Valensije iz Temišvara. Ukoliko se kupi karta ranije možete je naći i za 60 evra. Dok vas do aerodroma u Temišvaru mogu odvesti brojne agencije koje se bave organizovanjem kombi prevoza.

✈️ Potražite najbolje letove za Valensiju

 

 

Sa aerodroma u Valensiji do centra grada se stiže metro linijom broj 3. Karte se kupuju na automatima i cene variraju. Karta u jednom smeru od aerodrama košta 4.90 evra. U gradu imate zone tako da cene zavisi i od toga. Ukoliko želite samo A zonu cena karte je 2.50 evra, A i B zona su 3.10 evra, A, B, C su 3.80 evra i A, B, C, D su 4.90 evra. Takođe, može da se kupi i komplet od 10 karata, ali i tu cene variraju u zavisnosti od zone (od 8.60 evra do 22 evra).

valensija

Smeštaj

Mi smo bili smešteni u okolini centra tako da smo metro samo koristili od i do aerodroma. Dok smo smeštaj rezervisali preko Booking-a. U pitanju je hotel „Sweet Hotel Renasa“.

🛏️ Smeštaje u Valensiji možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linkuPronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Parkovi u Valensiji

Kada smo prikupljali informacije o Valensiji, nismo stekli utisak da ima toliko parkova. Već prvog dana smo proveli dosta vremena u parku koji se nalazio blizu našeg hotela. U pitanju su Kraljevski vrtovi („Los Jardines del Real”). Tu se nalaze fantastični vrtovi i fontane, koji su nekada pripadali kraljevskoj porodici.

Pored ovog, najlepši vrtovi su oni koji se nalaze u koritu reke Turije. Ta reka je preusmerena nakon katastrofalne poplave 1957. godine. Sada se tu nalaze park Guliver (fantastičan i kreativan park za decu), Muzej nauke i umetnosti kao i Biopark (zoološki vrt). Ukoliko ne volite da šetate, možete iznajmiti bicikle. Naravno, cene se i tu razlikuju. Na nekim mestima biciklo na jedan dan vas može izaći 6 evra, dok na drugim mestima možete naći i za 8 evra za 4 sata. Zato je najbitnije da se ne zalećete i da birate pažljivo. Najviše izbora imate u centru grada.

valensija

Ono što je na nas ostavilo utisak jeste to što smo primetili da se na grbu Valensije nalazi i slepi miš. Kako je vreme prolazilo primećivali smo na više mesta ta zanimljiva leteća stvorenja.

Oni se čak nalaze i na grbu fudbalskog kluba Valensije. Konstantno smo se šalili da se nalazimo u Gotamu, a ne u Valensiji. Prema legendi kralja i njegovu vojsku je u toku noći probudio slepi miš, što je dovelo da toga da oni budu budni i spremni, kada su muslimani neočekivano napali grad tokom te iste noći.

valensija

Muzej nauke i umetnosti (“La Ciutat de les Arts i les Ciències“)

Što se tiče muzeja nikako ne smete zaobići Muzej nauke i umetnosti (“La Ciutat de les Arts i les Ciències“). Ovo je u stvari veliki kulturni kompleks koga čine:

Muzej umetnosti (“Kraljica Sofija“) koji je ustvari zgrada opere i spada u najvišu operu na svetu,
– Hemisfera, bioskopska sala u obliku ljudskog oka,

valensija

– Muzej nauke (“Princ Filip”), mesto gde posetioci mogu da učestvuju u raznim eksperimentima
– Umbrakle park gde možete da vidite različite biljne vrste koje su karekterične za ovaj predeo
– Agora, velika sala koja se koristi za razne događaje i koncerte
– Okeanarijum, mesto gde možete uživati u divnim životinjama kao što su delfini, kornjače, flamingosi i u drugim vrstama životinja koje smo mi prvi put videli. Ovde imate mogućnost i da gledate šou sa delfinima koji traje oko 20 min. I on se ponovio više puta dok smo mi bili tamo.

valensija

Najbolje je da čim uđete u zgradu okeanarijuma, pitate na informacijama kada počinje šou da ga slučajno ne propustite. Takođe, isto treba da znate da se taj šou ne naplaćuje dodatno. Karta za odrasle je 29.70 evra i najbolje je kupiti online kako biste izbegli gužve.
Kada smo zapazili ovaj kompleks u trenutku smo imali utisak da smo zakoračili u budućnost. Zaista jedan pravi futuristički momenat za nas.

Plaža Malvarosa

Ako vam treba odmor od muzeja, naš savet vam je da odete do plaže “La Malvarrosa”. Duga peščana plaža i more su samo učinili da se još više zaljubimo u ovaj grad.
Pored plaže vam se nalaze brojni kafići i restorani koji vas zovu da probate njihove specijalitete. Ako odete u Valensiju obavezno probajte njihovu “paella-u”. To vam je pirinač koji može da bude poslužen sa piletinom, morskim plodovima, lososom itd. Uz to obavezna je i sangrija.
Centar grada je sačinjen od malih uskih ulica, koje odišu Španijom. Katedrala je najpoznatija građevina u Valensiji, i za nju se veruje da se nalazi na mestu gde se nekada nalazio hram u čast boginje Dijane. Pored nje obavezno stavite na vašu listu i kapiju “Torres de Serranos”. Ova kapija iz XIV veka je samo jedna od 12 kapija koje se nalaze duž starog srednjovekovnog gradskog zida u Valensiji. “Torres de Serranos” spada u najveća gotička vrata u Evropi. Ovde se možete popeti i uživati u simpatičnom pogledu na grad.

Međutim, ukoliko volite šoping i hranu “Market Central” je mesto za vas. Tu možete naći zanimljivu i karakterističnu hranu za Španiju. Od šunke do mandarina, manga, ananasa i sličnog voća.
U Valensiji smo bili 4 dana, ali delovalo je kao večnost. Uživali smo u svakom koraku, trenutku, u svakoj zgradi i parku. Osećali smo da tamo pripadamo. Ovo je grad u koji ćemo se sigurno vratiti. Nadamo se da će se i vama dopasti.

valensija

Prevoz i iznajmljivanje automobila

Ukoliko želite iz Valesije da idete u neke druge gradove, na ovom linku možete kupiti karte za prevoz.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Valensiji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Kordobe ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

 

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒