Belogradčik

Ukoliko kao i mi želite s vremena na vreme da odete iz zemlje na jedan dan, onda imamo za vas odličnu destinaciju – Belogradčik u Bugarskoj.

belogradčik

Do skoro nismo ni znali za ovo mesto, ali kako smo uglavnom okruženi sa ljudima koji vole da putuju, uvek na kraju saznamo za neku zanimljivu destinaciju.

Korisne informacije 

Do Belogradčika smo došli iz Pančeva za otprilike 4 sata, preko Zaječara i graničnog prelaza Vrška Čuka. Kako je ovo putovanje bilo organizovano za vreme pandemije, nismo znali šta da očekujemo. Da li će biti gužva na granici, da li će možda tražiti negativni PCR test i slično? 

vrška čuka

Sreća je bila na našoj strani jer na granici nije bilo nikoga sem nas i prošli smo je za 15 minuta. Tada nam nisu tražili PCR test, ali vi se svakako raspitajte pre nego što krenete na put.

Ukoliko planirate da na ovo putovanje idete kolima, treba da znate da je za Bugarsku potrebna vinjeta. Mobilna aplikacija preko koje smo je kupili se zove BGTOLL. Vinjeta je koštala 10 BGN (oko 600 dinara) i obuhvata vikend, od petka do nedelje (ne postoji opcija za kraći period). Put do Belogradčika nije bio loš, a od granice do tamo smo se vozili nekih sat vremena.  Prolazili smo kroz razna sela, od kojih su neka delovala zaista napušteno. Pomalo je delovalo i zastrašujuće, kada se ukombinovalo sa maglovitim i kišovitim vremenom.

Belogradčik i tvrđava Kaleto

Belogradčik je mali bugarski grad koji se nalazi blizu granice sa Srbijom, u zapadnom delu Stare planine. Razlog zbog kojeg je ovaj grad specifičan jesu ostaci stare tvrđave Kaleto. Ona spada u najočuvanije tvrđave u Bugarskoj, a nastala je u III veku, na nepristupačnoj steni, u periodu kada bugarska nacija još nije ni postojala i kada je Balkansko poluostrvo pripadalo Rimskom carstvu.

belogradčik

Mi nismo imali previše sreće sa vremenom, pošto je bilo dosta magle, ali nekako je ona bila dosta brza. Tako da u jednom momentu smo mogli da je vidimo u punom sjaju, dok u sledećem kao da nije ni postojala. 

Ulaznice

Što se tiče ulaznica, one se kupuju u blizini samog ulaza u tvrđavu. Cena je koštala 6 BGN, što je oko 360 dinara. Takođe, ukoliko odlučite da se parkirate odmah kod ulaza, parking se naplaćuje 2.40 BGN (oko 150 dinara). 

Veoma je bitno da naglasimo da ulaznice i kartu za parking ne možete platiti karticom, tako da morate promeniti pare u menjačnici. Ukoliko je ne nađete, mi smo u kafiću u blizini samog zamka zamenili pare za dobar kurs. Jako nam je bilo zanimljivo kako smo se sporazumevali sa ljudima tamo. Mi smo pričali srpski, oni bugarski i na kraju smo se sve razumeli.

belogradčik

Još jedna interesantna stvar vezana za Belogradčik jesu stene koje predstavljaju prirodni fenomen koji datira od pre 230 miliona godina. Boje stena variraju od žute do crvene, a neke dostižu visinu i do 200 metara. One su neobičnog oblika i povezane su sa zanimljivim legendama, a u istoriji su imenovane po ljudima, kao i predmetima i životinjama na koje ih podsećaju. Mi smo pokušavali uživo da prepoznamo neke oblike, ali nije nam baš najbolje pošlo za rukom. Tek kada smo došli kući i kada smo gledali fotografije, prepoznali smo stenu koja podseća na gorilu.

belogradčik

Dok se šetate po kompleksu, treba voditi računa kuda idete, jer može biti dosta klizavo, a nije svuda ograđeno.

Zbog vremenskih uslova nismo mogli odmah da vidimo koliki prostor zauzimaju te stene, međutim u nekim momentima kada se magla pomerila uspeli smo da uočimo samo delić tog prostranstva, i iskreni da budemo, deluje da baš ima širinu.

belogradčik

Možemo samo da zamislimo kako sve ovo izgleda kada je vedro i bez magle. Međutim, i sada kada je bilo maglovito i kišovito, sve nam je nekako delovalo mističnije i zanimljivije. Izgledalo je kao da smo u nekom filmu. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju, ovde je moguće rezervisati i vožnju balonom, pa bi ceo ovaj magični prostor mogao da se vidi i iz ptičije perspektive.

 “Felix Romuliana”

Po povratku iz Bugarske svratili smo i do “Felix Romuliane” kod Zaječara. ”Felix Romuliana” je carska palata, koju je sagradio rimski imperator u čast svoje majke Romule. Radno vreme u zimskom periodu je od 09-16h, a u letnjem od 08-20h. Cena ulaznice je 300 din. ⠀

felix romuliana

Inače, ovo mesto se od 2007. godine nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a. Unutar ovog utvrđenja nalazila se raskošna palata, dva paganska hrama, tri hrišćanske crkve i mnoge druge građevine. Možemo samo da zamislimo kako je ovo nekada izgledalo.⠀

felix romuliana

Podni mozaici koji su pronađeni u okviru ostataka ovih građevina smatraju se najboljim ostvarenjima kasno antičkog perioda u Evropi.

Na kraju ove jednodnevne avanture, odlučili smo da Belogradčik posetimo i na proleće. Zaista nije daleko, a zaslužuje veliku pažnju. Mi smo oduševljeni, a nadamo se i vi.

Još fotografija vas očekuje na našem instagram profilu – Putujući ranac.

Putujući ranac se odjavljuje! 

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒