Zagajička brda

Postoje mesta gde nijedna fotografija ili video ne mogu da prikažu njihovu lepotu. Takav slučaj je i sa Zagajičkim brdima. Fotografije koje se tamo mogu napraviti stvarno jesu prelepe, ali uživo kada ugledate one predele, ne možete a da se ne oduševite. 

zagajička brda

Zagajička brda se nalaze na teritoriji opštine Bela Crkva i pripadaju Specijalnom rezervatu prirode Deliblatska peščara. Takođe, ova brda predstavljaju najviši deo Deliblatske peščare. Ovde su peščane dine visoke preko 200 metara, zbog čega se dobija utisak da se nalazite na nekoj planini, a ne u ravničarskoj peščari.

zagajička brda

Kako doći do tamo?

Ono što je posebno interesantno je to što se ova brda nalaze samo sat vremena od Pančeva. 

Put do tamo je jednostavan. Preko Pančeva treba da pratite navigaciju preko Izbišta do mesta Šušara. Kada na vrhu uzbrdice izađete iz krivine desno videćete tablu gde piše Zagajička brda. Sa leve strane imate zemljani put kojim možete kolima da idete skroz do brda ukoliko pre toga nije bilo kiše ili se parkirajte pre tog skretanja i krenite pešaka. Do konačne destinacije će vam trebati 4 km. 

zagajička brda

Ukoliko se odlučite da idete peške uživaćete u okolini koja vas okružuje, ali samo moramo da skrenemo pažnju da ćete se kretati putem kuda prolaze i automobili. To znači da kada auto prođe, sa sobom će podići veliku prašinu. 

Kada smo stigli do naše destinacije nismo mogli da krijemo oduševljenje. Negde smo skoro pročitali da izgleda kao pozadina za “Windows” i stvarno je delovalo kao da smo uskočili u naše kompjutere. Samo smo stali i gledali. Pored nas je bio čovek koji je brda snimao sa dronom, pa nam je pokazao kako ona izgledaju iz ptičije perspektive. Dovoljno je da vam kažemo da smo u tom momentu poželeli da kupimo dron. 

zagajička brda

Najbolje vreme za posetu ovog mesta su maj i oktobar, kako zbog neverovatne nijanse zelene, tako i zbog visine trave.

Iako smo pre dolaska smatrali kako ćemo se tamo zadržati samo pola sata, mi smo na kraju tamo bili sat i po vremena. Šetali, šetali, šetali i iskreno nije nam bilo dosadno. 

zagajička brda

Ono što nam se posebno dopalo jeste to što nije bilo previše ljudi. Međutim, koliko smo saznali od jednog meštanina, vikendom mogu da budu i veće gužve zbog izleta koje organizuju turističke agencije. Iskreno se nadamo da ovo mesto turisti neće uništiti. 

Ukoliko planirate da posetite Zagajička brda, preporučujemo da taj dan odete do Vršca ili Belocrkvanskih jezera ukoliko je lepo vreme.

Još fotografija vas očekuje na našem instagram profilu – Putujući ranac.

Pozdrav iz naše lepe Srbije! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒