Jesen u Beču

Beč je jedan od onih gradova u koji biste se konstantno vraćali. Relativno je blizu Srbije i tamo se osećate kao kod kuće. Barem smo se mi tako osećali.
bec
Do Beča se može doći kako agencijom tako i u samostalnoj režiji. U Srbiji skoro svaka agencija vodi do Beča, tako da ukoliko želite da se opustite i da ne razmišljate o organizaciji, turističke agencije su najbolja opcija.
Beč je glavni grad Austrije i spada u najlepše evropske gradove. Ovaj grad je za svako godišnje doba. Mi smo bili na jesen i zaista smo se oduševili koliko je lepo izgledao. Ima dosta parkova koji u kombinaciji sa narandžastim i žutim lišćem idu savršeno.

Lokacije koje treba da posetite su:

1) Na prvom mestu moramo da stavimo Belvedere dvorac koji je sada pretvoren u muzej.
bec Cena je oko 22 evra. Tu se nalazi i čuvena slika Gustava Klimta “Poljubac”, koja je po nama zaista zapanjujuća. Nemojte se čuditi kada budete uočili u svakoj prodavnici suvenira zanimljive čaše i posude sa nekom slikom od Klimta.

2) “Schönbrunn“ (Šenbrun) je barokna palata koja je nekada bila letnja rezidencija Habsburgovaca. Cene za ulazak se razlikuju u zavisnosti od toga koliko soba želite da vidite. Pored dvorca besplatno možete uživati i u parku koji se tu nalazi. Mi smo bili početkom oktobra i sve fontane su radile, što je davalo posebnu lepotu parku.  Od centra Beča do Šenbruna je najbolje doći metro linijom U4. U blizini dvorca se nalazi najstariji zoološki vrt na svetu, koji postoji još od vremena Marije Terezije. Cena ulaznice za odrasle je 20 evra. Naš savet je da kupite karte online jer su zaista veliki redovi pa da ne gubite vreme na čekanje.

3) Najlepša katedrala u Beču je definitivno “Stephansdom” (Katedrala Sv. Stefana). Ona se nalazi na istoimenom trgu, do koga imate metro liniju. Ova katedrala je otvorena za posetioce tako da ukoliko ste raspoloženi i ukoliko se ne plašite visine možete se popeti na Štefl toranj i uživati u pogledu na grad. Zanimljivo je da se u ovoj katedrali Mocart oženio, a kasnije je u njoj održana i njegova sahrana.

4) Hofburg je ogroman kompleks palata i parkova gde ima oko 2.600 prostorija.
Ovde se nalazi i jedno od “koplja sudbine” kojim je rimski vojnik probo Isusa Hrista na krstu.

5) Dok ste u Beču nikako ne bi trebalo da zaobiđete muzeje. Muzej Albertina spada u najznačajnije muzeje na svetu. Ona se nalazi iza Opere i blizu je hotela Saher gde možete probati čuvenu Saher tortu. Cena ulaznice za odraslu osobu je 14 evra. U njoj se nalazi jedna od najvećih grafičkih zbirki na svetu, ali i dela Pikasa, Klimta, Rubensa, Goje i drugih velikih umetnika. Pored Albertine posetite i Kulturno-istorijski i Prirodno-istorijski muzej, koji se nalaze kod Trga Marije Terezije. U Prirodno-istorijskom muzeju se mogu videti dinosaurusi raznih veličina. Zaista zapanjujuće.

6) Park Prater je odlična destinacija kada želite da se malo opustite od celodnevne šetnje. On je najpoznatiji po karuselu visokom 65m, i koji je prvi put krenuo da radi 1879. godine. Nama on lično nije ništa posebno, jako su velike gužve, a unutra vas ima baš dosta pa ništa ne možete lepo ni da vidite.
Pored njega imate razne vrteške, streljane, kuće strave i užasa i slično. U Prateru se nalazi i muzej voštanih figura Madame Tussauds.

7) “Burggarten” je nama lično najlepši gradski park u Beču. Tu se nalazi zaista moćan spomenik Mocartu, ali i Kuća leptira u kojoj se može videti nekoliko stotina različitih vrsta.

8) Ulica Ring (“Ringstrasse”) u kojoj se nalaze bitne znamenitosti grada kao što su parlament, muzejska četvrt, Bečki univerzitet.

9) “Karlskirche” je zaista prelepa građevina koja je malo udaljenija od centra, ali zaista je treba ubaciti u listu “šta posetiti u Beču”.
bec
Ukoliko ste veliki ljubitelji slatkiša kao i mi, kući se ne možete vratiti a da niste probali čuvenu Saher tortu, Mocart kugle ili “Manner” napolitanke.
Nadamo se da ćete uživati u prirodi, velikim znamenitostima, dobroj muzici i slatkišima kao i mi. Lep provod vam želimo.

Smeštaje u Beču možete pogledati na ovom linku.

(Ukoliko rezervišete smeštaj preko ovog linka, mi dobijamo mali procenat od strane Bookinga, a vi plaćate istu cenu. Hvala Vam! 🙂 )

Više fotografija možete naći na našem instagram profilu.

Ukoliko vas zanimaju neke ture iz Beča ili kupovina ulaznica bez čekanja u redu, bacite pogled na linkove koji se nalaze ispod. Srećno planiranje putovanja.

Putujući ranac se odjavljuje! 🙂

NEWSLETTER

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim tekstovima!🎒