Belo selo u stenama – “Setenil de las Bodegas”

“Setenil de las Bodegas” je zaista autentično “belo selo” u Andaluziji. Ono se nalazi duboko u kanjonu, a okružen je poljima maslina. Međutim, ono po čemu je ovo selo posebno jesu ogromne stene koje su se nadvile nad belim kućama.

setenil

U ovom tekstu ćemo vam napisati kako možete da dođete do ovog mesta i šta sve možete da vidite i doživite.

Kako doći do Setenila

Najbolji način da dođete do Setenila jeste automobilom iz nekog većeg grada gde imate aerodrom. Mi smo bili smešteni u Malagi i znali smo da ćemo napraviti izlet do ovog nesvakidašnjeg mesta.

✈️ Potražite najbolje letove za Setenil

 

Ukoliko obilazite kolima Setenil, bilo bi lepo da spojite još neke gradove koji se nalaze u blizini. Mi smo u istom danu obišli Rondu i Setenil. Grad koji takođe može da se obiđe jeste Olvera.

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Andaluziji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Još jedna opcija za obilazak ovog mesta jeste i izlet organizovanom turom. Mi uvek preporučujemo Get your guide, jer smo više puta išli na izlete sa njima. Turu za koju smo se mi odlučili možete pronaći na ovom linku.

setenil


Parking

Parking u Setenilu može biti nezgodan zbog njegovih uskih ulica i jedinstvene arhitekture. Preporučljivo je da parkirate auto na ulazu u grad, gde postoje određena parking mesta.U blizini zamka postoji podzemna garaža Parking Los Canos koja je često puna, ali postoje šanse da se nađe mesto. Cena po danu je 9 evra.

Smeštaj

Da biste u potpunosti doživeli Setenil preporuka je da noćite u nekoj od kućica koje se nalaze u steni. 

🛏️ Smeštaje u Setenilu možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku – Pronađi smeštaj.

 

Šta treba posetiti

Iako je Setenil poprilično malo mesto u kome živi oko 3000 ljudi, postoji nekoliko mesta koje preporučujemo da obiđete. 

Postoje dve glavne ulice za šetnju: “Calle Cuevas del Sol” i “Calle Cuevas de la Sombra”.

 “Calle Cuevas del Sol” je glavna ulica i puna je barova i restorana, a takođe je i odlično mesto za tapas. Ova ulica se nalazi odmah pored reke Tajo tako da je često tu i velika gužva.

setenil

“Calle Cuevas de la Sombre” se nalazi na suprotnoj strani od “Calle Cuevas del Sol” i po nama je čak i interesantnija zbog njene lokacije.

setenil

Takođe, jedno veoma zanimljivo mesto jesu ostaci nekadašnjeg arapskog zamka iz 12. veka. Ovaj zamak je nekada imao 40 kula, a danas je ostala samo jedna. Sa krova zamka možete se diviti prelepom pogledu na selo i čitavu dolinu oko njega. Poseta tornju je koštala 1 evro. 

Inače, smatra se da ime “Setenil de las Bodegas” potiče od latinskog “septem nihil”, što znači “sedam puta ne”, a sedam se odnosi na broj puta kada su katolički vladari pokušali da preuzmu selo od Mavara.

Osim kule zamka u Setenilu postoji veliki broj vidikovaca sa neverovatnim pogledima. Neki od najpoznatijih su: 

“Mirador del Carmen” – da biste došli do vidikovca potrebno je da se popnete uz 93 stepenice.

setenil

“Calle San Sebastian” – do ovog vidikovca je najlakše doći, a nalazi se na 15 minuta od “Calle Cuevas del Sol”.

“Calle Ventosilla Alta” – do ovog vidikovca najbolje je doći peške, pošto nema parkinga u blizini.

Restorani i kafići

Najbolja mesta za jelo su u ulici “Calle Cuevas del Sol”. Tu ćete naći dosta autentičnih pećinskih restorana. Kako Setenil nije veliko mesto, pa samim tim nema previše restorana, najbolje bi bilo da rezervišete sto unapred.

setenil

Restoran sa najlepšim pogledom je “Restaurante el Mirador on Calle Cjon”.

Tradicionalno jelo u Setenilu je “sopa cortijera”, supa sa divljim šparglama, tvrdo kuvanim jajima, hlebom i paprikom.

Najbolje vreme za posetu

Najbolje vreme za posetu jeste proleće ili jesen. Ukoliko se odlučite da posetite Setenil u letnjem periodu najbolje bi bilo da dođete tamo rano ujutru ili predveče. Leti temperature u toku dana mogu da budu i oko 40 stepeni. Takođe, autobusi sa turistima uglavnom dolaze sredinom dana.

setenil

Nadamo se da će vam ovaj tekst olakšati putovanje u Setenil. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje tu smo za vas. 

Ukoliko želite da budete u toku sa našim najnovijim tekstovima i avanturama ne zaboravite da se prijavite na naš “newsletter”.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

🗺️ Ukoliko vas zanimaju organizovane ture za Setenil bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Powered by GetYourGuide

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒