“Caminito del Rey” – nekada najopasnija staza na svetu

“Caminito del Rey” odnosno “kraljev mali put” je nekada bila najopasnija staza na svetu, a mi smo jedva čekali da vidimo kako ona izgleda sada. 2015. god. nakon brojnih nesreća ova staza je renovirana i otvorena za javnost. 

U ovom članku ćemo da vam napišemo sve bitne informacije koje treba da znate ukoliko se upustite u ovu avanturu.

“Caminito del Rey”

“Caminito del Rey” je bila jedna od najopasnijih pešačkih staza na svetu. Prvobitna staza je izgrađena između 1901. i 1905. godine i služila je za prelazak radnika i prenos potrebnog materijala između dve hidroelektrane. Tada je staza bila izuzetno nesigurna, veoma uska i bez ograde zbog čega su je mnogi nazvali i “stazom smrti”. Zbog mnogih nesreća koje su izazvane propadanjem staze, ona je dugo bila zatvorena sve do 2015. godine kada je renovirana i otvorena za javnost.  

caminito del rey

Kako stići do “Caminito del Rey”-a

Automobilom

Definitivno najlakši način da dođete do ove staze jeste automobilom. Od Malage do “Caminito del Rey”-a vam treba oko sat vremena vožnje. Kada budete dolazili samo pratite putokaz do severnog ulaza. 

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Malagi, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Vozom

Druga opcija je da dođete vozom od Malage do mesta “El Chorro”. Kada stignete tamo postoji autobus koji će vas odvesti do početka staze i on ide na svakih pola sata. Cena karte za autobus je oko 2,5 evra. Karte za voz možete kupiti na ovom linku.

Organizovanom turom

Kako su se ulaznice za samostalni obilazak “Caminito del Rey”-a brzo rasprodale mi smo se odlučili da na ovaj izlet krenemo preko “Get your guide”-a. Cela tura je bila jako dobro organizovana. Autobus nas je čekao kod glavne stanice u Malagi, tu nas je i vratio, a vodiči su bili zaista neverovatni. Uvek spremni da vam pomognu i da vam odgovore na svako vaše pitanje. Na ovom linku možete videti turu na koju smo mi išli.

caminito del rey

Kako doći do ulaza i parking

Zvanična početna tačka odakle kreće “Caminito del Rey” je na Google mapi označena kao “North Access”.

Ukoliko dolazite autobusom, on vas ostavlja na stanici blizu tunela kroz koji morate da prođete peške. Nakon 2 km dolazite do blagajne gde ćete pokazati svoje ulaznice i gde ćete dobiti šlem za glavu koji morate nositi u svakom trenutku.

Na tom mestu možete kupiti i kabanice za 2 evra ukoliko postoje šanse da će da pada kiša. Takođe, veoma bitno je da znate da jedino kod blagajne i na kraju staze postoji WC. Na samoj stazi nema wc-a, niti bilo kakve tezge sa hranom. Zbog toga sve što vam treba ponesite sa sobom. Naš savet je da sa sobom ponesete puno vode, grickalice, kačkete ili šešire i kremu za sunčanje.   

caminito del rey

Ukoliko dolazite autom postoje četiri parkinga gde možete ostaviti vaš automobil:

“Auto Park Ardelas”

Parking “Ardelas” se nalazi odmah preko puta ulaza u tunel. On se naplaćuje oko 2 evra i prihvataju samo gotovinu. Ovo je link ka parkingu.

“El Kiosko”

Ovaj parking se nalazi blizu restorana “El Kiosko”, besplatan je ali i dosta mali. On je udaljen od tunela oko 5 minuta šetnje. Ovo je link ka parkingu.

Zvanični parking “Caminito del Rey”

Zvanični parking “Caminito del Rey” je i najudaljeniji parking. On košta 2 evra po danu, ali kada se tamo parkirate morate da uzmete autobus koji će vas odvesti do tunela. Ovo je link ka parkingu.

Parking “El Chorro”

Poslednja opcija je da se parkirate u selu “El Chorro” gde se nalazi i železnička stanica. Odatle svakako morate da sačekate autobus koji će vas odvesti do tunela. Vožnja traje oko 20 minuta. Inače ovo selo se nalazi blizu “Južnog ulaza” odnosno krajnje tačke “Caminito del Rey”.

Moramo da skrenemo pažnju da se NIJEDAN od ova četiri parking mesta ne nalazi pored početne tačke staze “Caminito del Rey”. Gde god da parkirate, moraćete da pešačite oko 2 km do početne tačke.

caminito del rey

Koliko dugo traje šetnja po ovoj stazi

Staza “Caminito del Rey” je duga oko 8 km i pešačenje može da traje oko 3 sata. Međutim, ukoliko imate malo jači tempo možete da završite sa pešačenjem i za dva sata. Mi preporučujemo da zaista uživate ovde, jako je lepo za šetnju, a možete da napravite i mali piknik na određenim mestima. 

caminito del rey

Staza nije kružna što znači da nema gužve dok šetate. Takođe, ona je dovoljno široka da uvek možete da napravite pauzu kako bi nešto fotografisali, a da pri tom ne smetate drugim ljudima koji prolaze. Autobusi vas čekaju nakon što završite šetnju i voze vas do mesta odakle ste počeli ovu turu. Veliki deo šetnje se odvija uz ivicu klisure, dok ćete jedan deo pešačiti i kroz šumu. Kada budete šetali obratite pažnju na delove stare staze koja se nalazi ispod nove. Iznenadićete se koliko je staza bila uska.

caminito del rey

Ulaznice

Veoma bitno je da ulaznice za “Caminito del Rey” kupite što ranije, jer se može desiti kao i nama, da brzo budu rasprodate. Na ovom linku možete kupiti ulaznice bez vodiča. Prilikom rezervacije birate i termin vaše posete. Probajte da rezervišete što raniji termin, kako bi izbegli velike vrućine tokom dana.

Ukoliko želite da idete na turu sa vodičem na ovom linku možete kupiti karte.

Najbolje vreme za posetu

Najbolje vreme za posetu je proleće ili jesen. Tada su temperature obično blage i prijatne, a nema previše turista tako da na miru možete uživati u šetnji. Leti ovde mogu biti jako visoke temperature, dok zimi može da bude dosta kiše.

Ukoliko budete obilazili Andaluziju naša preporuka je da obiđete i ovo zaista interesantno mesto. 

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju neke ture do Caminito del Rey-a ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒