Ovčarsko-Kablarska klisura

Ovčarsko-Kablarska klisura verovatno zahteva više od jednog dana, ali kako je još uvek trajalo leto, a samim tim i dan je bio duži, mi smo se odlučili da jedan dan posvetimo upravo ovoj destinaciji.

ovčar

Jedna od najlepših klisura nalazi se u zapadnoj Srbiji na 2.250 hektara. Planine Ovčar i Kablar kao i meandri zapadne Morave su nešto što se zaista pamti. Cela Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja. Tu se može videti preko 600 različitih biljaka, 150 vrsta ptica, 19 vrsta sisara itd.

Vidikovac Kablar 

Iskreni da budemo, glavni razlog naše posete bio je uspon do vidikovca Kablar.

klisura meandri

Postoji nekoliko pešačkih tura koje vode od Ovčar Banje do ovog vidikovca, međutim mi smo se odlučili da dođemo kolima do jednog dela, a ostatak smo prešli pešaka (nekih 600 m). Kada dođete do Ovčar Banje do vidikovca Kablar treba nekih 10 km. Trudili smo se da dođemo ranije kako bi izbegli gužvu i vrućinu. Treba skrenuti pažnju da je put do vidikovca jednim delom dobro uređen, dok je drugim delom makadam. Pogled na meandre Zapadne Morave i Ovčar su definitivno vredeli svakog truckanja.

„Mala srpska sveta gora“

Ono što je takođe veoma zanimljivo, jeste da Ovčarsko-Kablarska klisura predstavlja dom brojnim srednjovekovnim hramovima. Ovde je skriveno mnoštvo manastira, crkava i kapelica, koji se jednim imenom zovu Ovčarsko-kablarski manastiri ili „Mala srpska Sveta Gora“. ⠀

Ne zna se kada su tačno podignuti manastiri. Po legendi, prve manastire u klisuri su osnovali monasi proterani iz Svete Gore, negde oko 1307. godine za vreme katalonske najezde na Atos. U ovim predelima se krije 10 manastira: Blagoveštenje, Nikolje, Ilinje, Jovanje, Preobraženje, Sretenje, manastir Sv. Trojice, Uspenje, Vavedenje i Vaznesenje. Kada smo pogledali na internetu položaje neke od njih bilo nam je jasno zašto su ih monasi gradali tamo. Deluju zaista nepristupačno. Mi smo uspeli da posetimo samo dva manastira, Blagoveštenje i Nikolje, jer nismo imali previše vremena na raspolaganju. 

Manastir Blagoveštenje se nalazi u Ovčar Banji i sagrađen je 1602. godine. On je poznat po ikoni Bogorodice za koju se veruje da je čudotvorna, a takođe u ovom manastiru se zamonašio patrijarh Pavle.

manastir

Manastir Nikolje se nalazi na divnoj lokaciji, odmah uz Zapadnu Moravu u podnožju planine Kablar. U dvorištu se nalazi konak kneza Miloša Obrenovića koji je on podigao kada se sklanjao od najezde Turaka. Ovde je neko vreme provodila i kneginja Ljubica sa decom između dva ustanka.

manastir nikolje

Na putu do ovog manastira naišli smo na drveni most koji je veoma uzan, ali zato ispada fantastično na fotografijama. On se nalazi u blizini restorana “Dom”.

ovcar banja

Od manastira Nikolje uputili smo se dalje ka Čačku i to starim putem za Ovčar Banju. Mislimo da nam je to bila najbolja odluka koju smo doneli. Automobila nije bilo puno, tako da smo veličanstvene prizore imali samo za sebe. 

klisura

Pored manastira, u ovim krajevima se nalaze i dve pećine: Turčinovac i Kađenica, za koje su vezane strašne priče o zbegovima. 

Čačak

U Čačak smo pre svega otišli kako bi ručali, a kao odlično mesto preporučujemo “Gostionicu mladost”. Posle ručka imali smo još malo vremena da istražimo i sam grad. Obišli smo par lokacija:

Čačansku gimnaziju ispred koje se nalazi spomenik Nadeždi Petrović

čačanska gimnazija

Rimske terme koje se nalaze kod hotela Beograd i za koje se smatra da su izgrađene krajem III i početkom IV veka

-Divno renovirano šetalište pored reke

Crkvu Bogorodice Gradačke

crkva

Narodni muzej u Čačku, koji se nalazi u konaku Jovana Obrenovića. U sklopu konaka nalazi se muzejska postavka stare gradske kuće na čijoj se fasadi nalazi grb Obrenovića u boji. To je jedini sačuvani grb Obrenovića u Srbiji.

narodni muzej

Toliko od nas za ovo putovanje. Nadamo se da su vam se dopadaju naše avanture iz Srbije. Tu smo za sva pitanja i sugestije.  

Još fotografija vas očekuje na našem instagram profilu – Putujući ranac.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒