Sevilja – Dodir prave Španije

Od kada smo se vratili iz Sevilje, svaki miris pomorandže ili mandarine je asocijacija na ovaj grad. Još kada smo bili deca, Španiju smo zamišljali upravo ovakvu. Veselu, vedrog duha i punu pozitivne energije.

sevilja

Kako doći do Sevilje

Do Sevilje smo došli vozom iz Kordobe. Karta u jednom smeru je koštala oko 15 evra i stizalo se za manje od sat vremena. Karte možete kupiti na ovom linku. Takođe, postoji direktan let iz Budimpešte preko avio kompanije „Ryanair“.

✈️ Potražite najbolje letove za Sevilju

 

 

Dok do aerodroma u Budimpešti možete doći kombi prevozom “Terra Travel” koji vozi po principu od vrata do vrata.

Smeštaj

Sevilja je toliko lep i autentičan grad, zbog čega gde god da se odlučite da budete smešteni nećete pogrešiti. Istorijski centar grada, naselje Trijana ili Santa Kruz su različiti i posebni na svoj način.

🛏️ Smeštaje u Sevilji možete pretražiti u boxu ispod ili na ovom linku Pronađi smeštaj.

 

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Šta posetiti u Sevilji

Zanimljivo je koliko je svaka ulica, zgrada ili kuća u centru grada, interesantna. Kao da pričaju neku svoju priču. Oblast “Santa Cruz” je najbitnija oblast Sevilje. To je nekada bila Jevrejska četvrt, a sada je turistički deo Sevilje. Bekstvo u isprepletene ulice sa divnim baštama i lavirintima su nesto što morate sebi priuštiti. Simpatično je koliko prodavnica možete tamo naći. Od prodavnica suvenira do prodavnica haljina za flamenko. Jedna od najinteresantnijih centralnih ulica je “Avenida de la Constitucion”. U njoj se pored brojnih restorana, kafića, prodavnica suvenira, nalazi i divna gotička katedrala (“Catedral de Sevilla”).

Ova katedrala je treća po velični na svetu, i u njoj se nalaze ostaci Kristofera Kolumba. Kod nje je karakteristično to što je ona nekada bila džamija. Najprepoznatljiviji je njen zvonik “La Giralda”, koji je nekada bio minaret. Ulaznica košta 9 evra, a ponedeljkom je ulaz besplatan.

sevilja


Nasuprot katedrale se nalazi kraljevska raskošna palata “Alcazar”. Mi smo kupili ulaznice 15 dana pred putovanje i kartu smo platili 12.50 evra. Naš savet je da ukoliko ste u mogućnosti, kupite kartu ranije, jer možete u redu čekati i po par sati. Što se tiče samog dvorca, ulazak zaista vredi. U njemu ćete se zadržati sigurno nekoliko sati, jer pored unutrašnjosti palate nećete moći da ostanete imuni na parkove i bašte koje ga okružuju.

sevilja

Bašte pune pomorandži, limunova i palmi učiniće da se izgubite u nekoj vašoj bajci. Pogotovu što ćete, šetajući kroz njih, nailaziti na skrivene i romantične klupe za sedenje, sa fontanama u blizini. A još kad pomislite da su tu snimljeni film “Lorens od Arabije” i serija “Igra prestola”, poželećete da ostanete ceo dan.

Kada završite razgledanje dvorca, najbolje je da se spustite do reke Gvadalkivir. Gde god da se nalazimo, šetalište pored reke, mora ili jezera nam pomogne da prikupimo energiju za dalje razgledanje grada. Na samoj reci se nalazi i “Zlatni toranj” (“Torre tel Oro”), koji je nekada bio osmatračnica i odbrambena građevina.

sevilja

Danas se tu nalazi Pomorski muzej sa vidikovcem, u kojem se mogu videti brojne mape, kompasi i pomorska oprema. Sa tog mesta je i čuveni Magelan krenuo na put oko sveta.
Takođe, u blizini reke možete uočiti i koridu (“Plaza de toros”). Mi nismo bili zainteresovani za obilazak, ali ako nekoga zanima, ulaz košta 8 evra.

Najspektakularniji park Sevilje je definitivno park Marije Luize (“Parque de Maria Luisa”). On je poznat po jednom od najlepših trgova Evrope (“Plaza de Espana”). Veliki trg, koji je ukršen mostovima ispod kojih prolaze turisti u čamcima, čini da se još više zaljubite u Sevilju. Ukupno postoji četiri mosta koja simbolizuju četiri drevna španska kraljevstva.

sevilja

Najveći utisak, što se tiče ovog trga, nam je ostavio dvorac od opeke koji se savršeno uklopio sa keramikom u mavarskom stilu. Trg je poslužio i kao scenografija za jedan deo Ratova zvezda.
Ukoliko volite vidikovce “Mirador setas Sevilla” je idealan za vas. Najveća drvena konstrukcija na svetu, u obliku pečurke, pruža fenomenalan pogled na grad, pogotovu noću kada je osvetljena Katedrala. U sklopu vidikovca se nalazi Arheološki muzej i restoran.

Iznajmljivanje automobila

🚗 Ukoliko planirate da iznajmite auto u Sevilji, naša preporuka je da to uradite preko sajta „Discover cars“. Na njemu možete pronaći ponude velikih kompanija za rentiranje automobila, tako da ćete sigurno pronaći nešto što vama odgovara.

(Ukoliko iznajmite auto preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane agencije, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Za kraj ovog članka ćemo vam reći samo još ovo. Šta god da radite u Sevilji, jedete, pijete, šetate ili plešete uvek ćete imati utisak da tu pripadate. Uživajte u magiji koja se događa u ovom gradu. Zaigrajte na sred trga ili iznajmite kočije da vas provozaju po gradu. Ono što doživite ovde zaista je posebno. Često se kaže: “Ko nije video Sevilju, nije video čudo”. I mi se u potpunosti slažemo sa tim.

Više priča i fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Sevilje ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒