Farska ostrva

Između Islanda i Škotske, na Atlantskom okeanu nalazi se 18 ostrva koja su nas oduševila svojom prirodom, autentičnim selima i kulturom. 

U pitanju su naravno FARSKA OSTRVA.

farska ostrva

Kako doći do Farskih ostrva

Najlakši način da se dođe do Farskih ostrva iz Srbije, jeste avionom preko Kopenhagena.

Kada smo gledali karte do ostrva najjeftinija opcija nam je bila da idemo do Budimpešte, a zatim avionom da letimo za Bilund (Danska) preko avio kompanije“Ryanair”. Od Bilunda avionom može da se stigne do Farskih ostrva za 2 sata. Avio kompanija kojom smo leteli je “Atlantic airways” i dve povratne karte iz Bilunda smo platili oko 500 evra.

farska ostrva

Još jedna opcija da se stigne do ostrva jeste i trajektom iz Danske, ali ta vožnja traje oko 72 sata.

✈️ Potražite najbolje letove za Farska ostrva

 

Do aerodroma u Budimpešti smo došli kombi prevozom “Terra Travel” koji vozi po principu od vrata do vrata.

Vreme na Farskim ostrvima

Kao i na Islandu i na Farskim ostrvima, vreme je dosta promenljivo. 

Dani su uglavnom vetroviti, oblačni i kišoviti. Razlog za to je Golfska struja. Bukvalno u jednom danu možete da doživite sva četiri godišnja doba.

Veoma je interesantno da su prosečne temperature zimi 3 stepena, a leti 13 stepeni.

Što se tiče dužine dana, ovde zimi dan traje svega 5 sati, dok leti i preko 19 sati. Datum kada najduže traje dan je 21. jun kada on traje 19 sati i 45 minuta. 

Farska ostrva su definitivno destinacija koja treba da se poseti na leto, ali po našem iskustvu ni proleće nije loše. Mi smo bili krajem aprila, početkom maja i zaista smo imali super vreme. 

farska ostrva

Dobra strana kada dođete ovde na proleće je to što onda možete mnogo lakše da pronađete smeštaj koji vam odgovara, a ono što je najbitnije neće biti ni previše turista na najpoznatijim lokacijama. 

Takođe, zanimljivo je da ovde nećete imati prilike da vidite puno drveća. Razlog su upravo jaki vetrovi, česte oluje i hladna leta.

Šta poneti od odeće

Baš zbog promenjivog vremena na ovakvo putovanje morate da dođete pripremljeni. Dobra obuća, čizme za planinarenje, kabanice i jakne koje su nepromočive su obavezne.

Iako u početku možda deluje kao da će ceo dan sijati sunce, verujte nam da to može da se promeni vrlo brzo. Kako ne bi došli u neku nezgodnu situaciju, uvek nosite sa sobom u ranac kabanicu, vodu i naravno nešto da pojedete ukoliko se nađete na nekoj planini i slično.

farska ostrva

Dobra stvar kod Farskih ostrva je i to što se u svakom selu nalazi javni WC koji vam je dostupan. Sve je izuzetno čisto, sređeno i kulturno. U nekim toaletima smo imali prilike da vidimo i peškiriće kako bi obrisali ruke.

Smeštaj

Farska ostrva su definitivno malo skuplja destinacija, a pošto na nju ne dolazite na dva ili tri dana, ono što će vas najviše koštati jeste smeštaj. 

Ukoliko želite da prođete jeftinije sa smeštajem, najbolja je odluka da noćite u nekom privatnom smeštaju. 

Mi smo na Farskim ostrvima imali to zadovoljstvo da budemo smešteni u apartmanu kod ljudi koji su iz Srbije, a žive na ostrvima već 15 godina. Smeštaj se nalazi u gradu Klaksvik. Na ovom linku možete da pogledate kako on izgleda. Lokacija, čistoća i gostoprimstvo je zaista na zavidnom nivou. 

farska ostrva

🛏️ Smeštaje u Klaksviku možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovih linkova, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Iznajmljivanje automobila

Ukoliko želite potpunu slobodu u istraživanju i fleksibilnost, naša preporuka je da na ostrvima iznajmite automobil. Samo dok se vozite nailazićete na tako neverovatne predele da ćete sigurno morati da stanete na par mesta i da upijate tu lepotu. Dovoljno je da vam kažemo da gde god da krenete na svakih 5 km ugledaćete okean. 

farska ostrva

Na ostrvima postoji samo 9 semafora, od kojih se 8 nalazi oko i u glavnom gradu “Torshavn”-u. Možete samo da zamislite koliko je lepo voziti automobil kada nema previše saobraćaja i svi su nekako mirni i staloženi u vožnji.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto na Farskim ostrvima, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! )

Gradski prevoz

Ukoliko se ipak odlučite da koristite gradski prevoz, znajte da on nije baš najbolje povezan sa svim glavnim atrakcijama. U glavnom gradu “Torshavn”, autobuski prevoz je besplatan.

Takođe, pored autobusa, ovde se dosta koriste i trajekti.

Cene za autobuski prevoz možete pogledati na ovom linku.

Cene za trajakte možete pogledati na ovom linku

Tuneli

Još jedna veoma zanimljiva stvar kod Farskih ostrva su i tuneli. Ovde pored regularnih tunela možete iskusiti i vožnju tunelima koji se nalaze ispod površine okeana. Nekada kada oni nisu postojali, moralo je da nekih mesta da se dolazi preko planina. Zamislite koliko je to bilo komplikovano.

farska ostrva

Postoje tri tunela koja se nalaze ispod površine okeana. Takođe, na Farskim ostrvima se nalazi i jedini tunel na svetu koji ima kružni tok. On je završen 2020. godine i povezuje dva ostrva. Tunel ima dve trake, širok je 10,5m a dug oko 11km. Kako bi se povećala sigurnost, nijedan nagib u tunelu nije strmiji od 5%, a najniža tačka se nalazi 187m ispod površine vode. Maksimalna dozvoljena brzina u tunelu je 80km na sat.

Za tunele je potrebno platiti putarinu. Nju možete kupiti online ili na nekoj od benzinskih stanica. Na ovom linku možete pogledati cene i mesta gde ih možete kupiti.

Novac

Valuta koja se koristi na Farskim ostrvima je Farska kruna, ali može da se koristi i Danska kruna, pošto ostrva pripadaju Danskoj. Međutim, svuda možete da plaćate i karticama, ukoliko ne stignete da promenite pare u menjačnici ili banci. 

farska ostrva

Jezik

Farski je zvanični jezik na ostrvima, ali se dosta govori i danski, kao i engleski.

Hrana

Što se tiče hrane, ona je skupa, a naročito u restoranima. Najbolja opcija je da kupujete namirnice u nekom supermarketu, kao što je npr. “Bonus”. Takođe, alkohol može da bude dosta skup. Međutim, ukoliko ste tamo obavezno probajte farsko pivo “Föroya Bjór”, čije se fabrika nalazi upravo u Klaksviku. Isto tako treba probati i njihovu verziju rakije koja se zove akvavit.

Što se tiče hrane koju treba probati, to je onda definitivno losos i ovčetina.

farska ostrva

Jedan od specijaliteta je i Skærpikjøt”. To je vrsta suvog ovčjeg mesa. Na ostrvima se meso suši bez dodavanja soli ili dima. Ekstremna klima ovde unosi dosta soli u vazduh, a onda so dospeva i u meso. Moramo da vas upozorimo da su i ukus i miris dosta jaki.

Što se tiče lososa, moramo da priznamo da nigde svežiji i lepši losos nismo probali.

Farska tradicija (ne tako lepa)

Ukoliko ste nekada istraživali na internetu Farska ostrva, vrlo je verovatno da ste pored lepe prirode na fotografijama videli i neke potresne scene, koje su vezane za kitove.

Nažalost na ostrvima već dugi niz godina, postoji tradicionalni lov na kitove koji se održava svake godine. On se naziva “The Grind”.

Farska ostrva imaju samo 2% obradive površine, gde se može uzgajati krompir, repa i rabarbara. 

Vekovima su Farani živeli samo na kitovom mesu, ribi i ovčetini. Međutim, ovaca nije bilo dovoljno kako bi se celo stanovništvo nahranilo. Kada je prvi put krenuo lov na kitove, on je nastao iz čiste potrebe da se preživi. Sada to prevazilazi svaku meru i smatramo da to treba da se zaustavi! 

Ovo je prvi tekst sa Farskih ostrva, koji smo posvetili svim bitnim informacijama koje smatramo da treba da znate.

farska ostrva

Ukoliko imate još neka pitanja, slobodno nam pišite. Uskoro očekujte nastavak naše fantastične avanture po Farskim ostrvima.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu. 🙂

Putujući ranac se odjavljuje! 😊

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒